10 poremećaja usne šupljine za koje morate znati!

10 poremećaja usne šupljine za koje morate znati!

10 poremećaja usne šupljine za koje morate znati!
  • Objavljeno: Srijeda, 19.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Crni sloj na jeziku

Jezik može dobiti tamni sloj, nalik na crne dlake, uslijed nakupljanja proteina keratina u ustima. Istovremeno se može pojaviti i neugodan osjećaj nadimanja, škakljanje nepca i neugodan zadah. Izgleda alarmantno, ali ne brinite, potpuno je bezopasno. Ispravna i kvalitetna oralna higijena uz blago četkanje i struganje jezika, lako mogu izliječiti problem. U slučaju da se simptomi ne povlače, posjetite stomatologa.

Ispucali jezik

Ovo stanje najbolje možemo pisati kao brazde ili utore na površini jezika. Manifestira se kao jedna duboka ili više plitkih brazdi. Ovo stanje nije zarazno ili štetno. Potrebno je samo malo dodatnog napora kako bi uklonili hranu koja može zapeti u utorima.

Saznajte može li mućkanje ulja u ustima poboljšati zdravlje usne šupljine?

Geografski jezik

Osobe s ovim stanjem imaju crvene mrlje na jeziku. One mogu biti prisutne nekoliko sati ili nekoliko mjeseci, a može se pojaviti i blagi osjećaj pečenja. U ovom periodu izbjegavajte kiselu i začinjenu hranu. Uzroci nastanka ovih mrlja nisu poznati, kao ni tretmani liječenja. Bitno je samo da je ovo stanje bezopasno, a za većinu ljudi, samo malo neugodno.

Peckanje unutar usne šupljine

Ovo stanje najbolje opisuje osjećaj kao da ste progutali šalicu vruće kave. Ne zna se točan uzrok, iako neki stručnjaci smatraju da je peckanje povezano sa živcima ili uvjetima kao što su refluks kiseline i menopauza. Iako ne postoji propisani lijek, stomatolog može predložiti da uvedete neke promjene, kao što je izbacivanje zubne paste iz upotrebe.

Otkrijte koje ozbiljne zdravstvene probleme može kriti vaš jezik!

Leukoplakija

Leukoplakija je gusta bijela nakupina na desnima, u unutrašnjosti obraza ili ispod jezika. Pušenje ili iritacija (slabo prijanjajuća proteza ili aparatić) mogu uzrokovati leukoplakiju, no svejedno bi bilo dobro posjetiti stomatologa koji će uzorak tkiva poslati na biopsiju, kako bi se isključila opcija oralnog karcinoma. Ove nakupine je nemoguće samostalno ukloniti. One će nestati kada prestane iritacija, a mogu se ukloniti i kirurškim putem.

Atrofični glositis

Također poznat kao glatki i sjajni jezik, može biti uzrokovan drugim zdravstvenim problemom poput celijakije ili neke infekcije. Da biste izliječili ovo stanje, prvo morate definirati izvor problema i izliječiti njega. Potom se, uz liječničku pomoć, možete fokusirati na liječenje atrofičnog glositisa.

Tamna mrlja u usnoj šupljini

Ova bezbolna pojava plavo-sive ili crne boje, može se pojaviti bilo gdje u usnoj šupljini a obično se pojavljuje s unutarnje strane obraza ili na desnima, u blizini plombe. To se događa kada mali komad metala završi u tkivu, tijekom stomatološkog zahvata. Iako zvuči pomalo bizarno, potpuno je bezopasno i ne zahtijeva liječenje.

Saznajte što usna šupljina govori o vašem zdravlju!

Kvržice

Sićušne kvržice mogu biti bolne i obično nestaju za dan ili dva. Najčešće se pojavljuju na vrhu jezika, a ponekad ih prati lagani svrab. Ne zna se točan uzrok, ali mogu biti povezani s alergijskom reakcijom na hranu ili osjetljivošću na oralne higijenske proizvode. Liječenje nije potrebno, no ako vam stvara neugodu, potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Žuti jezik

Ako je površina vašeg jezika žućkasta, vjerojatno je uzrokovana nakupljanjem bakterija. Žućkasta boja se također može pojaviti uslijed konzumiranja obojene hrane, pića ili pušenja. Kvalitetna oralna higijena će riješiti ovaj problem. U slučaju da žuta naslaga ne prolazi, obavijestite stomatologa koji će predložiti daljnje korake liječenja.

Bočna udubljenja jezika

Bočna udubljenja se mogu pojaviti ako imate loš zagriz ili poremećaj spavanja tijekom kojeg gurate jezik o stjenke zubi. Osim toga, može biti da imate povećan jezik, što je znak još jednog zdravstvenog problema, poput neravnoteže hormona. Za svaki slučaj posjetite stomatologa ili liječnika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije