Zelene namirnice koje morate jesti!

Zelene namirnice koje morate jesti!

Zelene namirnice koje morate jesti!
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zeleno povrće i voće tijelu pruža niz nutritivnih spojeva neophodnih za njegovo pravilno funkcioniranje i prevenciju niza bolesti i poremećaja. Svakodnevno biste trebali jesti veliku količinu svježeg i kuhanog povrća, i nešto manju količinu svježeg voća. Da bi rezultati bili još bolji, odaberite namirnice s najboljim nutritivnim svojstvima.

Jabuke

Ne dolaze samo u zelenoj boji, ali su svejedno savršene za poboljšanje zdravlja. Ne sadrže masti, kolesterol i sol, a sadrže niz nutritivno vrijednih spojeva. Odličan su izvor vlakana i pomažu u prevenciji pretilosti. Jabuke smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, a istraživanja su pokazala da štite zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Saznajte kako jednom jabukom dnevno postići vitkost!

Avokado

Bez obzira na to što sadrži visok udio masti, te masti su zdrave. Avokado je jako hranjiv i odličan je izvor vitamina K i folne kiseline. Jako je dobar izvor vitamina B6 i C. Potiče rad probavnog sustava, regulira razinu šećera u krvi, poboljšava zdravlje očiju i smanjuje rizik od nastanka pretilosti.

Provjerite zašto je avokado dobar za vitkost!

Prokulice

Jako su dobar izvor vitamina K, folne kiseline i željeza. Jedna šalica prokulica sadrži 130% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C. Jako su dobar izvor vlakana, mangana, kalija, kolina i vitamina B kompleksa. Istraživanja su pokazala da prokulice smanjuju rizik od nastanka stanica raka i pomažu u prevenciji njihovog širenja.

Otkrijte zašto volimo prokulice!

Kelj

Kelj je odličan izvor antioksidanata. Zapravo, tek nekoliko namirnica sadrži više antioksidanata od kelja (rukola, listovi cikle, kupus, batat i sirovi češnjak). Kelj smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i sudjeluje u prevenciji bolesti kao što su reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Uz to što ima odlična antioksidacijska svojstva, kelj se pokazao odličnim u prevenciji širenja stanica raka, a također može poboljšati zdravlje urinarnog trakta.

Provjerite kako trebate pripremati kelj!

Pistacije

Odličan su izvor nutritivnih spojeva. Naročito su dobar izvor vlakana i proteina, a jedna porcija pistacija sadrži jednaku količinu kalija kao i banana. Pistacije smanjuju razinu lošeg kolesterola, povećavaju razinu dobrog kolesterola, a također imaju odlična antioksidacijska svojstva. Istraživanja su pokazala da pistacije mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Odličan su izvor vitamina E koji štiti zdravlje kose i kože, a karotenoidi iz pistacija mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju.

Isprobajte mlijeko od pistacija i smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose!

Špinat

Špinat je definitivno jedna od najzdravijih namirnica. Sadrži više nutritivnih spojeva nego kalorija i trebate ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Najznačajnije prednosti špinata su:

  • odličan je izvor vitamina A, K, D i E
  • odličan je izvor omega 3 masnih kiselina
  • ima moćno antikancerogeno i protuupalno svojstvo
  • štiti zdravlje očiju
  • regulira pH vrijednost u tijelu.

Otkrijte zašto trebate jesti špinat!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije