Dijagnosticiranje glavobolja i migrena

Dijagnosticiranje glavobolja i migrena

Dijagnosticiranje glavobolja i migrena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dijagnoza glavobolje ne mora biti komplicirano pitanje. Da bi liječnik pravilno dijagnosticirao glavobolji i propisao odgovarajući tretman, važno je da bude upoznat sa svim simptomima.

Karakter

Kakvu bol osjećate? Oštru bol i probadanje ili tupu bol? Koliko je jaka bol i koliko dugo traje. Budite iskreni i precizni kod opisivanja. Također, određeni neurološki problemi mogu uzrokovati ovu vrstu jake glavobolje.

Početak

Kada je glavobolja ili migrena počela? Što ste radili u to vrijeme? Sjećate li se da li ste jeli nešto posebno prije boli? Stres, nedostatak sna, promjene u okolišu i razna jela su neki od okidača za glavobolje.

Gdje vas boli?

Gdje se bol nalazi? Neke glavobolje se javljaju na jednoj strani glave (kao i većina migrena), a neke uključuju cijelu glavu. Recite liječniku gdje osjećate bol i da li se ta bol širi na druge dijelove glave.

Trajanje

Koliko dugo je trajala zadnja glavobolja ili migrena? Glavobolje svih vrsta mogu trajati od nekoliko kratkih minuta do nekoliko sati ili dana. Neke glavobolje dolaze i odlaze tijekom dana. U svakom slučaju, glavobolje koje traju dulje od 24 sata trebaju procjenu liječnika kako bi se isključili ozbiljni uzroci glavobolje.

Pogoršanje ili poboljšanje boli

Postoji li nešto što bol čini podnošljivijom? Ili još gorom? Migrene su ponekad podnošljivije nakon odmora, pogotovo u zamračenoj, tihoj sobi. Ako ste uzeli lijekove da li oni pomažu? Opišite liječniku sve aktivnosti koje pogoršavaju ili poboljšavaju bol. Glasni zvukovi i svjetlost ili prevelika vrućina mogu pogoršati glavobolju ili migrenu. O svemu ovome obavijestite svog liječnika.

Pridruženi simptomi

Koje druge simptome imate uz glavobolje ili migrene? Mučnina je sasvim uobičajena uz jaku glavobolju ili migrenu. Neke migrene uzrokuju niz simptoma, uključujući probleme s vidom, proljev i hladne ruke i noge. Neki ljudi doživljavaju emocionalne promjene ili žudnju za određenom hranom prije glavobolje. Svi ovi simptomi mogu pomoći vašem liječniku da pravilno procijeni vašu glavobolju.

Upozorenje

Neka teška medicinska stanja, kao što su meningitis i moždani udar, mogu izazvati glavobolju. Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, obavezno nazovite svog liječnika odmah:

  • nagla, jaka glavobolja
  • glavobolja s vrućicom, ukočen vrat, napadaji, poteškoće govora, osip, slabost ili dvostruke slike
  • glavobolja nakon ozljede glave
  • jaka glavobolja koja se prvi put pojavljuje nakon 50. godine

Vitashop

Najnovije

Najčitanije