Unosite li dovoljno proteina?

Unosite li dovoljno proteina?

Unosite li dovoljno proteina?
  • Objavljeno: Utorak, 02.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Našim tijelima su potrebni različiti nutritivni spojevi da bi ona bila zdrava i nesmetano funkcionirala. Većinu pažnje posvećujemo unosu voća i povrća pa vrlo lako zaboravljamo na proteine. Proteini sudjeluju u nizu važnih tjelesnih funkcija, kao što su izgradnja i obnova tkiva, proizvodnja hormona i enzima. Proteini također sudjeluju u izgradnji krvi, kostiju, hrskavice i kože.

Stručnjaci preporučuju da za svaki 1 kilogram tjelesne težine unesete 8 grama proteina. Preporučeni dnevni unos proteina ovisi o spolu i dobi:

  • bebe – oko 10 grama,
  • školarci – 19 do 34 grama,
  • djevojke u adolescentskoj dobi – oko 46 grama,
  • dječaci u adolescentskoj dobi – oko 52 grama,
  • odrasle žene – oko 46 grama (71 gram za trudnice i dojilje) i
  • odrasli muškarci – oko 56 grama.

Postoje razni načini na koje možete povećati unos proteina. Neki od najboljih izvora su grah i mahunarke, soja i proizvodi od soje, tempeh i nemasno meso. Adekvatan unos proteina održava rad imunološkog sustava, zdravu tjelesnu težinu i visoku razinu energije. Donosimo vam najčešće simptome manjka proteina.

Neka vaš smoothie bude ukusan izvor proteina!

Žudnja za nezdravom hranom

Manjak proteina može uzrokovati žudnju za nezdravim grickalicama. Razina šećera u krvi je niska i tijelo žudi za hranom koja će ju brzo podići, a to su najčešće čokolada, čips i sokovi puni šećera.

Ako se ovo dogodi, morate se oduprijeti porivu ili odabrati grickalice s visokim udjelom proteina, kao što su orasi, sjemenke, tempeh, maslac od kikirikija, jogurt ili proizvodi od zobenih pahuljica. Ovo su pristupačne i lako dostupne namirnice.

Bolovi u zglobovima i mišićima

Glavna uloga proteina je održavanje pravilnog rada mišića pa ova nuspojava zapravo uopće nije iznenađujuća. Veliki udio proteina se pohranjuje u sinovijalnoj tekućini koja okružuje zglobove. Ona igra važnu ulogu u izgradnji mišića i podmazivanju zglobova. Kada je razina proteina u tijelu niska, tijelo počinje koristiti rezerve proteina, a među prvima je rezerva proteina u sinovijalnoj tekućini. Tada počinjete osjećati bolove u zglobovima i mišićima.

Kada se ovo dogodi, pojedite nešto s visokim udjelom proteina. Bolovi bi se trebali ublažiti već nakon nekoliko sati.

Provjerite zašto su proteini ključni za mršavljenje!

Niska razina energije

Kao što smo već spomenuli, niska razina proteina uzrokuje nisku razinu šećera u krvi. Proteini stabiliziraju razinu šećera u krvi. Nedovoljno proteina dovodi do neraspoloženja i smanjene sposobnosti upravljanja stresom. Kada ne unosite dovoljno proteina, tijelo nema dovoljno potrebnih elemenata da bi se smirilo i reguliralo razinu hormona stresa.

Loša kvaliteta sna

Kada mu ne osigurate adekvatnu količinu proteina, tijelo počinje žuditi za ugljikohidratima i šećerima. To vrijedi čak i u trenucima kada je vrijeme za spavanje. Ako već dulje vrijeme ne unosite dovoljno proteina, kvaliteta vašeg sna postaje lošija. Manjak unosa proteina može uzrokovati učestala buđenja tijekom noći. Kada spojite manjak razine energije i san loše kvalitete, dobit ćete organizam koji jedva funkcionira.

Saznajte kako proteini za doručak kontroliraju apetit!

Oslabljen imunološki sustav

Proteini su važni za održavanje rada imunološkog sustava. Bijela krvna zrnca su sačinjena od proteina i odgovorna su za eliminaciju štetnih mikroorganizama. Antitijela unutar bijelih krvni stanica ne mogu funkcionirati bez odgovarajuće razine proteina. Manjak unosa proteina može povećati rizik od nastanka niza bolesti i medicinskih poremećaja.

Manjak koncentracije

Proteini su odgovorni za proizvodnju niza neurotransmitera unutar mozga. Ovo ne iznenađuje jer su neuroni mozga sačinjeni većinom od masti, a proteini su primaran izvor zdravih masnih kiselina. Proteini direktno utječu na rad živčanog sustava i razinu energije. Potiču oslobađanje norepinefrina i dopamina. Ova dva kemijska spoja sudjeluju u održavanju visoke razine energije i čine nas produktivnijima.

Provjerite koji su najbolji izvori proteina!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije