Patite li od hipertenzije, a da toga niste svjesni? Prepoznajte problem na vrijeme!

Patite li od hipertenzije, a da toga niste svjesni? Prepoznajte problem na vrijeme!

Patite li od hipertenzije, a da toga niste svjesni? Prepoznajte problem na vrijeme!
  • Objavljeno: Srijeda, 15.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Gotovo trećina odrasle populacije pati od hipertenzije - povišenog krvnog tlaka. Hipertenzija značajno povećava rizik od većih srčanih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega. Smatra se da se 18 % svih smrti na svjetskoj razini može pripisati hipertenziji.

Ako imate povišen krvni tlak, vjerojatno nećete primijetiti simptome tog stanja, čak niti onda kad je on izrazito visok. U vrlo rijetkim slučajevima, osoba kod koje tlak dosegne opasne razine može osjetiti glavobolju ili joj se može javiti krvarenje iz nosa.

Budući da u većini slučajeva nema simptoma hipertenzije, ovaj se problem često naziva "tihim ubojicom" i upravo je zbog toga jako važno znati kako prepoznati imate li povišen krvni tlak. Nažalost, u nekim se slučajevima događa da pacijenti saznaju da pate od povišenog tlaka tek kada im se dijagnosticira koronarna bolest srca ili zatajenje bubrega, ili tek nakon što dožive moždani udar.

Kako se dijagnosticira hipertenzija?

Jedini način da utvrdite imate li povišen krvni tlak je njegovim mjerenjem, a to možete napraviti u ordinaciji liječnika obiteljske medicine. Budući da vrijednost krvnog tlaka varira tijekom dana, liječnik će ga mjeriti nekoliko puta, moguće je i tijekom nekoliko dolazaka. Prije mjerenje tlaka nemojte piti kavu ni pušiti najmanje 30 minuta, obavite nuždu i sjedite na barem 5 minuta.

Očitanja krvnog tlaka uključuju dva broja, izražena u milimetrima žive (mmHg), a riječ je o sistoličkom i dijastoličkom tlaku. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. Dijagnoza hipertenzije postavlja se kada je krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz dulje vrijeme.

Ako utvrdi da imate povišen krvni tlak, liječnik će vas vjerojatno uputiti i na test urina, krvne pretrage te EKG.

Automatski tlakomjer za nadlakticu Omron M3

Mjerenje tlaka kod kuće

Kako bi se dobila točnija očitanja vrijednosti krvnog tlaka, liječnik će vas možda zamoliti da mjerite tlak i kada ste kod kuće ili na poslu, a to možete jednostavno učiniti pomoću automatskog tlakomjera, koji je odličan alat i za one koji trebaju redovno pratiti vrijednost krvnog tlaka. Primjer je automatski tlakomjer za nadlakticu Omron M3 koji precizno mjeri krvni tlak, a uz to otkriva nepravilan srčani puls, dok Omron M6 Comfort uz navedeno nudi i AFib funkciju.

Prilikom samostalnog mjerenja tlaka, pratite upute proizvođača, mjerite tlak svaki dan u isto vrijeme, i pazite da to nikad ne radite preko odjeće. I u ovom slučaju nemojte piti kavu ni pušiti najmanje 30 minuta prije mjerenja tlaka. Mirujte najmanje 5 minuta prije mjerenja i sjedite uspravno, s oslonjenim leđima na naslon. Stopala trebaju biti spuštena na pod i odvojena (ne prekrižena). Ruku također trebate osloniti na ravnu površinu poput stola s nadlakticom u razini srca.

Automatski tlakomjer za nadlakticu Omron M6 Comfort

Svjetski Dan hipertenzije i kampanja „Rukav gore“

Kao rezultat suradnje između Medikora i brenda OMRON, 2023. godine je pokrenuta kampanja"Rukav gore", povodom Svjetskog dana hipertenzije, koji se obilježava 17. svibnja. Kampanja je aktualna i ove godine, a cilj je skrenuti pozornost na važnost bolje kontrole hipertenzije, te potaknuti rast svijesti o važnosti kontrole vlastitog krvnog tlaka. Na koji način? Tako da doslovno zasučete rukave i izmjerite krvni tlak te poduzmete korake za prevenciju visokog krvnog tlaka kroz različite aktivnosti kao što su:

  • mjerenje krvnog tlaka i srčanog ritma
  • redovno bavljenje fizičkom aktivnošću
  • prakticiranje zdravih prehrambenih navika
  • održavanje poželjne tjelesnu težinu
  • kontrolu stresa
  • prestanak pušenja.

U kampanji "Rukav Gore" sudjeluje 100 ljekarni u Republici Hrvatskoj, a za vrijeme njezinog trajanja, do 22. svibnja, Medikor nudi -15 % na odabrane OMRON tlakomjere.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije