Otkrijte što je hiperpigmentacija

Otkrijte što je hiperpigmentacija

Otkrijte što je hiperpigmentacija
  • Objavljeno: Petak, 23.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Hiperpigmentacija ili neujednačena pigmentacija kože stanje je koje proizlazi iz povećanog stvaranja melanina na nekim dijelovima kože – očituje se u obliku tamnih mrlja ili pjega na koži.

Što se zapravo događa u koži?

U našoj se koži nalaze stanice zvane melanociti – sadrže enzim tirozinazu, koji je odgovoran za proizvodnju melanina. Melanin je kožni pigment koji daje boju našoj koži i štiti je od UV-zraka.

Glavni krivac za stvaranje hiperpigmentacije je prekomjerna proizvodnja melanina zbog enzima tirozinaze. Stoga većina proizvoda za posvjetljivanje kože sadrži sastojke koji ometaju taj enzim – više o tome saznat ćete u nastavku teksta. Najprije ćemo se upoznati s vrstama hiperpigmentacije i uzrocima njihova nastanka.

Koje vrste hiperpigmentacije poznajemo?

Sunčane pjege

Sunce je glavni krivac za nastanak pigmentnih mrlja. Stoga se sunčane pjege najčešće javljaju na područjima kože koja su najviše izložena suncu – na licu, vratu, rukama, dekolteu.

Melazma

Melazmu ne nazivamo bez razloga "maskom za trudnice". To je oblik hiperpigmentacije koji je usko povezan sa ženskim hormonima jer pogađa čak 90 posto trudnica. Pojavljuje se na licu: na obrazima, nosu, iznad gornje usne i na čelu. Nakon porođaja melazma često može nestati sama od sebe – kada se ponovno uspostavi hormonska ravnoteža u tijelu.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Promjene pigmentacije kože javljaju se zbog oštećenja kože ili nakon zacjeljivanja rane. Takve pigmentne mrlje često se primjećuju kod ljudi s kožom sklonom aknama, a mogu ih uzrokovati bolesti ili hormonska neravnoteža.

Što uzrokuje hiperpigmentaciju?

Postoje brojni uzroci za nastanak pigmentnih mrlja, na primjer:

  • prekomjerno izlaganje suncu
  • akne
  • hormonske promjene u trudnoći ili menopauzi
  • autoimune bolesti i razni lijekovi
  • neodgovarajuća prehrana – previše šećera i prerađene hrane
  • starost
  • genetika

Imam pigmentne mrlje – a što sad?

Kao i u drugim stvarima u životu i ovdje vrijedi izreka: prevencija je uvijek bolja od kurative. Kako biste spriječili stvaranje hiperpigmentacije, morate prije svega izbjegavati sunce, odnosno uvijek koristiti kremu s UV-filtrima prilikom izlaganja kože sunčevim zrakama (čak i kad je oblačno – UV-zrake naime prodiru kroz oblake).

Ne izlažite se suncu između 11 i 16 sati i zaštitite kožu odjećom (ako je moguće). Konzumirajte hranu bogatu vitaminima C i E te omega-3 masnim kiselinama – rajčicu, lososa, borovnice, marelice i zeleno lisnato povrće.

Također je dobro uzimati dodatke prehrani koji sadrže vitamine skupine B, vitamin C i cink; oni će poboljšati izgled i zdravlje vaše kože. I ne zaboravite redovitu tjelovježbu, koja je važna za cirkulaciju krvi i djelovanje imunološkog sustava!

Ako već imate pigmentne mrlje na koži, postoje načini kako ih smanjiti.

1. Dermatološki postupci

Dermatološki postupci poput kemijskog pilinga, laserske terapije i dermoabrazije mogu smanjiti postojeće pigmentne mrlje.

2. Kozmetički proizvodi sa sastojcima za posvjetljivanje kože

Ako kožu ne želimo izložiti raznim dermatološkim postupcima, možemo koristiti serum ili kremu sa sastojcima koji utječu na posvjetljivanje pigmentnih mrlja. Kad je riječ o posvjetljivanju kože, jedan od najučinkovitijih sastojaka svakako je hidrokinon, ali ne i najsigurnijih jer može nadražiti kožu.

Pored hidrokinona na posvjetljivanje kože utječu i arbutin, kojinska kiselina i azelaična kiselina – ti sastojci djeluju na principu sprječavanja enzima tirozinaze. Naravno, ne smijemo zaboraviti sve popularniji sastojak u kozmetici protiv pigmentnih mrlja – ništa drugo, nego poznati vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji sudjeluje u stvaranju kolagena, a istovremeno sprječava stvaranje melanina u koži i tako posvjetljuje postojeće pigmentne mrlje.

Svaka pigmentna mrlja na licu ima svoju priču. Možda je nastala tijekom bezbrižnog uživanja na plaži u dobrom društvu, kad ste jednostavno zaboravili zaštitu. Možda je nastala nakon trudnoće ili kao posljedica kakve rane.

Pigmentne mrlje mogu biti neugodne, ali imajte na umu da ljepota doista dolazi iznutra. Sretna, nasmijana i samouvjerena žena je ona koja se ističe, koja sjaji!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije