7 namirnica koje liječe hipotireozu!

7 namirnica koje liječe hipotireozu!

7 namirnica koje liječe hipotireozu!
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najčešći simptomi hipotireoze su kronični umor, depresija i zatvor. Srećom, povećanjem unosa određenih namirnica možete poboljšati rad štitnjače, male žlijezde u obliku leptira koja se nalazi na području vrata i ima značajan utjecaj na zdravlje organizma.

Štitnjača oslobađa hormone koji reguliraju raspoloženje, metabolizam, razinu energije, tjelesnu temperaturu, srčani ritam i razinu krvnog tlaka. Do hipotireoze dolazi kada štitnjače ne oslobađa dovoljno hormona. Uravnotežena prehrana vam može pomoći, ali nije zamjena za propisanu terapiju.

Riba

Omega 3 masne kiseline u ribi kao što su tuna, sardine i losos mogu poboljšati rad štitnjače. Neliječena hipotireoza može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti jer povisuje razinu lošeg (LDL) kolesterola. Omega 3 masne kiseline ovdje mogu pomoći jer smanjuju upalu, potiču rad imunološkog sustava i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je odličan izvor selena koji značajno utječe na rad štitnjače. Selen također može smanjiti kroničnu upalu u tijelu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odličan izvor selena, pogotovo brazilski oraščići, macadmija oraščići i lješnjaci. Potiču rad štitnjače i ublažavaju simptome hipotireoze. No, nemojte pretjerivati s unosom orašastih plodova jer sadrže visok udio masti. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljno je da pojedete jedan ili dva, a kada su u pitanju drugi orašasti plodovi, pojedite porciju veličine šake.

Provjerite koji su najčešći simptomi bolesti štitnjače!

Cjelovite žitarice

Zatvor je jedan od najčešćih simptoma hipotireoze, a cjelovite žitarice sudjeluju u prevenciji zatvora. Njih pronalazimo u namirnicama kao što su pahuljice, kruh, riža i tjestenina. No, u sastavu tih namirnica se obično nalazi i visok udio vlakana koji mogu utjecati na proizvodnju hormona štitnjače. Neke osobe koje boluju od hipotireoze u potpunosti izbjegavaju cjelovite žitarice. Ako ste odlučili jesti ih, jedite ih nekoliko sati prije ili poslije uzimanja propisane terapije.

Svježe voće i povrće

Jedan od najranijih simptoma hipotireoze je debljanje. Niskokalorične namirnice, kao što su voće i povrće, su odličan izbor za sve koji vodu borbu sa suvišnim kilogramima. Povećajte unos borovnica, trešanja, batata i zelene paprike jer su ove namirnice odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Osobe koje boluju od hipotireoze trebaju ograničiti unos kupusnjača (brokula, prokulice i kupus) na najviše 140 grama dnevno. Kupusnjače mogu narušiti sposobnost štitnjače da apsorbira jod koji je neophodan za njezino pravilno funkcioniranje.

Provjerite 7 simptoma manjka joda!

Morska trava

Morska trava je odličan izvor joda koji regulira proizvodnju i oslobađanje hormona štitnjače. Osim joda, morska trava je jako dobar izvor vlakana, kalcija, vitamina A, B, C, E i K. Ipak, s unosom joda nemojte pretjerivati jer previše joda može uzrokovati neželjene posljedice. Ako razmišljate o uzimanju suplemenata joda, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Mliječni proizvodi

Istraživanja su pokazala da je manjak vitamina D povezan sa povećanim rizikom od nastanka Hashimotove bolesti, najčešćeg uzročnika hipotireoze. Obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi su jako dobar izvor vitamina D, kalcija, proteina i joda. Naročito dobrim se pokazao jogurt jer potiče rad probavnog sustava i smanjuje rizik od nastanka probavnih smetnji.

Grah

Grah je odličan izvor proteina, antioksidanata, složenih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Također je jako dobar izvor vlakana koji sudjeluju u prevenciji zatvora. S unosom vlakana nemojte pretjerivati jer možete izazvati suprotan učinak. Preporučena dnevna doza vlakana je 20 do 35 grama dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije