Fiziološke (normalne) promjene u oku koje stari

Fiziološke (normalne) promjene u oku koje stari

Fiziološke (normalne) promjene u oku koje stari
  • Objavljeno: Petak, 12.02.2010.
  • Broj pregleda: 6.366
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Slabljenje vida

Nakon 40. godine počinje slabiti vid na blizinu zbog čega teže obavljamo aktivnosti kao što su čitanje, šivanje i rad za kompjutorom. Radi se o stanju koje se stručno zove prezbiopija. Prezbiopija nije bolest, već normalna pojava koja zahvaća svakog pojedinca, bez obzira je li do tada nosio naočale ili ne.

Uzrok je smanjenje elastičnosti očne leće s godinama s posljedičnom smanjenom sposobnošću fokusiranja, odnosno gledanja na blizinu. To je razlog zbog kojeg osobe u početku udaljavaju tekst koji čitaju. U onih koji čitaju na normalnoj udaljenosti od oko 40 centimetara može se pojaviti glavobolja i zamor očiju. S godinama dioptrija sve više raste, najbrže u dobi između 45 i 55 godina, a prestaje rasti u dobi od 60 godina. Osoba koja ne nosi naočale za daljinu ima u dobi od 60 godina potrebu za naočalama za čitanje jačine od +2,50 do +3.0 dioptrije.

Prezbiopija se liječi naočalama, kontaktnim lećama ili kirurškim zahvatom. Mogu se napraviti naočale koje služe samo za čitanje ili progresivne naočale koje se nose čitavo vrijeme i služe za gledanje na daljinu, srednje udaljenosti i blizinu. Ukoliko osoba ne želi nositi naočale, može probati s progresivnim kontaktim lećama. Radi se o mekim kontaktnim lećama koje su vrlo udobne i s kojima osoba vidi normalno na daleko i blizu. Postoje i mnogi kirurški načini liječenja prezbiopije (konduktivna keratoplastika, progresivne ili akomodirajuće intraokularne leće, laserska korekcija, prstenovi za skleralnu ekspanzju). Uspjeh kirurškog liječenja prezbiopije ponajviše ovisi o dobrom izboru pacijenata, preoperativnom planiranju, realnim očekivanjima i kirurškoj vještini operatera.

Najnovije

Najčitanije