Deset savjeta za alergičare

Deset savjeta za alergičare

Deset savjeta za alergičare
  • Objavljeno: Petak, 01.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oko petnaest posto populacije proljeće u zraku stimulira na plač. S prvim kihanjem i gušenjem počinju neugodni problemi. Da se stvar ne pogorša, klonite se alergena. Kako?

Svatko tko boluje od alergije trebao bi se liječiti. "Neliječena alergija i s njom povezana peludna groznica u trećini slučajeva može dovesti do astme, kada se alergija raširi dalje do gornjih i donjih dišnih puteva," upozorava alergologinja dr. Blanka Haindlová.

Alergiju je moguće riješiti pomoću metode zvane specifična imunoterapija, koja djeluje na principu cijepljenja. Doktorica Haindlova napominje da je za alergičare najvažnija prevencija, odnosno što manje kontakta s alergenom.

Slijedi 10 stručnih savjeta:

Pozorno pratite razvoj situacije s peludom

Aktualne informacije o količini alergena u zraku mogu se saznati iz novina ili sa televizije. Prema količini "svog" alergena u zraku možete planirati dnevne aktivnosti i dugoročno se pripremati preventivnim korištenjem lijekova.

Planirajte prema vremenu

Koncentracija peludnih alergena u zraku ovisi o razvoju vremena - pri zatopljenju se količina peludi značajno povećava, dok se u kišnim danima značajno smanjuje. Kada je vruć, suh i vjetrovit dan, ako možete ostanite doma. Nastojte obavljati vanjske aktivnosti kratko nakon kiše, kada je zrak najčišći.

Sa sobom nosite opremu za slučaj nužde

Ako vas muči samo lakši oblik alergije, ne treba uzimati lijekove dugoročno. Ipak, za cijelo vrijeme peludne sezone (kod nas od proljeća do jeseni) nosite sa sobom lijekove, koji vam pomažu u slučaju iznenadne alergijske reakcije.

Spriječite unošenje peludi u kuću ili auto

U razdoblju kada je vrhunac peludne sezone, nemojte previše provjetravati prostorije i po noći spavajte sa zatvorenim prozorom. Klima kod kuće ili u autu trebala bi biti opremljena tzv. HEPA filterima, koji su razvijani i korišteni u NASA-i. Ovi najbolji filteri jako su dobri za alergičare. Zrak u spavaćoj sobi vlažite pomoću hladnjaka za zrak ili ovlaživača zraka.

Riješite se prašine i grinja

Uzrok ili otežavajući čimbenik sezonske alergije mogu biti i grinje. Najviše se skupljaju u madracima ili posteljini. S vremena na vrijeme operite jastuke i pokrivače na barem 60°C, a madrace temeljito očistite. Pomaže i prirodni sprej Milbiol, koji uništava grinje u madracima, a neškodljiv je za ljudsko zdravlje. Ako je moguće, maknite tepihe, a zavjese zamijenite žaluzinama, posebno u spavaćoj sobi.

Pripazite na pelud na odjeći i koži

Uvijek kada dođete kući izvana, presvucite se u drugu odjeću. Pelud se zadržava na odjeći i nepotrebno bi vas nadraživala u domu. Pomaže i tuširanje, koje će vas osloboditi peludnih zrnaca na koži, a eventualno i pranje kose.

Drage životinje izbacite iz spavaće sobe

Nemojte kućnim ljubimcima dopuštati da spavaju u vašem krevetu ili na kauču. Iako će možda biti uvrijeđeni kada ih izbacite s njihovog uobičajenog mjesta, budite neumoljivi. Pelud se veoma dobro drži za životinjsku dlaku, tako da vam vaš pas ili mačka mogu iz šetnje donijeti velike probleme.

Redovito jedite i spavajte

Svaki dan započnite sa zdravim doručkom u koji ćete uključiti svježe voće ili džus, bogat vitaminom C. Tako ćete ojačati imunološki sustav, koji će se lakše boriti s alergijom. Ako ste umorni, simptomi alergije mogu se značajno pogoršati. Obratite pozornost na to da svaku noć spavate dovoljno.

Ako idete u šetnju, odite rano

Najbolje vrijeme za šetnje je rano ujutro ili kasno navečer, kada je količina peludi u zraku najniža. Najviše vrijednosti su oko 17 sati. Izbjegavajte livade i šume, one služe kao filter u kojem se skuplja najveća količina peludi. Unutar šume je manje peludi, kao i kod ribnjaka ili rijeka s kamenom ili pješčanom obalom.

Isplanirajte godišnji odmor

Ako znate da ste u određenom razdoblju zbog sezonske alergije doslovce neupotrebljivi, pokušajte ovu manu iskoristiti u svoju korist. U vrijeme kada je sezona peludi na vrhuncu, isplanirajte godišnji odmor i otputujte nekamo, gdje je količina peludi u zraku niža, na primjer na more ili u planine, gdje je sezona peludi pomaknuta. Na nadmorskoj visini iznad 1000 metara grinje se uopće ne pojavljuju.

Pročitajte i o najvažnijim činjenicama o alergijama.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije