Kako se nositi s pasivno agresivnim osobama?

Kako se nositi s pasivno agresivnim osobama?

Kako se nositi s pasivno agresivnim osobama?
  • Objavljeno: Utorak, 19.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ponekad može biti vrlo teško nositi se s pasivno agresivnim osobama. Pasivno agresivno ponašanje je posljedica prikrivene ljutnje. Te su osobe stručnjaci u zavaravanju okoline i maskiranju netrpeljivosti prema drugima. Vrlo često koriste odugovlačenje kao ispriku za nešto što trenutno ne mogu napraviti. Vama se čini kao da vam žele udovoljiti, ali točno znaju što trebaju napraviti kako bi vas razljutili. Na prvi pogled vam se mogu činiti nevine i prijateljski nastrojene. To je maska koju stavljaju kako bi zavarali svoje protivnike.

Pasivno agresivne osobe imaju potrebu za manipulacijom i kažnjavanjem ljudi. Svaka osoba s vremena na vrijeme može biti rastresena i zauzeta, zbog čega će promijeniti svoje ponašanje. No, pasivno agresivne osobe će uvijek imati isti obrazac ponašanja.

Upoznajte 5 osobina psihopata koje morate znati!

Pasivno agresivna osoba će vam obećati bilo što, a nakon toga napraviti ono što želi. Vrlo vješto krije ljutnju, ne daje jasne odgovore i gotovo nikada ne znate na čemu ste. Ne ispunjava svoja obećanja pa ju neprestano morate podsjećati na ono što je obećala.

Zašto ljudi postaju pasivno agresivni?

Pasivno agresivne osobe su odgajane u obiteljima u kojima nisu smjele pokazati ljutnju. Nitko ih nije naučio kako zdravo komunicirati. Morale su pronaći način kako se nositi s tim osjećajima i taj način im je nakon nekog vremena počeo pružati osjećaj moći i kontrole. Stručnjaci su u tome da vas povrijede tako da to izgleda nenamjerno i sasvim slučajno.

Pasivno agresivne osobe potiskuju ljutnju. Na prvi pogled će se činiti prijateljski nastrojenima, a kasnije ćete shvatiti da gaje negativne emocije. Nisu svjesne svoje ljutnje. Uvjerene su da ih tretirate na neodgovarajući način. S pasivno agresivnim osobama se možete vrlo lako nositi ako slijedite ove jednostavne korake.

Vjerujte intuiciji

U komunikaciji s pasivno agresivnim osobama ćete početi razmišljati kako s vama možda nešto nije u redu. Vrlo je važno prepoznati obrasce ponašanja pasivno agresivnih osoba. Slat će dvosmislene signale kojima će testirati vaše strpljenje. Kada počnete sumnjati u sebe i svoj zdrav razum, duboko udahnite i izdahnite, i otpustite sve sumnje. Sami sebi recite da zaslužujete poštovanje i ljubav. Ove afirmacije će vam pomoći osloboditi se sumnje i uvjerit ćete se da umišljate stvari.

Saznajte koja je razlika između psihopata i sociopata!

Morate prihvatiti činjenicu da se ove osobe neće promijeniti dok god na jasan način ne progovorite. Nisu motivirane za promjenu, osim ako ih druga strana ne prozove. Ako je u pitanju pasivno agresivna osoba prema kojoj ne smijete biti direktni, primjerice šef, onda morate prihvatiti činjenicu da ovu osobu nećete moći promijeniti.

Obratite pažnju na njihovo ponašanje

Fokusirajte se na problem tako da se druga strana ne osjeća napadnuto. Ako vaš prijatelj uvijek kasni, na lijep način recite kako biste voljeli da dođe na vrijeme jer se ne osjećate ugodno kada čekate sami. Potom obratite pažnju na njegovu reakciju. Ako shvati u čemu je problem i počne mijenjati ponašanje, onda ste na dobrom putu.

Ako počne smišljati isprike, suočite se s tim. Budite toliko specifični da druga strana neće imati izlaz. Biti direktan i iskren je najbolji način za smirivanje pasivno agresivne osobe koja će tada shvatiti da se prema vama tako ne može ponašati. Ako se i dalje nastavi tako ponašati, nastavite biti iskreni i direktni, makar to značilo da ćete povrijediti tu osobu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije