Pozitivan učinak joge

Pozitivan učinak joge

Pozitivan učinak joge
  • Objavljeno: Petak, 19.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svakodnevno istezanje i pravilno disanje je odličan put do zdravog života. Joga je poznata po tome da poboljšava fleksibilnost i potiče opuštanje, a sve je veći broj istraživanja koji ukazuju na to da je joga ima odličan učinak na cjelokupno zdravlje. Glavna prednost joge je da ju mogu vježbati sve osobe, neovisno o dobi i spolu. Pogodna je za trudnice, starije osobe i za one slabije fizičke kondicije.

Uklanja žudnju za hranom

Održavanje zdrave tjelesne težine može biti znatno lakše uz svakodnevnu jogu. Jednim istraživanjem se ustanovilo da joga smanjuje žudnju za hranom na način da povezuje um i tijelo, zbog čega osoba može raspoznati istinsku glad od žudnje za hranom. Jednostavne poze će vam omogućiti bolju prosudbu i suzbiti apetit.

Zdravlje trudnice

Osim što će smanjiti vjerojatnost prekomjernog debljanja tijekom trudnoće, joga će trudnoću učiniti još sretnijim razdobljem. Znanstvenici su otkrili da redovito vježbanje joge tijekom trudnoće može olakšati porod. Iako je joga za trudnice prilagođena, ona nije manje učinkovita. Joga će smanjiti rizik od nastanka hipertenzije koja može ugroziti zdravlje trudnice i bebe.

Bolji seksualni život

Začinite svoj ljubavni život s joga pokretima koji povećavaju protok krvi i seksualnu želju. Mnoge joga poze povećavaju protok krvi na području prsa i čine vas osjetljivijima na dodir. Poze koje se fokusiraju na ravnotežu i područje trbuha mogu vaš orgazam učiniti još snažnijim. Tijelo će postati energičnije, vi ćete biti samopouzdaniji i bolji u krevetu.

Kardiovaskularno zdravlje

Joga opušta um i tijelo. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje redovito vježbaju jogu imaju manji rizik od nastanka hipertenzije, bolesti koronarnih arterija (ateroskleroza) i dijabetesa. Osobe koje redovito vježbaju jogu imaju manju razinu kolesterola i šećera u krvi. Meditacija, duboko disanje i opuštanje su temelj joge, ali i zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Bolji san kod osoba koje pate od raka

Umirujuća meditacija koji je dio joge je odličan način da se opustite nakon stresnog dana i da kvalitetnije spavate. Znanstvenici su ustanovili da osobama koje pate od raka joga može značajno pomoći. Naime, nakon samo 20 minuta vježbanja joge, pacijenti su brže zaspali, spavali duže i pili manje lijekova protiv nesanice.

Kako početi?

Pronađite tečaj i instruktora koji održava sate joge u blizini vašeg doma. Prije nego počnete tražiti, trebate se upoznati s osnovnim vrstama joge, a to su:

Power joga

Predstavlja kombinaciju treninga snage i aerobnih vježbi. Potaknut ćete cirkulaciju i omogućiti tijelu potrebnu količinu hranjivih tvari. Ovakva vrsta joge je odlična za sve osobe koje vole izazove.

Bikram joga

Poboljšava elastičnost mišića, što olakšava izvođenje zahtjevnih položaja tijela. Odlična je za sve osobe koje žele smršaviti jer se u 90 minuta može sagorjeti čak 350 do 600 kalorija.

Hatha joga

Ovo je ono na što većina ljudi pomisli kada čuje riječ "joga". Temelji se na raznim pozama, tehnikama pravilnog disanja i opuštanju. Odlična je za osobe koje su u potrazi za načinom opuštanja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije