Top 4 sastojka za borbu protiv starenja kože

Top 4 sastojka za borbu protiv starenja kože

Top 4 sastojka za borbu protiv starenja kože
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Većina nas želi da nam koža zauvijek ostane mlada i bez bora – starenje kože jedna je od glavnih poteškoća s kojima se suočavaju žene širom svijeta i na račun koje kozmetička industrija zarađuje zavidljive iznose.

Iako je točno da je starenje kože sasvim prirodan proces koji na žalost ne možemo spriječiti, ženama (a i muškarcima) nameće se pitanje: kako usporiti starenje kože?

Prije nego odgovorimo na to pitanje, moramo najprije reći nekoliko riječi o procesu starenja kože. Možemo ga ugrubo podijeliti na dvije kategorije:

  • kronološko (intrinzično) starenje
  • prerano (ekstrinzično) starenje

Na oba procesa utječu brojni čimbenici. Unutarnji čimbenici (genetika i hormoni) odgovorni su za kronološko starenje, a vanjski čimbenici (UV zrake, pušenje, zagađen zrak, nepravilna prehrana i njega kože) krivi su za prerano, odnosno ubrzano starenje kože.

Loša je vijest da na unutarnje čimbenike ne možemo utjecati – kronološko je starenje naime prirodan proces koji ne možemo zaustaviti. To međutim ne vrijedi i za vanjske čimbenike! Proces preranoga starenja kože možemo zakočiti, odnosno usporiti zdravim načinom života i upotrebom sastojaka protiv starenja (anti-ageing).

Danas ćemo dakle govoriti o četiri sastojka koji dokazano usporavaju proces preranoga starenja kože i omogućuju nam da još dugo izgledamo svježe i mladenački!

1. Kreme s UV zaštitom

Već i vrapci na krovu znaju koliko je važna zaštita kože od UVB i UVA zraka. One naime uzrokuju rak kože i ubrzano starenje kože. UVA zrake, za razliku od UVB zraka, prisutne su tijekom cijele godine – čak i onda kad je vani oblačno. A što je još gore, prodiru kroz stakla tako da smo im izloženi i u sigurnosti svoga doma.

Ako smo previše izloženi UVB zrakama, na našoj koži vide se promjene (crvenilo, opekline od sunca), a kod UVA zraka ti štetni učinci nisu vidljivi odmah i pokazat će se tek nakon nekoliko godina. UVB zrake glavni su krivac za nastanak kožnoga raka, a UVA zrake doprinose ubrzanom starenju kože, razgradnji kolagena u koži te nastanku bora i hiperpigmentacija.

Je li dakle smislena svakodnevna upotreba kreme s UV zaštitom?

Odgovor je: da.

Kreme sa zaštitnim faktorom sadrže UV filtre koji štite kožu od UV zraka. U brojnim kliničkim ispitivanjima također je potvrđeno da redovita upotreba kreme za sunce usporava proces preranoga starenja i sprječava nastanak kožnoga raka i pojavu bora.

2. Retinol

Retinol (vitamin A) spada u skupinu kemijskih spojeva pod nazivom retinoidi. Retinoidi su posljednjih godina (zasluženo) prozvani najučinkovitijim sastojcima u kategoriji kozmetičkih proizvoda protiv starenja kože (anti-ageing).

Postoje studije koje tvrde da retinol na koži uzrokuje slične pozitivne promjene kao njegov bliži rođak tretinoin (jedini sastojak koji je FDA odobrila za sprječavanje preranoga starenja kože) – poboljšava teksturu kože, potiče stvaranje kolagena i usporava nastanak bora.1

Usprkos pozitivnim učincima retinola na kožu ne smijemo zaboraviti da se njegova upotreba, kao i upotreba drugih retinoida, ne preporučuje u vrijeme trudnoće. Budući da retinoidi stanjuju gornji sloj kože, morate se pri njihovoj upotrebi obavezno pobrinuti za UV zaštitu preko dana jer ćete inače na koži imati fotooštećenja. Ako dakle niste trudni i želite lijepu, mladenačku kožu, retinol je vaš novi najbolji prijatelj!

3. Vitamin C

Treći anti-ageing sastojak sa statusom zvijezde nije nitko drugi nego svima dobro poznati vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji posvjetljuje ten kože, sudjeluje u nastanku kolagena i zaglađuje bore2 – to je dakle sastojak koji nesumnjivo želite na svojoj kozmetičkoj polici.

Osim svojih pogodnih učinaka vitamin C ima i lošu stranu – jako ga je teško osigurati u stabilnom i učinkovitom obliku koji ne nadražuje kožu. Dobru stabilnost pokazuje u obliku derivata kao što su askorbil glukozid, askorbil palmitat, magnezijev askorbil fosfat i tetraheksildecil askorbat. Pri izboru proizvoda uvijek obratite pažnju na to pod kojim je imenom vitamin C naveden na popisu sastojaka!

Prijedlog proizvoda: Merz Spezial kolagenska krema u obliku inovativne kremaste pjene. Osim vitamina C sadrži i hidrolizirani kolagen i njegove aktivatore. Budući da potiče sintezu kolagena, ova krema je idealna za borbu protiv prvih bora i gubitka elastičnosti kože lica.

4. AHA kiseline

Posljednji (ali nikako ne najmanje važni) anti-ageing sastojci jesu alfa-hidroksi kiseline (AHA). Te kiseline možemo nazvati „čudesnim kiselinama“ – neizostavne su naime u njezi starije kože jer sudjeluju u obnovi epiderme, potiču sintezu kolagena i povećavaju vlažnost kože.3 Glavne (a i najčešće upotrijebljene) predstavnice AHA kiselina jesu glikolna i mliječna kiselina.

Iako većina žena bez problema podnosi AHA kiseline u kozmetičkim proizvodima, osobe s osjetljivom kožom moraju biti pažljive pri njihovoj upotrebi i ne smiju pretjeravati s količinama.

Kao što smo vidjeli, sastojci imaju važnu ulogu u procesu preranoga starenja kože, stoga ih pri kupnji kozmetičkih proizvoda treba dobro pregledati i provjeriti, a osobito ako želite kvalitetne, učinkovite proizvode. Budući da je u današnjoj industrijski prerađenoj, osiromašenoj prehrani vrlo teško naći dovoljne količine svih nužno potrebnih vitamina i minerala, preporučuje se da nastanak bora usporite i redovitim uzimanjem dodataka prehrani za kožu. Pa znate – bolja je preventiva nego kurativa!

Izvori:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027822/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027822/

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije