6 znakova koji ukazuju da bol u trbuhu nije normalna

6 znakova koji ukazuju da bol u trbuhu nije normalna

6 znakova koji ukazuju da bol u trbuhu nije normalna
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Stres, živci, prejedanje... bol u želucu može imati niz uzroka. Iako velik broj ljudi svakodnevno osjeća određene probleme povezane s trbuhom, kao što su nadutost, plinovi i grčevi, ponekad ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Poznati dr. Oz otkrio je kod kojih simptoma je potreban oprez i kada je potrebno potražiti pomoć liječnika.

1. Bol koja se pojavljuje svaki put na istom mjestu

Ako često osjećate bolove ili grčeve u istom dijelu, a bol je nepodnošljivo jaka, svakako trebate potražiti medicinsku pomoć. Isto vrijedi i za kronične bolove koji nisu jaki, ali se s vremenom pogoršavaju.

2. Česti plinovi

Česti i pretjerano jaki plinovi mogu nastati zbog hrane koju vaše tijelo teško probavlja. Obratite pažnju na hranu koju jedete kako biste utvrdili postoji li veza između određenih namirnica i pojave vaših simptoma jer postoji mogućnost da ste osjetljivi na gluten ili laktozu.

Drugi razlog čestih plinova mogu biti upalne bolesti crijeva ili prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu, što može nastati kao komplikacija dijabetesa. Zdrava osoba ispušta plinove između 13 i 20 puta dnevno. Ako plinove ispuštate češće obratite se svome liječniku kako biste otklonili sumnje na medicinska stanja.

3. Krvava stolica

Krvarenje za vrijeme nužde može biti znak hemoroida, koji se mogu jednostavno i uspješno liječiti. No, u nekim slučajevima može biti i simptom opasnijih stanja, poput tumora. Primijetite li tamnu boju stolice ili krv, trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć.

Kliknite na link ili fotografiju i saznajte je li vaša stolica normalnog oblika i boje!


4. Trajna nadutost

Nadutost može imati brojne uzroke, od prekomjernog unosa soli do prebrzog žvakanja hrane, a čak i neke zdrave namirnice poput prokulica i graha ju mogu uzrokovati. Ako vas često muči nadutost, pokušajte tijekom 5 dana voditi dnevnik prehrane u koji ćete bilježiti namirnice koje ste jeli, vrijeme obroka i količinu te osjećate li nadutost. Ako praćenjem ovih čimbenika uočite da postoji povezanost između hrane koju jedete i pojave nadutosti, trebali biste promijeniti svoju prehranu. U slučaju da povezanost ne postoji, vaša nadutost može imati medicinski razlog stoga se obratite svome liječniku.

5. Noćni bolovi u želucu

Ako ste neposredno prije spavanja pojeli obilan obrok, po noći ćete vjerojatno imati poteškoća sa spavanjem, što je poprilično normalno. Kako biste izbjegli takve probleme, pokušajte posljednji obrok u danu pojesti najkasnije do 19 sati, kako bi probavni sustav imao dovoljno vremena da razgradi hranu. U slučaju da se bolovi u želucu pojavljuju iz noći u noć, neovisno o hrani koju ste pojeli, potrebno je otići na pregled kod liječnika.

6. Ostale tegobe

Ako jedete prerađene namirnice, gluten, mliječne proizvode i umjetne zaslađivače, možda patite od sindroma propusnog crijeva jer je vaša crijevna flora narušena. Kombinacija stresa i hrane može stvoriti razne želučane probleme, kao što su bolovi u području trbuha, nadutost, plinovi i drugi gastrointestinalni simptomi. Kod svih navedenih tegoba najprije trebate razmisliti o tome što jedete, izbaciti namirnice koje vam ne odgovaraju i prilagoditi način života kako biste umanjili stres. U slučaju da to ne pomogne, obratite se svome liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije