Starite li brže zbog načina na koji vježbate?

Starite li brže zbog načina na koji vježbate?

Starite li brže zbog načina na koji vježbate?
  • Objavljeno: Petak, 09.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako se ne pridržavamo određenih pravila, možemo ugroziti zdravlje i potaknuti starenje. Isto tako, postoje vježbe koje mogu usporiti proces starenja. To su uglavnom vježbe koje zahtijevaju česte i brze promjene intenziteta treninga, poznatije kao HIIT trening. Znojenje tijekom treninga ima izuzetne fizičke i mentalne prednosti, stoga izbjegavanje tjelovježbe može biti kobno za cjelokupno zdravlje.

Kada je riječ o usporavanju procesa starenja, nisu sve vježbe jednake. Čak i redovita tjelovježba s vremenom može nanijeti štetu u obliku oštećenja zglobova ili kože, a prekomjerno naprezanje može dovesti do ozljeda koje će se pojaviti tek u zrelijoj dobi. Ako želite što duže očuvati mladost, u nastavku donosimo 5 stvari na koje morate pripaziti tijekom vježbanja.

Zaštitite se od sunca

Većina dekorativne kozmetike sadrži određeni faktor zaštite protiv sunca. Kada se pripremamo za trčanje, na licu obično ne nosimo nikakvu šminku, ali ne nanosimo ni kremu sa zaštitnim faktorom. Stavite li ipak kremu sa zaštitnim faktorom neposredno prije trčanja, to ne znači da ste u potpunosti zaštićeni od štetnog utjecaja sunca.

Provjerite je li dovoljno vježbati 30 minuta dnevno!

Preporuka

Nema razloga da vježbamo samo u zatvorenom prostoru. Vježbe na otvorenom pružaju niz prednosti kao što su dobivanje zdrave doze vitamina D, čišćenje uma i relaksacija. Kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je nanijeti barem 20 minuta prije izlaganju suncu i potrebno je koristiti vodootpornu kremu kako znoj ne bi uništio njezino djelovanje. Kremu za lice je potrebno nanijeti i zimi kako biste zaštitili kožu od isušivanja i pucanja.

Kombinirajte kardio i trening snage

Kardio trening je super, ali je tijelu također potreban i trening snage. Izvodite li samo jednu vrstu treninga, to može negativno utjecati na zglobove i mišiće. Dok starimo, polako gubimo mišićnu masu, stoga je potrebno raditi kombinirane treninge.

Preporuka

Trčite li redovito, svakako biste u rutinu trebali uvrstiti 2 do 3 treninga snage tjedno. Ako nikada niste izvodili vježbe snage, svakako se konzultirajte s osobnim trenerom kako biste izbjegli ozljede. Uvođenjem ove vrste treninga, morat ćete smanjiti učestalost kardio treninga kako biste dopustili mišićima da se oporave. Treninge možete kombinirati tako da izvodite 30 minuta vježbe snage i 20 minuta intenzivnijeg kardio treninga. Idući dan bi trebali odmoriti ili lagano prošetati.

Pretreniranost

Visoki intenzitet vježbanja zamara mišiće i povećava opasnost od ozljeda, prijeloma, stresa, poremećaja menstrualnog ciklusa i poremećaja prehrane.

Preporuka

Ne postoji optimalan omjer odmora i vježbanja. Slušajte tijelo i odmorite kada primijetite zamor i nedostatak energije. Ako morate biti aktivni, odaberite laganije vježbe poput joge ili šetnje. Ne preporuča se izvođenje istih vježbi na svakodnevnoj bazi, osim šetnje i istezanja.

Prepoznajte svoje granice

Kao i u prethodnom primjeru, istaknut ćemo važnost osluškivanja vlastitog tijela. Ako zanemarujete signale koje vam tijelo šalje, mogu ostati trajne posljedice, poput istrošene hrskavice ili deformacija, koje se obično javljaju u zrelijoj dobi.

Isprobajte desetotjedni program vježbanja za mršavljenje i lijepo tijelo!

Preporuka

Usporite. Osim izvođenja vježbi laganijim intenzitetom, bitno je osigurati i kvalitetan san. Noću pokušajte odspavati najmanje 7 do 9 sati. Ustajete li rano, na počinak bi trebalo poći najkasnije do 23 sata jer se u tom periodu organizam najbolje oporavlja. Preveliki stres, makar uzrokovan vježbanjem, ostavlja posljedice na zdravlje srca i dovodi do ubrzanog starenja. Radite li treninge visokog intenziteta, nikako ne preskačite dane odmora.

Rastežite se

Svaka vrsta treninga je poželjna, ako se radi umjereno. Istezati se možete i nekoliko puta dnevno jer istezanje ne ostavlja štetne posljedice na organizam. Svejedno treba pripaziti kako ne biste istegnuli mišić ili tetivnu što može biti izuzetno bolno. Osim toga, rastezanje povećava gibljivost tijela i održava vitalnost.

Preporuka

Svakodnevno se istežite, pogotovo nakon treninga. Prije treninga je potrebno odraditi umjereno zagrijavanje i pripremiti mišiće za aktivnosti koje slijede, a nakon treninga je potrebno istezati sve mišiće, posebno one koji su bili najaktivniji. Istezati se možete nekoliko minuta prijepodne, nakon treninga i prije spavanja kako bi proradio kardiovaskularni sustav i kako biste bolje spavali.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije