Zašto je puževa sluz sve popularniji sastojak u njezi lica?

Zašto je puževa sluz sve popularniji sastojak u njezi lica?

Zašto je puževa sluz sve popularniji sastojak u njezi lica?
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdravlje kože

Svi želimo nježnu, sjajnu i zaglađenu kožu. Kako bi to postigli, posežemo za raznim kozmetičkim proizvodima i preparatima, što popularnim, što onim manje uobičajenim. Tako je posljednjih nekoliko mjeseci puževa sluz dobila visoku dozu popularnosti kada je njega lica u pitanju. Tehnički nazvan, mucin od puževa, sastojak je odavno popularan u Južnoj Koreji, kojeg mnogi smatraju čak najnaprednijim alatom u svijetu ljepote, a probio se i u druge dijelove svijeta pa tako i u europske zemlje. Što je mucin od puževa, kako se koristi i kako ga možete uvrstiti u svoju dnevnu rutinu njege, saznajte u nastavku.

Što je mucin od puževa?

Kemijski gledano, mucin od puževa složena je mješavina proteina, enzima, hijaluronske kiseline, bakrenih peptida, antimikrobnih peptida, željeza, cinka i proteoglikana. Riječ je o izlučevini koju puževi prirodno stvaraju i koriste kao način zaštite. Proizvođači sluz skupljaju od živih puževa nakon čega je filtriraju i spajaju s drugim sastojcima. Puževa sluz se općenito skuplja držanjem puževa u tamnoj sobi i klizanjem po površini koja može skupljati njihovu sluz, poput stakla ili mreže. Sluz se dodaje raznim proizvodima, među kojima su maske za lice, hidratantne kreme i serumi za obnavljanje kože.

Kako je puževa sluz stekla popularnost?

Vjerojatno ste se zapitali kako je netko uopće došao na ideju da bi puževa sluz mogla koristiti u njezi kože. Prema Associated Press, radnici na farmi puževa u Čileu su 1980-ih primijetili da su im ruke neobično mekane te su zasluge pripisali upravo puževima. Danas se ovaj sastojak pretvorio u veliki kozmetički proizvod. Prema časopisu Frontiers in Bioengineering i Biotechnology, očekuje se da će tržište njege kože puževim mucinom do 2025. godine narasti na 770 milijuna dolara.

Prednosti puževog mucina

Vlaži kožu

Proizvodi koji sadrže mucin od puževa mogu biti dobar izbor za osobe sa suhom kožom. "On sadrži hidratantne karakteristike koje služe za jačanje kožne barijere i zadržavanje vlage", rekla je dermatologinja Anna Chacon za Everyday Health. To je zbog hijaluronske kiseline koja odmah hidratizira kožu. Iako su istraživanja puževog mucina oskudna, hidratantne prednosti hijaluronske kiseline dobro su istražene. Prema studiji objavljenoj u lipnju 2021. u dermatologiji i terapiji, serum hijaluronske kiseline povećao je hidrataciju kože za 134 posto odmah nakon primjene i poboljšao punašnost i glatkoću kože.

Bori se protiv preranog starenja kože

Pužev mucin potiče kolagen te tako pomaže u zadržavanju mladenačkog izgleda kože. Prethodna istraživanja pokazala su da je korištenje seruma s 40 posto puževog mucina tijekom 12 tjedana minimiziralo pojavu bora. Pretpostavlja se da je uzrok glikolna kiselina.

Pomaže ranama da zacijele

"Puž mucin je također poznat po svojim ljekovitim prednostima jer se pokazalo da poboljšava zacjeljivanje rana i može smanjiti pojavu ožiljaka. Također može pomoći kod akni zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava“, objasnio je dermatolog Ahmed Chaudhry.

Štiti od raka kože

Postoje neka preliminarna istraživanja koja sugeriraju da bi mucin puža također mogao pomoći u liječenju raka kože. Studija objavljena u svibnju 2018. u časopisu Frontiers in Bioengineering i Biotechnology sugerira da je mucin puža pomogao u borbi protiv stanica melanoma i mogao bi se koristiti protiv kožnih bolesti, iako su potrebna rigoroznija istraživanja.

Osigurava potrebne hranjive tvari

Puževa sluz pruža važne vitamine i minerale koži. Među njima su prouupalni cink i ljekoviti mangan. Osim toga sadrži i bakrene peptide koji povoljno utječu na povećanje kolagena i smanjenje bora, ali i vitamine E i A koji su izvrsni antioksidansi.

Kako dodati puževu sluz u svoju rutinu njege kože

Puž mucin je jednostavan i, barem na temelju postojećih istraživanja, siguran je za korištenje. U rutinu ga uvodite postepeno, recimo svakih nekoliko dana, kako biste omogućili koži da se prilagodi i kako biste izbjegli bilo kakve negativne reakcije.

Kada ga koristiti i koliko često?

Budući da mucin od puževa nudi hidratantne prednosti, izvrsno ga je koristiti noću jer na taj način vaša koža ima cijelu noć da ga upije. Kada ga uključitti u svoju rutinu - ovisi o proizvodu koji koristite. Serume treba koristiti prije krema, a kreme bi trebale biti posljednji korak. Kada priviknete svoju kožu, u redu je koristiti ga i do dva puta dnevno, odnosno ujutro i navečer.

Evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu prilikom kupovine proizvoda od mucina za kožu:

  • Razmotrite ostale sastojke u proizvodu: Preporučuje da potražite proizvod od puževog mucina koji također ima retinol za anti-age ili alfa hidroksi kiseline (AHA) ili beta hidroksi kiseline (BHA) kako bi izbjegli kožne reakcije
  • Provjerite koncentraciju: Ako tražite proizvod s visokim postotkom puževog mucina, provjerite oznake. Što je veći postotak, prije će se sastojak pojaviti na etiketi proizvoda
  • Sloj s vitaminom C: Mnogi dermatolozi preporučuju dodavanje seruma vitamina C u rutinu kako biste uljepšali kožu i riješili pigmentaciju. Nećete pronaći proizvod koji sadrži i puževu sluz i vitamin c jer ih je jako teško formulirati, ali možete ih slojevito postaviti jedan na drugi. Prvo stavite serum od puževog mucina, a zatim, kada se upije, cerum s vitaminom C.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije