Zaustavite propadanje zubi uz ove jednostavne trikove

Zaustavite propadanje zubi uz ove jednostavne trikove

Zaustavite propadanje zubi uz ove jednostavne trikove
  • Objavljeno: Petak, 07.12.2018.
  • Broj pregleda: 1.694
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Propadanje zubi česta je pojava koja se može javiti kod svih osoba, nevezano uz dob ili spol. Osim što narušava fizički izgled, ovo može postati ozbiljan zdravstveni problem koji u konačnici uzrokuje gubitak zubi ako se ne počne liječiti na vrijeme.

Za prevenciju propadanja zubi je najvažnije redovito ići stomatologu, a postoje neki koraci koje možete provesti samostalno.

Izbacite šećer

Šećer, pogotovo rafinirani, smanjuje pH vrijednost u ustima i uzrokuje kiselo okruženje. Osim toga može smanjiti udio minerala u sastavu zubi. Bakterije koje obitavaju u usnoj šupljini se hrane šećerom pa što je veći unos šećera to se bakterije brže razmnožavaju. Rafinirani šećer biste trebali u potpunosti izbjegavati. Ako to nije moguće onda barem nakon svakog konzumiranja šećera odmah operite zube.

U slatkim grijesima omiljene čokoladne torte ipak možete uživati zahvaljujući Philips Sonicare električna sonična četkica. Plaque Control nastavak jednim četkanjem uklanja do deset puta više zubnih naslaga u odnosu na manualnu četkicu, čak i na teško dostupnim mjestima.

Ove stvari najviše utječu na osjetljivost vaših zubi!

Povećajte unos vitamina i minerala

Za prevenciju propadanja zubi je vrlo važno povećati unos vitamina topivih u masti, kao i minerala. Obrano mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izbor, kao i kokosovo ulje, avokado, masline i masna riba. Povećajte unos fermentiranih namirnica i izbjegavajte procesuiranu hranu. Za zdravlje zubi dobro je mućkati 1 žlicu kokosovog ili sezamovog ulja u ustima oko 20 minuta. Nakon ovog postupka ulje je potrebno ispljunuti, a usnu šupljinu isprati toplom vodom. Ipak, postupak mućkanja ulja nije zamjena za održavanje oralne higijene zato je potrebno redovito oprati zube četkicom.

Izbjegavajte zubne paste s fluoridom

Neka istraživanja pokazuju da fluorid može povećati rizik od povlačenja zubnog mesa i kroničnih upala. S druge strane, paste obogaćene mineralima smanjuju rizik od nastanka bolesti zubnog mesa i propadanja zubi. Philips Sonicare električna sonična četkica​ znanstveno dokazano izbjeljuje zube u samo tjedan dana. Njezina nježna tehnologija pomaže protiv iritacije desni i smajuje njihovu preosjetljivost.

Otkrijte što uzrokuje nastanak kamenca na zubima

Pripazite na pravilno četkanje

Pregrubo četkanje može oštetiti zube, odnosno zubnu caklinu te uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Stomatolozi preporučuju pranje zubi laganim kružnim pokretima vodeći računa pritom da dio četkice treba zahvatiti i zubno meso. Obavezno obratite pozornost i na čišćenje jezika koje mnogi često preskaču.

Pri odabiru četkice za zube uvijek izaberite onu čija vlakna odgovaraju stanju vaših zuba, te pripazite na njezinu kvalitetu. Nakon dva tjedna četkanja s Philips Sonicare električnom soničnom četkicom zubi su jači u odnosu na četkanje običnom čekticom. Smart Sensor tehnologija pomaže u poboljšanju načina na koji se čiste zubi, te automatski prilagođava program i intenzitet rada glave četkice.

Više informacija saznajte ovdje.

Najnovije

Najčitanije