Prijeti li nam epidemija ospica: 'Pravo je vrijeme za djelovanje'

Prijeti li nam epidemija ospica: 'Pravo je vrijeme za djelovanje'

Prijeti li nam epidemija ospica: 'Pravo je vrijeme za djelovanje'
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svjetska zdravstvena organizacija i američka javna zdravstvena agencija objavile su kako u svijetu postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je covid uzorkovao pad cijepljenja i oslabljeno praćenje vijesti.

Ospice su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija koja se pojavljuje najčešće u dječjoj dobi, a u cijelosti se može spriječiti cijepljenjem. Preporučuju se dvije doze cjepiva. Ipak, kako bi se spriječio virus, u populaciji je potrebna 95-postotna procijepljenost.

Ospice uzrokuje virus morbila, a širi se uglavnom sekretom iz nosa, grla i usta, odnosno kapljičnim putem. Bolesnik je zarazan nekoliko dana prije te nekoliko dana nakon pojave osipa. Oboljeti mogu sve osobe koje, ili nisu preboljele ospice, ili nisu uspješno cijepljene dvjema dozama. Statistički podaci ukazuju na to da oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti.

Prema zajedničkom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekordno visokih 40 milijuna djece propustilo je dozu cjepiva protiv ospica u 2021. godini, a vjeruje se kako razlog stoji iza pandemije covida-19. Stručnjak za ospice Patrick O'Connor rekao je kako je krajnje vrijeme za djelovanje jer se nalazimo na raskrižju. Slučajevi ospica još uvijek nisu dramatično skočili u usporedbi s proteklim godinama.

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je O'Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije