Kako vas tjelovježba čini atraktivnijima

Kako vas tjelovježba čini atraktivnijima

Kako vas tjelovježba čini atraktivnijima
  • Objavljeno: Subota, 13.10.2012.
  • Broj pregleda: 6.103
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sigurno već znate da je tjelovježba odlična za oblikovanje tijela i njegovo zdravlje. Istraživanja su dokazala da tjelovježba smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka te da potiče mentalno zdravlje, zdravlje kostiju, mišića i zglobova. Tjelovježba također može od vas učiniti atraktivniju osobu, a pri tome ne mislimo samo na bolje i ljepše tijelo, već zdravu kosu, glatku kožu, pravilno držanje i pojačano samopouzdanje.

Vaše zdravlje uvjetuje vaš izgled

Iako su ukusi različiti, mladost i zdravlje su svima privlačni jer podsvjesno asocira na dobro reproduktivno zdravlje. Stručnjaci ističu da tjelovježba promiče cjelokupno zdravlje, ljepši i mlađi izgled. Tjelovježba vas održava vitkima, a vitkost je povezana s mladošću i ljepotom.

Čišća koža

Znojenje regulira temperaturu tijela, hidratizira vašu kožu i regulira razinu elektrolita kao što su natrij i kalcij. Znoj se oslobađa putem pora, a to ih oslobađa od prljavštine, odumrlih stanica i bakterija. Na taj način pore postanu čiste, a koža ljepša. Znanstvenici su ustanovili da znoj sadrži prirodni antibiotik koji pomaže u borbi protiv bakterija koje su jedan od uzroka akni. Međutim, vježbanje također može pogoršati kožne probleme ako koža nije pravilno očišćena nakon vježbanja. Dakle, očistite cijelo lice i tijelo nakon treninga.

Ljepši ten i tekstura kože

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje redovito vježbaju imaju bolju cirkulaciju, što poboljšava  zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Umjerena tjelovježba može ojačati srce i arterije, što cirkulaciju čini još boljom. Poboljšana cirkulacija koži pruža više kisika i nutrijenata, što će poboljšati ten i teksturu kože. Također, koža će imati lijepu i zdravu prirodnu boju.

Ljepše oči i oslobađanje tijela od vode

Oči predstavljaju jedan od zavodljivijih dijelova tijela, stoga sigurno ne želite da izgledaju umorno ili crveno. Ključna stvar kod održavanja očiju lijepima jest limfni sustav koji je zadužen za uklanjanje toksina. Tjelovježba je odličan način stimuliranja limfnog sustava, što će smanjiti nakupljanje vode u tijelu, podbulost očiju i podočnjake.

Ljepša kosa

Tjelovježbom se poboljšava cirkulacija cjelokupnog tijela, uključujući i vlasišta. Bolja cirkulacija će kosi pružiti veću razinu kisika i važnih nutrijenata koji su potrebni za zdravu kosu i njen rast. Iz ovog razloga mnogi ljudi, koji se suočavaju s intenzivnim gubitkom kose, odlaze na tretmane masaže vlasišta. Tjelovježba također smanjuje razinu hormona stresa (kortizola) u tijelu, koji može uzrokovati pojavu sijedih vlasi i gubitak kose.

Manje bora

Naša koža u sastavu ima 2 proteina koji joj daju mladoliki izgled: kolagen i elastin. Starenjam se razina kolagena i elastina smanjuje, a smanjenje razine kolagena i elastina može uzrokovati i niz drugih faktora kao što su sunčanje i pušenje. Znanstvenici su ustanovili da tjelovježba stimulira proizvodnju kolagena i elastina te jača tanku kožu. Što je koža tanja, to je podložnija nastanku bora. Tjelovježba će kožu hidratizirati te ju zaštititi od prijevremenog starenja.

Bolja slika o vlastitom tijelu

Tjelovježba neće vaše tijelo samo učiniti ljepšim, već ćete ga vi početi gledati puno ljepše, što je odlično za seksualni život. Znanstvenici su ustanovili da redovita tjelovježba, čak i ako nije popraćena mršavljenjem, značajno poboljšava sliku o vlastitom tijelu i čini vas raspoloženijima za seks. Naime, dolazi do pojačane cirkulacije na području genitalija, što stvara osjećaj uzbuđenosti.

Bolje raspoloženje i više samopouzdanja

Veliki broj istraživanja je pokazao da osobe koje imaju više samopouzdanja i boljeg su raspoloženja djeluju atraktivnije. Tjelovježbom se oslobađa endorfin, koji smanjuje razinu hormona stresa, poboljšava raspoloženje i jača samopouzdanje. Znanstvenici su dokazali da je 20 minuta svakodnevne tjelovježbe sasvim dovoljno da potaknete oslobađanje endorfina.

Kvalitetniji san

Tjelovježba može značajno popraviti kvalitetu vašeg sna. Naime, sama tjelovježba razbuđuje tijelo i ono ostaje u takvom stanju nekoliko sati. Međutim, kada temperatura tijela počinje opadati, vama će se početi spavati i taj san će biti izrazito kvalitetan. Stručnjaci preporučuju da ne vježbate u razdoblju od 3 sata prije spavanja kako ne biste postigli suprotan efekt.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije