Stevija - saznajte sve o prirodnom zaslađivaču bez kalorija!

Stevija - saznajte sve o prirodnom zaslađivaču bez kalorija!

Stevija - saznajte sve o prirodnom zaslađivaču bez kalorija!
  • Objavljeno: Petak, 23.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svi koji su se odrekli bijelog šećera vjerojatno su već upoznati sa Stevijom, prirodnim zaslađivačem koji se sve češće koristi kao zamjena.

A evo što morate znati o najpopularnijem prirodnom zaslađivaču na svijetu.

Što je Stevija?

Stevija, odnosno Stevia rebaudiana, je biljka koja izvorno raste u Južnoj Americi, a ljudi su stotinama godina konzumirali njeno lišće kao izvor slatkoće. Tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća je postala popularna u Japanu, dok je tek zadnjih 10 godina otkrivena u Americi, samim time i u ostatku svijeta. Danas je vrlo popularna među osobama koje paze na prehranu i izbjegavaju bijeli šećer jer sadrži 0 kalorija.

Što je Stevija zaslađivač?

Stevija zaslađivač je ekstrakt biljke intenzivno slatkog okusa, bez kalorija, koji se pokazao kao izvrsna zamjena za šećer. Posljednjih je godina izrazito popularan zahvaljujući svojoj reputaciji „prirodnijeg“ zaslađivača u usporedbi s uobičajenim laboratorijskim umjetnim zaslađivačima.

Kako se dobiva Stevija?

Za razliku od umjetnih zaslađivača, koji su napravljeni u laboratoriju, Stevija se dobiva preradom lišća biljke koje se najprije bere i osuši pa se natopi u toploj vodi. Tekućina se zatim filtrira i centrifugira kako bi se dobio ekstrakt iz intenzivno slatkih komponenti lista koji je izrazito moćan, čak do 350 puta slađi od šećera. Zatim se pomiješaju s bilo kojim brojem aditiva, poput dekstroze ili maltodekstrina, kako bi se smanjio intenzitet slatkoće da se može ugraditi u hranu.

Klinknite na poveznicu i kupite prirodni zaslađivač Stevia u tekućini.

Je li Stevija zdrava?

Mnogo se priča o tome kako Stevija ima povoljan učinak na razinu šećera u krvi, što ju čini idealnom za osobe s dijabetesom tipa 2 i one koji žele izgubiti kilograme.

Dokazana pogodnost ovog zaslađivača jest da je prigodan za dijabetičare. Postoje i naznake da je Stevija dobra za održavanje krvnog tlaka.

Sve u svemu, svakako uzmite u obzir mogućnost korištenja Stevije kao zamjene za šećer, ali nemojte očekivati ​​da će se vaše zdravlje popraviti.

Je li Stevija dobra za mršavljenje?

Još ne postoje čvrsti dokazi o tome da Stevija direktno pomaže u gubitku tjelesne težine. Međutim, ako koristite Steviju umjesto klasičnog šećera smanjuje se vaš ukupni kalorijski unos tijekom dana što, uz zdrav način života i redovitu tjelovježbu, dovodi do gubitka kilograma.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije