Briga o zdravlju važnija je nego ikad. Evo gdje možete dobiti mišljenje jednog od najcjenjenijih hrvatskih urologa

Briga o zdravlju važnija je nego ikad. Evo gdje možete dobiti mišljenje jednog od najcjenjenijih hrvatskih urologa

Briga o zdravlju važnija je nego ikad. Evo gdje možete dobiti mišljenje jednog od najcjenjenijih hrvatskih urologa
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

U jeku pandemije koronavirusa postali smo svjesniji važnosti očuvanja vlastitog zdravlja. Više nego ikad jasno je da preventivne preglede ne treba odgađati, kao i da bismo uvijek trebali pronaći vremena za posjet liječniku specijalistu ako na nešto sumnjamo. Premda se situacija s koronavirusom polako smiruje, određene mjere još su na snazi. O tome kako se osjećati sigurno, a pritom voditi adekvatnu i aktivnu brigu o zdravlju, razgovarali smo s dr. Dujom Rakom, urologom iz zagrebačke Croatia Poliklinike.

“Iako znamo da se trebamo pridržavati uputa, ne trebamo se distancirati od svojih tegoba. One su nam se u proteklom vremenu mogle učiniti i dominantnima, djelomice i zato što smo imali više vremena za razmišljanje o njima”, govori odmah na početku dr. Rako.

Postoji realna mogućnost da se u strahu od koronavirusa zanemare drugi zdravstveni problemi, na što je početkom travnja upozorio i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva prof. Eduard Vrdoljak, napominje nam dr. Rako. Kako su brojne ambulante bile prenamijenjene za obradu pacijenata zaraženih koronavirusom, brojne se pretrage, podsjeća, nisu mogle obaviti.

U Croatia Poliklinikama poštuju se najviši standardi zaštite i omogućeno je minimalno zadržavanje ispred ordinacije. Osim toga, Croatia Poliklinike imaju vrhunsku dijagnostičku opremu. “Imamo sve što modernom urologu u jednoj europskoj zemlji treba”, potvrđuje nam dr. Rako, navodeći i da se o zdravlju sada možemo nastaviti brinuti još pažljivije, u sigurnim uvjetima. U Croatia Poliklinikama pregledi se obavljaju brzo, sigurno i bez čekanja.

“Sve pacijente koji su saznali za promjene ili ih prate, pozivamo da kod nas potraže savjet”, savjetuje dr. Rako. Dodaje da svaku tegobu treba shvatiti ozbiljno te naglašava da je upravo pregled specijalista najbolja početna točka. “U razgovoru sa specijalistom odredi se koje dijagnostičke su metode nužne, a koje se mogu odgoditi. Mogu se prepisati terapije i praćenje se djelomično može obavljati i u virtualnim ambulantama”, navodi.

Posebno se to odnosi na muškarce starije od 50 godina, koji ozbiljno shvaćaju svoje zdravlje, znajući da je karcinom prostate najčešći kod muškaraca te žele preventivno djelovati i, ako ga već imaju, otkriti to što je moguće prije kako bi im mogućnosti liječenja bile što dostupnije. Među pacijentima kojima se preporučuje da zatraže savjet urologa su mlađi muškarci koji su napipali kvržicu i zabrinuti su da bi to mogao biti tumor.

“Kad govorimo o muškarcima starijim od 50 godina, oni najčešće dolaze na preventivne preglede vezane uz karcinom prostate. Neki od njih već imaju tegobe s mokrenjem, pa žele i o tome razgovarati. Ta dob može nositi i određene rizike disfunkcije spolnog sustava. Znatno se češće odluče razgovarati o svim tegobama kod nas nego u državnim bolnicama, gdje su pod pritiskom velikih redova i ostalih pacijenata koji čekaju”, ističe dr. Duje Rako.

Ako je riječ o mlađim muškarcima koji su pronašli kvržicu i zabrinuti su da bi to mogao biti tumor, jako je važno brzo i sigurno postaviti dijagnozu. “Najveća prednost dolaska pacijenta u Croatia Polikliniku je sigurnost da će na jednome mjestu u vrlo kratkom vremenu doći do pouzdane dijagnoze, a svi znamo da brzo i sigurno postavljanje dijagnoze vodi prema uspješnijim ishodima liječenja. Svaki pacijent koji ima neku sumnju i zabrinut je za svoje zdravlje te želi brzu i pouzdanu dijagnozu može doći k nama”, kaže dr. Rako.

Kao jedan od problema s kojim se muškarci također u ovo vrijeme možda intenzivnije suočavaju je erektilna disfunkcija. Činjenica je, kaže dr. Rako, da se zbog povećanog stresa uslijed samoizolacije može pojaviti upravo taj problem. “Iako ne ugrožava zdravlje, može narušiti kvalitetu života. Imamo učinkovite lijekove i naša su vrata uvijek otvorena za razgovor u opuštenom ambijentu, a prema potrebi uvijek možemo dogovoriti i dodatnu obradu”, ističe.

Dr. Rako, jedan od najboljih urologa u Hrvatskoj, koji se nakon specijalizacije urologije u KB-u Dubrava dodatno usavršavao u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kaže da dio pacijenata s određenim simptomima sigurno želi na dijagnostiku i liječenje ići i izvan bolničkog sustava. “Mi to nudimo u sigurnom okruženju Croatia Poliklinike u Zagrebu te možemo ponuditi praćenje prilagođeno pojedinačnim potrebama”, kaže.

Naravno, posjet urologu nije rezerviran samo za muškarce. Redoviti pregledi preporučuju se i ženama, koje se urologu najčešće javljaju zbog čestih upala mokraćnog sustava ili inkontinencije. “O tome žene vrlo rijetko govore otvoreno jer nije baš najjednostavnije reći da ti bježi mokraća, a sasvim je uobičajeno reći da imate, primjerice, visok krvni tlak”, naglašava dr. Rako.
Ako sumnjate na neki od simptoma ili jednostavno želite razgovarati sa stručnjakom, mišljenje i savjet dr. Duje Rake možete potražiti u novoj Croatia Poliklinici u Zagrebu, u Ulici grada Vukovara 62.
Osim urologije, u Poliklinici su dostupne usluge ginekologije, radiologije, interne medicine i kardiologije, pedijatrije, laboratorijske obrade te mnoge druge, detaljnije opisane ovdje. U Croatia Poliklinici možete ugovoriti pregled i ako nemate policu Croatia osiguranja. Naša vrata otvorena su za sve koji imaju potrebu za našim uslugama.

U novoj Croatia Poliklinici u Zagrebu čeka vas tim iskusnih stručnjaka i siguran ambijent. Rezervirajte svoj termin i obavite pregled brzo, sigurno i bez čekanja.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije