Skijanje bez briga: Kako spriječiti i tretirati ozljede

Skijanje bez briga: Kako spriječiti i tretirati ozljede

Skijanje bez briga: Kako spriječiti i tretirati ozljede
  • Objavljeno: Subota, 05.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Omiljena zimska aktivnost mnogih – skijanje iziskuje odgovarajuće pripreme. Ovaj sport se ne sastoji samo od spuštanja niz padinu već obuhvaća i okretanje, uspinjanje, hodanje i nažalost padanje.

Pokreti koje ljudsko tijelo radi tijekom spusta na skijama aktiviraju se različite grupe mišića koje svaki skijaš mora znati kontrolirati. Osim toga, skijaši moraju razviti i razne motoričke sposobnosti poput ravnoteže, agilnosti, koordinacije, snage, fleksibilnosti i izdržljivosti.

Na skijanju i najmanja pogreška može rezultirati ozljedom. Kako si ne biste upropastili praznike pripremili smo vam savjete kako prevenirati skijaške ozljede, ali i kako ih tretirati ako do nezgode ipak dođe.

Prevencija skijaških ozljeda

  • Zagrijavanje. Mišići su radni dijelovi tijela koji se trebaju zagrijati prije intenzivnog rada. Zagrijavanjem prije no što stanete na skije izbjeći ćete upalu mišića i ozljede.​
  • Usavršavanje tehnike. Ovo vrijedi za početnike, ali i za sve one koji nisu sasvim sigurni na skijama. Bez obzira na to što vaš prijatelj možda skija cijeli svoj život i na skijaškoj stazi se osjeća kao kod kuće, obuku ipak prepustite profesionalcu.
  • Priprema opreme. Prije no što se uputite prema skijalištu provjerite svoju opremu. Pripazite na to da pancerice, vezovi i skije odgovaraju vašim skijaškim i tjelesnim mogućnostima. Uz to obavezno imajte na sebi i odgovarajuću sigurnosnu opremu kao što su kacige i štitnici.
  • Fizička priprema. Prije samog odlaska na skijanje dovedite se u odgovarajuću fizičku kondiciju. Fizičkom pripremom povećat ćete snagu i izdržljivost, a najbolji izbor za to su treninzi snage i fleksibilnosti, vježbe za ravnotežu, te kardio vježbe.
  • Skijanje po označenim stazama. Najvažnije pravilo za početnike, ali i sve ostale jest da se držite poznatog terena. Na strmijim terenima postići ćete veću brzinu, no istovremeno povećati mogućnost da se ozlijedite. Također, skijanje izvan uređenih staza znači drugačije uvjete nego na stazi, te više opasnosti.
  • Odmor. Naravno da želite iskoristiti maksimum od skijanja, ali na prvom mjestu vam mora biti vaše zdravlje i sigurnost. Pogreške koje dovode do ozljeda najčešće se događaju kada smo iscrpljeni.

Tretiranje ozljeda

Jedna od najčešćih ozljeda do kojih dolazi na skijaškoj stazi su ozljede koljena. Kako biste umanjili bol i oticanje potreban je odmor, hladni oblozi, kompresija ozlijeđenog područja i držanje noge na povišenom. Ozljede koljena najčešće se saniraju terapijom i rehabilitacijom čime se potiče prirodno zacjeljivanje.

Iako su ozljede kralježnice nešto rjeđe one su i znatno opasnije. Kod ove vrste ozljede vrijede slična pravila kao i kod ozljede koljena, a to je ublažavanje boli i nastavak normalnih aktivnosti. Važan je odmor, no strogo mirovanje nije preporučljivo jer tako usporavamo proces zacjeljivanja, osim ako naravno liječnik nije rekao drugačije. Fizikalna terapija, vježbe za kralježnicu i kretanje ključni su elementi za oporavak kralježnice.

Bez obzira na to što vam se ozljeda možda ne čini ozbiljnom, bol može potrajati danima, pa čak i tjednima. Ako na skijanju ozlijedite leđa, koljena, ramena ili trticu posjetite obližnjeg fizioterapeuta koji će vam pomoći da se što prije vratite nazad na stazu bez bolova.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije