COVID-19: Nova mutirana varijanta izaziva zabrinutost

COVID-19: Nova mutirana varijanta izaziva zabrinutost

COVID-19: Nova mutirana varijanta  izaziva zabrinutost
  • Objavljeno: Utorak, 31.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Dodatni sojevi Covida 19 nastavljaju se redovito pojavljivati. Prijavljeno je najmanje sedam slučajeva BA.2.86 varijante koronavirusa, nazvane Pirola. Infekcije su zabilježene u Izraelu, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu te u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je širenje trenutačno vrlo malo, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pomno prate novi soj.

Što je drugačije u vezi s varijantom 'Pirola'?

Kako tvrdi dr. Jesse Bloom, profesor u Centru za rak Fred Hutchinson u Seattleu, koji proučava evoluciju virusa, uslijed infekcije Pirolom šiljasti proteini vežu se za ljudske stanice.

"Zbog velikog broja šiljastih mutacija u ovoj novoj varijanti, važno je da ju znanstvenici prate kako bi vidjeli širi li se više i brže od ostalih verzija virusa", kaže dr. Bloom.

"Budući da je infekcija već potvrđena u četiri zemlje, to ukazuje da je postojao barem neki prijenos varijante. No u ovom trenutku je nova varijanta još uvijek rijetka, pa je prerano znati hoće li se samo povući ili će se proširiti”, pojašnjava.

Povećava se oprez kako markeri Covida-19 rastu

Službenici za javno zdravstvo trenutačno su posebno oprezni jer glavni pokazatelji bolesti Covid-19 rastu. Najnoviji podaci CDC-a pokazuju da su hospitalizacije povezane s koronavirusom porasle za 14,3 posto u odnosu na tjedan prije, a smrtnost za 8,3 posto.

Prošlog je tjedna Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio da je prijenos počeo rasti u nekim europskim zemljama nakon nekoliko mjeseci niske stope zaraze. Organizacija je također istaknula porast mutacija virusa.

WHO je naznačio da varijante možda cirkuliraju šire nego što je prijavljeno jer je globalno praćenje opalo od početka pandemije.

"Nadzor, sekvenciranje i izvješćivanje o Covid-19 virusu ključni su za praćenje poznatih i otkrivanje novih varijanti", istaknula je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica za Covid-19 pri WHO-u, kako prenosi Everydayhealth.com.

Rizici od 'Pirole' još uvijek su nepoznati

Iako je Pirola potomak omicrona, Bloom novu varijantu naziva "velikim evolucijskim skokom". Ipak, očekuje da će cijepljenje, prethodne infekcije ili oboje pružiti zaštitu od teže bolesti čak i za tako teško mutiranu varijantu.

“Čak i ako se nova visoko mutirana varijanta poput BA.2.86 počne širiti, bit ćemo u daleko boljoj situaciji nego što smo bili 2020. i 2021., budući da većina ljudi sada ima određeni imunitet na SARS-CoV-2”, kaže Bloom.

U priopćenju o svom slučaju zaraze novom varijantom, Odjel za zdravstvo Michigana rekao je da je zaraženi pacijent starija odrasla osoba s blagim simptomima i da osoba nije hospitalizirana.

Međutim, budući da je BA.2.86 jako mutiran, Bloom napominje da, ako se ova varijanta značajnije proširi, trenutno cjepivo i ono koje će biti pušteno u prodaju ove jeseni "neće biti tako idealno za novu varijantu."

Na temelju do sada dostupnih dokaza, prijetnja BA.2.86 još uvijek nije jasna. Belsie Gonzalez, glasnogovornica CDC-a, kaže: "Još ne znamo kakve rizike, ako ih ima, ovo može predstavljati za javno zdravlje osim onoga što je viđeno s drugim trenutno cirkulirajućim varijantama koronavirusa."

Savezna zdravstvena agencija surađuje s američkim i međunarodnim partnerima kako bi prikupila više informacija.

Savjeti kako zaštititi sebe, svoje kućanstvo i zajednicu ostaju isti. CDC poziva one koji imaju simptome koronavirusa da se testiraju. Osobe kod kojih postoji sumnja ili potvrđena infekcija trebaju ostati kod kuće i izbjegavati kontakt s drugima. CDC također potiče javnost da ostane u tijeku s cijepljenjem, jer "cjepiva značajno smanjuju rizik od teške bolesti, hospitalizacije ili smrti od Covida 19."

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije