Zašto ne trebate kupovati med iz supermarketa?

Zašto ne trebate kupovati med iz supermarketa?

Zašto ne trebate kupovati med iz supermarketa?
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Te teglice meda u supermarketima u većini slučajeva nisu uopće med. Riječ je o sirupu čiji je okus vrlo sličan okusu meda.

Komercijalni procesuirani med je zagrijavan na toliko visokoj temperaturi da su sva njegova nutritivna svojstva uništena. Obično je razrijeđen vodom i sirupom fruktoze.

Ljekoviti polen je uklonjen u potpunosti jer je smjesa procijeđena kroz sitne filtre. Rezultat je tekućina koja je naoko lijepa i nema dobra nutritivna svojstva.

Upoznajte se sa iznenađujućim koristima meda!

Pravi med sadrži vitamine i minerale. Odlična je zamjena za rafinirani bijeli šećer. Jedno istraživanje, provedeno na američkom tržištu, je pokazalo da je oko 76% vrsta meda iz supermarketa previše filtrirano.

Filtriranje je proces kojim se uklanja vosak, a pretjeranim filtriranjem se uklanja i polen. Nečistoće koje se uklanjaju filtriranjem se zapravo ne mogu nazvati nečistoćama jer one medu daju hranjivost i odlična nutritivna svojstva.

U sastavu pravog meda pronalazimo 16 minerala, 18 aminokiselina, 21 vitamin, niz fitonutrijenata i antioksidanata. Pravi med ima moćna protugljivična, antivirusna i antibakterijska svojstva i jako je nutritivan. Sadrži značajnu količinu vitamina C, B6, B5, B3 i B2, kalija, magnezija i kalcija.

Provjerite kako med i cimet liječe tijelo!

Što se tiče prekomjerne filtracije, proizvođači to rade kako se ne bi moglo pratiti porijeklo meda. Naime, polen je dio meda čijom analizom se može otkriti u kojoj zemlji je med proizveden.

Procesuiranjem meda se uklanjaju svi nutritivni spojevi, uključujući vitamine i enzime, a ponekad se u med dodaju i antibiotici životinjskog porijekla.

Saznajte kako koristiti med i cimet za mršavljenje!

Zašto je važno kupovati pravi med?

Pravi med možete pronaći u trgovinama organske prehrane ili kod lokalnih proizvođača, obično na tržnicama. Pravi med ima moćna antioksidacijska svojstva, ubrzava zacjeljivanje rana i manjih opekotina. Med se već tisućljećima koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripe, kao što su kašalj i bolovi u grlu.

Saznajte što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete vodu s medom!

Neka istraživanja su pokazala da pravi med može ojačati imunitet. Ono što je kod pravog meda odlično je to što ga možete koristiti kao zamjenu za rafinirani bijeli šećer. Što se tiče ljekovitih moći, uvelike ovise o samoj vrsti meda, odnosno s kojih biljaka su pčele prikupljale polen.

Kako možete razlikovati lažni med od pravog?

Provjerite etiketu

Ako je zemlja porijekla zemlja u kojoj živite, velika je vjerojatnost da je u pitanju pravi med. Ako se na sastavu proizvoda ne nalaze umjetni aditivi i sladila, vrlo vjerojatno je riječ o pravom medu.

Obratite pažnju na kristalizaciju

Pravi med će se s vremenom kristalizirati, dok lažni med neće. Naime, u lažni med se dodaje sirup fruktoze koji mu omogućava da zauvijek ostane u čistom tekućem stanju.

Pripremite jednostavan napitak od limuna i meda koji liječi!

Razrijedite med s vodom

Stavite malo meda u šalicu vode. Ako se med odmah rastopi, možete biti sigurni da je riječ o lažnom medu. Pravi med ćete trebati malo duže miješati da bi se rastopio.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije