Gležanj na udaru

Gležanj na udaru

Gležanj na udaru
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Broj pregleda: 4.540
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Neodgovarajuće liječenje i površan pristup problematici uganuća gležnja može prouzročiti trajno ograničenje funkcije zgloba.

Gotovo da i nema čovjeka koji barem jednom u životu zbog bolnog i otečenog gležnja nije iskusio neugodan osjećaj nemoći i onesposobljenosti za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Statistike će poduprijeti ovu tvrdnju te dodati da je ova povreda druga po učestalosti među svim povredama vezanim uz mišićno-koštani sustav, odmah nakon bolnog lumbalnog sindroma. Primjerice, u SAD-u uganuće gležnja uzrokuje gubitak od 5.8 milijuna radnih i školskih dana godišnje. U natjecateljskom i rekreativnom sportu uganuće gležnja predstavlja najčešću ozljedu, do 25% svih ozljeda. Posebno rizični su kontaktni sportovi poput košarke, nogometa i odbojke, ali i svi ostali sportovi gdje su trčanje i skakanje sastavni dio aktivnosti. Međutim, ozlijediti se možete i neoprezno hodajući po neravnom terenu, ali i kada se najmanje nadate, krivo zakoračivši na rubnjak ili okliznuvši se na ledu na gradskim ulicama.


Slika 1 - koštano-ligamenarni aparat stopala

Od ukupnog broja uganuća, pretpostavlja se da 30% ozljeda I i II stupnja te oko 15% III stupnja niti ne dođe liječniku radi liječenja. Tu se najčešće radi o ponovljenoj ozljedi pa osoba ne osjeća potrebu javiti se liječniku. Shodno tome možemo reći da je velika učestalost uganuća gležnja dovela do površnosti u pristupu i tretmanu ovog stanja, čije neodgovarajuće liječenje može prouzročiti trajno ograničenje funkcije zgloba.

Do ozljede ligamenata najčešće (u preko 85% slučajeva) dolazi kod uvrnuća stopala. Obično se najprije dešava izolirano prsnuće (ruptura) prednjeg ligamenta s vanjske strane gležnja (u 65% slučajeva), a ako se djelovanje sile nastavi slijedi prsnuće i donjeg ligamenta vanjske strane gležnja (ozljeda 2 ligamenta dešava se u 20% slučajeva). Samo kod ekstremnih pokreta dolazi do ozljede ligamenta s unutarnje strane gležnja (deltoidni ligament). Prsnuće svih ligamenata obično je praćeno i razdorom zglobne kapsule. Ozljede ligamentarnog sustava mogu biti praćene i koštanom traumom.

Najnovije

Najčitanije