Morske orgulje u Zadru

Morske orgulje u Zadru

Morske orgulje u Zadru
  • Objavljeno: Srijeda, 31.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Morske orgulje smještene su na zapadnom dijelu zadarske rive te su prepoznatljive po svom kaskadnom obalnom profilu koji stimulira promjenu u kretanju obalom, zadržavanje i silazak do mora.

Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale, podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i prozveo zvuk u sviralama (LABIUMI - zviždaljke) smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama priroda

Ovo je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom, mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova "orkestra Prirode".

Odmah po završetku izgradnje, Morske orgulje promaknule su se u metaforičko mjesto grada Zadra koje sada s uzbuđenjem pohode njegovi građani, a koje je postalo nezaobilazna točka u svim turističkim itinererima grada Zadra i njegove regije.

Morske orgulje izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića uz pomoć niza stručnjaka: konzultant za hidrauliku mora bio je prof. Vladimir Androšec sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, cijevi je izveo Goran Ježina iz Murtera, a poznata umjetnička radionica za izradu orgulja - Heferer iz Zagreba za svaku je cijev izradila 35 labiuma, a njihovo glazbeno ugađanje obavio je prof. Ivica Stamać iz Zagreba.


Lokacija: Obala Petra Krešimira IV, Zadar
Investitor: Lučka uprava Zadar
Godina izgradnje: 2005.
Autor: Nikola Bašić d.i.a.
Koautor: Ivan Stamać d.i.el. (zvuk)
Suradnici: dr. prof. Vladimir Andročec d.i.g. (hidraulika), Tomislav Heferer (svirale), Matija Galošić d.i.a. (oblikovanje)

Projektna tvrtka: Marinaprojekt d.o.o. Zadar
Godina projektiranja: 2004.
Izvoditelji: Tankerkomerc d.o.o. Zadar, Pomgrad d.o.o. Split, Jadrankamen d.o.o. Split, Goran Ježina d.o.o. Zadar, Orguljarski atelier «Heferer» Zagreb


Nagrade:
2005. Nagrada Bernardo Bernardi, UHA
Nagrada D!BEST 2006., Dizajncentar Hrvatska
Nacionalna graditeljska nagrada CEMEX Hrvatska 2006.
Europska nagrada za javni urbani prostor 2006. / CCCB, Barcelona
Cemex međunarodna graditeljska nagrada 2006., Monterrey, Mexico
Izabrani rad, Nagrada Mies van der Rohe 2007., Barcelona

Vitashop

Najnovije

Najčitanije