7 razloga zašto trebate plivati tijekom cijele godine

7 razloga zašto trebate plivati tijekom cijele godine

7 razloga zašto trebate plivati tijekom cijele godine
  • Objavljeno: Petak, 23.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dolazak hladnijih dana ne mora značiti da prestaje i sezona kupanja. Za te prilike postoje unutarnji bazeni.

Plivanje je jedna od najboljih vježbi koje si vaše tijelo može priuštiti; poboljšava zdravlje srca, smanjuje stres, pa čak i olakšava simptome nekih kroničnih bolesti.

Ako ste ljubitelj plivanja ili to tek planirate postati, pročitajte 7 razloga koji će vas potaknuti na ovu vrstu tjelovježbe koju više nećete rezervirati samo za ljetne mjesece.

Vježbanje u vodi je lakše i učinkovitije nego na tlu

Kretanje kroz vodu nudi više otpora nego zrak što povećava potrošnju kalorija i potiče izgradnju mišića. Istovremeno, voda vas čini dinamičnijima jer je tijelo lakše i omogućava obavljanje kompleksnijih pokreta. Voda hladi tijelo i manja je mogućnost da ćete pregrijati tijelo za vrijeme plivanja.

Provjerite kako plivanje jača srce i vraća sampouzdanje!

Plivanje smanjuje stres

Plivanje pruža opuštajuće okruženje za tijelo i um. Zvuk vode i ritam vlastitog disanja mogu vas uljuljkati u gotovo meditativno stanje.

Istraživanja pokazuju da plivanje može imati pozitivne dugoročne učinke na opće mentalno zdravlje, smanjuje razinu stresa i anksioznosti.

Plivanje je dobro za srce

Plivanje nudi obilje zdravstvenih prednosti, a jedna od najznačajnijih je pozitivan učinak na srce. Istraživanja pokazuju da plivači imaju bolju krvni tlak, niži broj otkucaja srca, poboljšan protok zraka i poboljšanu cirkulaciju. Plivanje je također dobra terapija za osobe koje se oporavljaju od zatajenja srca.

To je izvrsna vježba za starije osobe

U plivanju svatko može uživati, bez obzira na dob ili fizičke sposobnosti. Kod starijih osoba, vježbanje u vodi pokazuje izvrsne rezultate u smanjenju invalidnosti i poboljšanju kvalitete života. Plivanje također može pomoći ženama u postmenopauzi za poboljšanje ili održavanje zdravlja kostiju.

Odlična rekreacija i za djecu

Osim dobre vježbe, plivanje može poslužiti kao terapija za djecu koja boluju od astme. U usporedbi s drugim fizičkim aktivnostima, najmanja je vjerojatnost da će plivanje izazvati napade astme. Redovito plivanje može smanjiti simptome i posjete bolnici, i dugoročno poboljšati zdravlje, čak i kada prestanu plivati.

Istražite blagotvorno djelovanje plivanja na zdravlje!

Plivanje može pomoći u borbi s kroničnim bolestima

Plivanje može imati velike koristi za one koji pate od artritisa jer nema velikih opterećenja na zglobove. Vježbanje u vodi je također jedan od najučinkovitijih treninga za ljude koji pate od fibromialgije.

Plivanje može produžiti život

Dugoročno istraživanje provedeno na Sveučilištu Južne Karoline, uključivalo je ispitivanje na 40.000 ljudi tijekom 32 godine. Otkriveno je da su oni koji su plivali imali 50% manju stopu smrtnosti u usporedbi s drugim ljudima, čak i onima koji su imali druge vrste redovite tjelovježbe.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije