Kako zaustaviti napad panike?

Kako zaustaviti napad panike?

Kako zaustaviti napad panike?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.06.2014.
  • Broj pregleda: 10.706
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Kada primijetite simptome napada panike (bolovi u prsima, crvenilo kože, brzi otkucaji srca i poteškoće sa disanjem), vrlo lako možete pomisliti da ćete umrijeti, iako je to daleko od istine.

Donosimo vam neke tehnike pomoću kojih ćete se lakše suočiti s napadima panike. Jako je važno da ne živite u strahu od idućeg napada panike jer tako značajno narušavate kvalitetu života.

Radite bilješke

Jednom kada napad započne, počnite bilježiti sve simptome, ali i svoje misli. To vam može pomoći da razvijete potpuno drugačiji pogled na napade panike.

Tjeskoba vrlo lako može prijeći u napad panike, koji su uistinu česti. Čak se i sama terapija sastoji od bilježenja svih simptoma i situacija tijekom kojih dolazi do napada.

Prihvatite napad

Ljudi često pokušavaju napraviti sve kako bi zaustavili napad, no to ne možete. Ako ćete se prisjetiti prošlih napada, sjetit ćete se da je svaki prošao, iako je bio grozan neko vrijeme.

Najbolje bi bilo da, kada primijetite simptome, prihvatite napad jer, koliko god to bilo izazovno i teško, lakše ćete se nositi s činjenicom da ćete možda doživjeti još jedan napad u skorijoj budućnosti.

Samo dišite

Kratkoća daha je samo posljedica tjeskobe. Možete se osjećati puno lošije ako ćete disati brzo i kratko. Počnite disati iz trbuha. Neka vaše disanje bude duboko i polagano. Kada napad započne, opustite ramena i fokusirajte se na dubok udah i izdah.

Što ćete dublje disati, to će vam biti lakše skrenuti misli s napada. Čak možete staviti ruku na trbuh i prsa kako bi u potpunosti bili fokusirani na disanje.

Opustite se

Ovo je definitivno lakše reći nego učiniti. Jednom kada započne napad panike, vaš cilj je da on što prije završi kako biste se mogli opustiti.

Nemojte čekati da napad panike završi, već se probajte opustiti odmah. Ako vam se čini da nećete preživjeti napad i da ćete umrijeti, zažmirite, pronađite udoban položaj i zamislite se na ugodnom mjestu.

Razgovarajte sami sa sobom

Kada napad nastupi, recite sami sebi da ste vi ti koji dopuštate napadu da nastupi i da znate da će on završiti. Trebate razumjeti i shvatiti koliku moć um ima nad vašim tijelom.

Napad panike vas može potaknuti da mislite da ćete se onesvijestiti, ali nećete jer se razina krvnog tlaka tijekom napada panike ne spušta.

Vratite se u sadašnjost

Koliko god da je ona stresna, morate živjeti u sadašnjosti. Dopustite anksioznosti da vas prevlada na jedan trenutak, ali pokušajte svaki put sve brže preuzeti kontrolu nad njom. Tada ćete bolje shvatiti kako napadi panike funkcioniraju.

Nemojte živjeti u prošlosti niti previše razmišljati o budućnosti jer će vas stres u potpunosti svladati. Za vaše emocionalno, fizičko i psihičko zdravlje je izuzetno važno da živite u sadašnjosti i da ste većinu vremena samo na nju fokusirani.

Najnovije

Najčitanije