Medicinski potpomognuta oplodnja i partnerski odnosi

Medicinski potpomognuta oplodnja i partnerski odnosi

Medicinski potpomognuta oplodnja i partnerski odnosi
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Nakon saznanja da će vam za ostvarenje trudnoće biti potrebna medicinska pomoć, naći ćete se pred pitanjem: ŠTO SADA? Zajednički odgovor partnera na to pitanje važna je priprema za suočavanje s izazovima koji se mogu javiti ako imate poteškoće s prirodnim ostvarenjem trudnoće. Donošenje odluke o tome hoćete li ili nećete krenuti na postupke potpomognute oplodnje može biti i točka na kojoj vaša partnerska veza može krenuti u raznim smjerovima. Iako želite provesti život zajedno, svjesni ste da je svaki od vas osoba sa svojim željama, potrebama, strahovima, sumnjama i očekivanjima u pogledu budućnosti. Također je svaki od partnera osoba s različitim načinima ponašanja, izražavanja emocija i suočavanja sa stresom. Prije postupka potpomognute oplodnje, a i tijekom njega, važno je iskreno razgovarati o svemu i pokušati razumjeti onog drugog kako biste mogli donijeti odluku kojom ćete oboje biti zadovoljni. Bilo bi dobro riješiti eventualne probleme koje imate kao partneri kako bi u situacijama povećane emocionalnosti (a postupak potpomognute oplodnje je često takav) smanjili mogućnost raznih sukoba.

Navest ćemo nekoliko situacija koje se mogu javiti u odnosu dvoje ljudi, a vas želimo navesti da razmislite o njima i uspješno ih riješite ukoliko pronađete u njima:

 • Jedan od partnera nije siguran želi li imati dijete ili ga želi imati za nekoliko godina, a to možda ne želi reći jer se boji povrijediti onog drugog.
 • Možda oboje želite dijete, ali jedan od vas nije spreman ponovno prolaziti emocionalno i financijski iscrpljujuće postupke potpomognute oplodnje te nakon neuspjeha želi odustati, no to ne kaže jer ne želi povrijediti partnera.
 • Jedan od partnera je možda suzdržaniji u pokazivanju osjećaja pa to drugi može tumačiti kao nedostatak želje za djetetom.
 • Možete oboje osjećati strah, tugu, tjeskobu, bespomoćnost..., a to skrivate jer ne želite "opterećivati onog drugog". Potiskivanje može dovesti do osjećaja usamljenosti i otuđenosti u trenucima kada oboje trebate podršku jedno od drugog.
 • Partner s dijagnozom neplodnosti može se opterećivati osjećajem neadekvatnosti i manje vrijednosti ili vjerovati da to partner misli o njemu.
 • Iščekivanje rezultata potpomognute oplodnje razdoblje je napetosti, straha, brige i pojačane osjetljivosti (osobito kod žena uslijed hormonske terapije) što rezultira smanjenom tolerancijom na frustraciju pa se možda češće svađate, plačete ili povlačite u sebe.
 • Ponekad se muškarci mogu osjećati bespomoćno i izolirano s obzirom da su žene prirodno više uključene u sam postupak potpomognute oplodnje.
 • Ponekad muškarci (u skladu s tradicionalnim vjerovanjima o tipično muškom ponašanju) osjete potrebu da zaštite žene pa skrivaju da je i njima potrebna podrška.

Takve i niz drugih situacija veliko su iskušenje svakom čovjeku, ali i prilika da se razvijete kao pojedinci, da ponovno učvrstite svoju vezu, da se svakim danom više upoznajete i postajete bliskiji. Važno je da uvijek iskreno razgovarate, da govorite o osjećajima, očekivanjima i sumnjama čak i onda kada vam je neugodno. Razgovor može pomoći da situaciju doživimo drukčije i pronađemo učinkovitije načine suočavanja s njom. Jednako je važno da strpljivo slušate onog drugog, da ga pokušate razumjeti i pritom ne propustite priliku pokazati da vam je stalo do partnera i da se na vas može osloniti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije