Najveće pogreške njege kože u 40. :'Žene ne shvaćaju pravo značenje kemijskog pilinga'

Najveće pogreške njege kože u 40. :'Žene ne shvaćaju pravo značenje kemijskog pilinga'

Najveće pogreške njege kože u 40. :'Žene ne shvaćaju pravo značenje kemijskog pilinga'
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album: Ivana Nola

Kategorija: Zdravlje kože

Nije tajna da se s godinama mijenja izgled i struktura kože. Iako je san svake žene zauvijek imati blistavu, nježnu i čistu kožu, određene promjene primjetne su ulaskom u 40. godinu života. Dolazi do gubitka elastičnosti, pojave bora, ali promjena nastalih zbog vanjskih utjecaja kao što je kumulativni učinak sunčevih zraka. Zbog toga mnoge žene posežu za raznim preparatima i proizvodima, kako bi zadržale svježi i zdravi izgled kože.

Jesu li drogerijski proizvodi dovoljni, koje su najčešće greške i na što treba obratiti pozornost ulaskom u četrdesetu, pitali smo spec. dermatovenerologije Ivanu Nolu. Njezina Dermatologija Ivana Nola poznata je u cijeloj Hrvatskoj, s obzirom na to da ima dugogodišnje iskustvo i praksu u estetskoj dermatologiji, a ima i titulu nacionalnog i internacionalnog edukatora za primjenu hijaluronskih filera i botuline. Svoju profesiju redovito usavršava na raznim kongresima i edukacijama diljem svijeta.

Koje su najčešće pogreške u njezi kože u 40-ima?

Teško je govoriti o greškama u njezi kože, osim ako nije korištena neka terapija ili preparati koji već pripadaju grupi lijekova pa da su korišteni predugo na koži ili za dijagnoze za koje nisu namijenjeni. Dakle, ne bih govorila o greškama u njezi kože, već o neadekvatnoj njezi. To su dosta velike razlike. Neadekvatna njega u 40. godini označava prvenstveno nedovoljno provođenje kemijskih pilinga. Kada govorimo o mehaničkim i kemijskim pilinzima, ne mislim na pilinge koji se mogu kupiti u trgovinama pa provoditi u vlastitoj kupaoni, koji su zaista dobri, no takvi tretmani nisu dovoljni za kožu. Naime, zrela koža zahtjeva puno jači učinak kemijskog i mehaničkog pilinga. Neki kemijski pilinzi čak ulaze u grupu lijekova i njihova primjena može biti isključivo u domeni dermatologa, koji će odlučiti kako ga provoditi, ovisno o tipu i problemima kože, odnosno o kompletnoj anamnezi osobe.

Mnoge žene zapravo pogrešno shvaćaju značenje kemijskog pilinga. Reakcija žena i najčešći odgovor uglavnom je „neću sebi stanjivati kožu.“ Mi želimo na neki način stanjiti kožu, no to znači maknuti onaj grubi rožnati sloj koji koži pruža grubi izgled, do kojeg dolazi kada nije postignut određen tonus i regeneracija kože. Pore tada postaju široke i stvaraju se mrlje na koži lica. Koža će nam se tako i tako obnoviti. Ona se obnavlja svakih 28 dana, što znači da ne možemo stanjiti kožu u smislu da ćemo joj naštetiti, samo ćemo ju učiniti svjetlijom, užih pora, i pružiti joj ujednačeniju pigmentaciju.

Dr.sc. Ivana Nola, dr. med. spec. dermatovenerolog

Kakve bi proizvode trebali koristiti, a koje izbjegavati?

Sve ovisi o tipu kože, a on prvenstveno ovisi o našoj genetici. Bilo da je riječ o svjetlijoj ili tamnoputoj koži, koži sklonoj aknama ili seberoičkom dermatitisu, o masnoj koži ili porculanskom tenu, univerzalnog odgovora nema. Svakoj koži treba prilagoditi proizvod koji joj odgovara; u različitim sastojcima, postocima, čak i različitoj frekvenciji primjene određenih proizvoda. To je jedna vrsta malih tajni velikih majstora koje im moramo prepustiti da nam sami predlože koje proizvode i kako trebamo koristiti.

Koje su najveće promjene na koži?

Promjene na koži u srednjoj životnoj dobi koje najviše ženama smetaju su one u vidu bora, ali i volumena, zbog čega dolazi do određenog pada kože lica. Dolazi do pojave podočnjaka, do spuštanja dijelova lica kao što su jagodice te promjena u konturi donje čeljusti. Osim promjena u vidu bora, vidljive pojave su proširenje pora, pojava mrlja na koži, a osim pojava mrlja kod nekih žena postoje i promjene kao što su seboreične keratoze, hipertrofične lojnice, fibromi, pojava ksantelazmi... Dakle sve te promjene remete izgled kože lica i zahtijevaju različiti tip tretmana.

Važno je naglasiti i da nečija koža može biti sklona mrljama, proširenim porama, pojavi ksantelazme, solarnog lentiga ili melazmi, jednoj vrlo nezahvalnoj hiperpigmentaciji. Takvu kožu kroz tretmane ne možemo promijeniti, već ju možemo kroz određeni period vratiti u njezin izgled prije nekoliko godina dok tih promjena nije bilo, ali će takva koža ponovno te promjene kroz iduće godine postepeno stvarati. Tretmani su usmjereni održavanju lijepe i njegovane kože te da ne dozvole skupljanje navedenih promjena jer ako smo promjene razvili jedne godine, druge godine će biti puno veći, a za nekoliko godine izrazito naglašene te će se one na našoj koži skupljati i tako sve više remetiti izgled lica. Ritam ponavljanja tretmana je strogo i individualno određen, jednako kao i njihova količina.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije