Muči vas zatvor? Ovih šest napitaka vrlo brzo pomaže

Muči vas zatvor? Ovih šest napitaka vrlo brzo pomaže

Muči vas zatvor? Ovih šest napitaka vrlo brzo pomaže
  • Objavljeno: Utorak, 14.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jedna stvar koja nam je svima zajednička, a ipak o njoj nerado govorimo je obavljanje nužde. Kad je nužda redovna možda i nema potrebe za time, ali kad nam probavni sustav počne zadavati probleme, prisiljeni smo tražiti rješenja koja mogu pomoći. Za portal Eat This, Not That! nekoliko je stručnjaka ponudilo rješenja za probleme sa zatvorom - ovaj put u obliku kratkog popisa napitaka koji mogu pomoći.

Voda

Prva linija obrane za ublažavanje akutnog ili kroničnog zatvora je odgovarajuća hidratacija. Samo razmislite o tome - zatvor je rezultat probavljene hrane, zaglavljene u crijevima i ponekad je samo važno ostati dobro hidriran kako bi se potaknulo kretanje u crijevima, a već voda u tome može itekako pomoći.

Voda s limunom

Limun sadrži oblik vitamina C koji se zove limunska kiselina, a istraživanja sugeriraju da ona kod nekih ljudi može djelovati kao prirodni laksativ i to bez izazivanja proljeva. Limunov sok povlači vodu u gastrointestinalni trakt, a to može potaknuti proces pražnjenja crijeva.

Voda s limunom i chia sjemenkama

Ovaj kombinacija u zadnje je vrijeme toliko popularna da ima i poseban naziv - chia fresca. Iako još nije sasvim dokazano, stručnjaci vjeruju da ima laksativni učinaka zbog vlakana sadržanih u chia sjemenkama koje pomažu omekšati stolicu.

Kava

Kava je možda najpoznatija kao izvor kofeina i ukusan napitak za razbuđivanje, ali ispijanje kave također može potaknuti rad probavnog sustava. Mnogi to pripisuju upravo kofeinu, ali čak i kava bez kofeina može pomoći. Ona stimulira gastrokolični refleks, što se slikovito može opisati i kao da želudac govori debelom crijevu da napravi mjesta za ono što stiže, pri čemu se izazivaju kontrakcije koje će potaknuti defekaciju.

Sok od šljive i drugi prirodni sokovi

Sok od suhih šljiva sadrži sorbitol, koji je prirodni laksativ, i siguran je izbor za piće, posebno u slučajevima kroničnog zatvora. Unos suhih šljiva utječe na smanjenje tvrde i kvrgave stolice, potiče formiranje normalne stolice, a ne izaziva probleme s rijetkom stolicom. Osim soka od suhih šljiva, u blažim slučajevima može pomoći i svježi prirodni sok od kruške, jabuke ili marelice.

Čaj

Neki čajevi, kao što su različite vrste crnog i zelenog čaja, sadrže tisuće bioaktivnih spojeva, poput aminokiselina, kofeina, lignina, proteina, ksantina i flavonoida. Odlično su piće za zdravlje cijelog organizma, a budući da imaju višu razinu kofeina u odnosu na druge čajeve, to znači da imaju i blagi laksativni učinak.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije