Jeste li znali da se operacijom mrene možete zauvijek riješiti i nošenja naočala?

Jeste li znali da se operacijom mrene možete zauvijek riješiti i nošenja naočala?

Jeste li znali da se operacijom mrene možete zauvijek riješiti i nošenja naočala?
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.12.2016.
  • Broj pregleda: 559
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vid Vam se muti i slabi, primjećujete promjene u percepciji boja? Imate problema sa čitanjem i gledanjem na blizinu? Katarakta ili siva mrena je zamućenje vaše prirodne leće koja se dominantno javlja kod osoba iznad 55 godina, ali sve češće javlja se i kod mlađih ljudi.

Što je mrena, kada i zašto se javlja, kako ju prepoznati?

Mrena je jedna od najčešćih bolesti oka i posljedica je prirodnog procesa starenja koji dovodi do zamućenja očne leće. Pacijent se najčešće žali da vidi kroz maglu, mutno, iskrivljeno, ima teškoće pri čitanju, smetnje pri radu na blizinu, pri vožnji, vidi odsjaje i bljeskove pri jakom svjetlu, mogu se pojaviti i dvoslike, promjene u kontrastu i bojama. Kod gustih mrena pacijent može potpuno izgubiti vid.

Mrenu češće imaju osobe starije od šezdeset godina, no danas je primjećujemo i kod sve mlađih ljudi. Pod povećanim rizikom su pacijenti koji boluju od šećerne bolesti, oni koji imaju visoku minus dioptriju, koji su izloženi nekoj vrsti zračenja, na terapiji su kortikosteroidima ili su pretrpjeli udarac u oko. Postoji i tzv. urođena mrena kod djece koju treba što prije operirati kako bi se vid mogao nesmetano razviti. Roditelji mrenu mogu uočiti kao bijeli odsjaj u zjenici oka. Operacija dječje mrene posebno je zahtjevna zbog malenih očiju, pa je za takav zahvat potrebna vrhunska vještina.

Kako liječimo mrenu i kada je potrebno obratiti se liječniku?

Jedino moguće liječenje sive mrene je operativno. Zahvaljujući napretku tehnologije, operacija mrene u većini je slučajeva rutinski zahvat bez ozbiljnijih komplikacija. Unatoč uvriježenom mišljenju da treba čekati da mrena “sazrije” kako bi operacija bila uspješna, istina je upravo suprotna. Prijašnjim operativnim tehnikama zaista se čekalo da mrena “sazrije” kako bi se doslovno mogla izgurati iz oka. Napretkom tehnologije, danas je cilj operirati u što ranijem stadiju (čim pacijent osjeti vidne smetnje) jer je trauma oka manja, oporavak brži, a rezultat vida bolji. Dakle, bitno je ne čekati da mrena postane pretvrda, jer to liječniku otežava operaciju, a bolesniku produljuje oporavak vida i povećava rizik komplikacija.

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, samo uz kapanje anestetika, i potpuno je bezbolna. Trajanje operacije ovisi o vještini operatera i tvrdoći mrene i varira od 5-10 minuta do 20-25 minuta. Na rez od 2,2 mm i manje ultrazvučnom sondom ukloni se zamućena leća (mrena) i ugradi bistra, umjetna leća. Zahvaljujući minimalnom rezu, rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati što smanjuje rizik od infekcije i ubrzava oporavak vida.

Kako izgleda postoperativni oporavak?

Pacijent već nakon 15 min od zahvata ide kući, s tim da dolazi na kontrolu sljedeće jutro. Prema želji pacijenta, isti dan mogu se operirati oba oka. Prvi dan operacije oko je zatvoreno sterilnim poklopcem koji se skida prvo jutro nakon zahvata. Normalno je da je prvih dana vid mutan i to traje nekoliko dana, ovisno o gustoći mrene i trajanju operacije. Radi sprječavanja infekcije i ubrzanja oporavka vida, tijekom mjesec dana nakon zahvata moraju se kapati kapljice koje su kombinacija antibiotika i kortikosteroida. Zabranjeno je umivati se vodovodnom vodom prva tri dana, izbjegavati trljanje oka, pretjerano saginjanje i podizanje teških tereta prvih mjesec dana. Tjelovježba i slične aktivnosti mogu početi 2-3 tjedna nakon operacije, ovisno o dobi pacijenta i intenzitetu vježbanja. Već nakon nekoliko dana moguć je povratak većini svakodnevnih aktivnosti

Provjerite koje pretrage čuvaju zdravlje očiju!

Leće s kojima je moguć život bez optičkih pomagala

Ugrađenu leću u oku pacijent i ne osjeti. Tamo ostaje trajno i nema je potrebe mijenjati. Ciljevi moderne kirurgije su što bolja kvaliteta vida i što manja ovisnost o naočalama nakon operacije. U tome veliku ulogu imaju operativna tehnika i odabir leće. Pacijenti se sve češće odlučuju za leće koje vas mogu osloboditi potrebe za nošenjem naočala i za blizinu i za daljinu (multifokalne intraokularne leće i intraokularne leće s proširenim rasponom vida), a standardne leće zahtijevaju obvezno nošenje naočala za blizinu te eventualno za daljinu, ovisno o astigmatizmu (zakrivljenosti rožnice). Popularne su i torične leće, koje popravljaju i astigmatizam. Klinika Svjetlost među vodećim je europskim klinikama po ugradnji najmodernijih Symfony leća s proširenim rasponom vida. Uz pomoć ove leće pacijenti mogu bez naočala čitati novine i knjige, brijati se ili šminkati, gledati na mobitel, raditi na računalu, gledati TV, voziti auto, baviti se sportom i obavljati sve ostale svakodnevne aktivnosti bez dioptrijskih pomagala. Njen specijalan dizajn omogućuje novi oblik prelamanja svjetla koji produžuje fokus oka što rezultira proširenim rasponom vida na svim udaljenostima i boljom kontrastnom osjetljivosti u odnosu na dosadašnje leće. Njena najveća prednost u odnosu na multifokalne leće je u tome što ima znatno manje vidne smetnje kao što je bliještanje svjetla u noćnoj vožnji. Multofokalne i Symfony leće ugrađuju se i kod osoba koje se na zahvat odlučuju zbog pojave presbiopije, tj. starosne ili čitalačke dioptrije koja je neizbježna posljedica starenja. Takvih pacijenata koji žele biti neovisni o dioptrijskim pomagalima bez obzira na godine sve je više.

Nakon pedesete jednom godišnje na pregled

Dolaskom u pedesete, važno je posjećivati oftalmologa, preporuka je jednom godišnje, a ukoliko postoji obiteljska anamneza očnih bolesti (pogotovo glaukoma ili bolesti makule - žute pjege) ili osoba boluje od dijabetesa i drugih sistemskih bolesti koje imaju utjecaja na vid – i češće. Ukoliko dođe do samog zamućenja leće, važno je da se operativni zahvat napravi u najkraćem mogućem roku kako bi se izbjegle neželjene nuspojave i komplikacije, a najvažnije od svega je da ne trpi kvaliteta života. Zahvaljujući napretku tehnologije, operacija mrene u većini je slučajeva rutinski zahvat bez ozbiljnijih komplikacija koji može značajno povećati kvalitetu života i doživljaj svijeta oko koji je oko nas.

Najnovije

Najčitanije