Rani simptomi raka bubrega koje mnogi ignoriraju

Rani simptomi raka bubrega koje mnogi ignoriraju

Rani simptomi raka bubrega koje mnogi ignoriraju
 • Objavljeno: Petak, 03.02.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rak bubrega čini otprilike 2% svih karcinoma kod odraslih osoba, a češće se javlja kod muškaraca. Međutim, kao i kod svakog raka, rano otkrivanje ključno je za preživljavanje. Kako ne bismo shvaćali naše zdravlje zdravo za gotovo, najbolje je što prije naučiti znakove raka, kako smanjiti rizik i kada trebamo obratiti pozornost na signale koje nam tijelo šalje.

Brzina širenja raka bubrega ovisi o različitim čimbenicima

Prema stručnjacima, brzina kojom se rak bubrega širi ovisi o nizu čimbenika uključujući dob, točnu vrstu raka i cjelokupno zdravlje. Najčešći oblik raka bubrega je karcinom bubrežnih stanica, koji se javlja javlja u otprilike 7 od 10 slučajeva. Ima dva podtipa, sarkomatoidni i rabdoidni, od kojih oba mogu biti vrlo agresivni. Rak bubrega ima nevjerojatno visoku stopu preživljavanja od 93% u slučajevima kada je rak lokaliziran na bubregu. U slučajevima gdje se rak proširio na okolno tkivo i organe, stopa preživljavanja je 71%.

"Rak bubrega širi se različitim brzinama (u prosjeku 1-3 mm/godišnje), ali može rasti i brže", objašnjava dr. Johnson. Nakon što se dijagnosticira, sljedeći korak je određivanje stadija raka. To pomaže liječnicima da odrede najprikladniju opciju liječenja za pacijentov jedinstveni tip raka bubrega. Stadij se određuje prema veličini, broju zahvaćenih limfnih čvorova i prema tome je li se proširio na obližnje ili udaljene organe. Rak bubrega također se procjenjuje "stupnjevima" na temelju toga koliko nalikuje normalnim stanicama bubrega i koliko agresivno raste. Tumori bubrega općenito sporo rastu i bolje reagiraju na liječenje ako se rano otkriju.

Mogućnost razvoja raka bubrega, poput mnogih drugih vrsta raka, raste kako starite. Pušenje može dovesti do povećane šanse za razvoj raka bubrega, kao i pretilost uzrokovana nezdravom prehranom. Ostali čimbenici rizika uključuju visoki krvni tlak, obiteljsku povijest raka bubrega, određeni nasljedni sindromi i liječenje zatajenja bubrega u prošlosti.

6 ranih upozorenja raka bubrega

Postoji više tipova raka bubrega, a među njima je najčešći karcinom bubrežnih stanica koji čini oko 85% svih slučajeva (ostali tipovi su urotelni karcinom, sarkom, limfom i Wilmsov tumor koji se pojavljuje prvenstveno u djece). Karcinom bubrežnih stanica može ostati klinički okultan veći dio svog tijeka. Samo 10% pacijenata ima "klasični trio trio znakova (bol u bokovima, hematurija i bol u bokovima. Iako rak bubrega obično ne pokazuje simptome u ranim fazama, znakovi upozorenja mogu uključivati:

 • Krv u mokraći
 • Gubitak apetita
 • Umor
 • Groznica
 • Neobjašnjivi gubitak težine
 • Stalna bol u leđima
 • Bol u bokovima

Najčešći simptomi raka bubrega povezani su s promjenama u mokrenju. Znakovi upozorenja koje bi ljudi trebali znati i obavijestiti svog liječnika su krv u mokraći, kvržicia u donjem dijelu leđa, dugotrajna bol u donjem dijelu leđa s jedne strane, umor, gubitak apetita, neobjašnjivi gubitkak težine i anemija.

„Krv u mokraći i bol u bokovima normalni su znakovi, iako su češći kada je već bolest uznapredovala. Najčešće nema znakova ili simptoma“, rekao je dr. Johnson. Ako imate ove simptome i vjerujete da bi mogli biti povezani s rakom bubrega, razgovarajte sa svojim liječnikom što je prije moguće.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije