Astrološki pogled na ožujak: Pripremite se za velike promjene u nadolazećim mjesecima

Astrološki pogled na ožujak: Pripremite se za velike promjene u nadolazećim mjesecima

Astrološki pogled na ožujak: Pripremite se za velike promjene u nadolazećim mjesecima
  • Objavljeno: Srijeda, 01.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Bez obzira da li u proučavanju zvijezda i njihovih simbola pristupate đjotiš astrologiji ili takozvanoj zapadnoj astrologiji mjesec ožujak iz obje perspektive započinje s dvije uske konjunkcije; prva je konjunkcija Venere i Jupitera, a druga je konjunkcija Saturna i Merkura. Obje se događaju baš istog dana, a to je četvrtak, 2. ožujka.
Konjunkcije predstavljaju sudar dviju energija i samim tim nadmetanje planeta. Uske konjunkcije (manje od jednog stupnja udaljenosti) nazivaju se planetarni ratovi, a znamo kako ratovi završavaju; jedna je strana poražena, a druga pobjednik.

Jupiter je guru božanskih bića u univerzumu (deva), dok je Venera ili Šukra učitelj asura, odnosno bića koja koriste materijalnu prirodu za svoje zadovoljstvo. U njihovoj se konjunkciji sukobljavaju ova dva principa i natječu se za nadmoć. Inteligencija koja nas usmjerava prema višim ciljevima može biti zbunjena prilikama materijalnog uživanja i lako možemo postati žrtva nekih privremenih i trivijalnih zadovoljstava. Jupiter želi jedinstvo s božanskim, a Venera želi jedinstvo s materijalnim.

Jupiter predstavlja težnju ka prosvjetljenju i duhovnosti, a Venera teži uživanju u materijalnom svijetu. Putevi ova dva učitelja su različiti; jedan podučava odricanju od materijalnog dok drugi podučava o korištenju materijalnih resursa i okolnosti te uživanju u njima. I Jupiter, Guru, i Venera, Šukra; oboje su gurui, ali na suprotstavljenim stranama. Oboje imaju isti cilj, a to je da dovedu svoje sljedbenike na nivo dharme, slijeđenja univerzalnih principa. No, svatko se od njih obraća drugačijoj publici i zato ima drugačije metode.

Nakon 12. ožujka očekujemo krajnosti u odnosima

Efekti ove konjunkcije su na vrhuncu u četvrtak, a osjećat će se do 12. ožujka. Do tada je Venera egzaltirana ili uzvišena. Ovo je najbolji tranzit Venere u kojem ona u potpunosti manifestira svoje resurse čiste duhovne ljubavi te savršenstva estetike i ukusa. Egzaltirana Venera predstavlja kulminaciju ljubavi, one uzvišene trenutke i okolnosti koje možemo ostvariti samo uz potpunu karakternu čistoću koja je poput neokaljana dječje naivnosti. Nakon toga Venera ulazi u konjunkciju s Rahuom te će ostatak ožujka provesti u temperamentnom i nepredvidivom okruženju Rahua, sjevernog Mjesečevog čvora.

Rat između Rahua i Venere slijedi 21. ožujka. Sve to znači da u periodu nakon 12. ožujka možemo očekivati krajnosti u odnosima, temperament koji se kreće od vrhunaca inovativnosti i zabave do ljutnje te spremnosti na opasnosti i rizike. Rahu sve vodi u ekstreme pa tako ova konjunkcija potencira ljubavna iskustva i estetske ukuse koji su nesvakidašnji i toliko neobični da su neodoljivo primamljivi.

Konjunkcija Saturna i Merkura se odvija isti dan kao i prethodno opisana konjunkcija dva nebeska gurua. Utjecaj će ove konjunkcije sezati do 16 ožujka te u tom vremenskom okviru možemo očekivati služben pristup komunikaciji, razgovore koji se odvijaju po pravilima, hladno i neutralno, s pristojne distance, minimalistički, u kojima se govori samo ono što je potrebno, ono što je sigurno i opće prihvaćeno.

Naš intelekt mogao bi se pogubiti u odlučivanju

Merkur je do 16. ožujka poput ludog genijalca, onog koji intelektom prelazi granice, usudi se razmišljati drugačije samo da bi zajednici donio dobrobit. No bez brige, koliko god bio lud i smion u testiranju granica te pravila društva i zajednice, na kraju se ipak vrati u svoje stado. Ipak je potrebno imati elemente koji se usude tvrditi da je car gol na primjer, bez obzira na to što će ih okolina smatrati ludim. Ova konjunkcija (do 16. ožujka) ohrabruje tog ludog genijalca u nama.

Nakon toga Merkur (naš intelekt) postaje zbunjen (debilitiran), uronjen u svijet mašte, a vjerojatno i nekih ideala, mogao bi se pogubiti u odlučivanju kamo krenuti, na koju obalu pristati. I to je dobro; za istraživanje drugačijih pristupa komunikaciji, otvaranja intuitivnih kanala koji će tada dati bolje rezultate nego racionalna komunikacija od točke A do točke B.

Važnost ožujka je i u promjeni položaja Marsa. Mars je krajem prošle godine započeo retrogradnost što ga je vrlo dugo vremena zadržalo u sideralnom znaku Bika. Četiri je mjeseca proveo u tom znaku koji je pod vladavinom Venere i predstavlja stabilnost, ali i hedonizam. Te se stvari mijenjaju 13. ožujka i Mars nastavlja svoj put preko Blizanaca pa dalje po znakovima zodijaka. Bog rata u Blizancima daje nam kreativnu energiju, spremnost na nove inicijative, porast ambicije i hrabrost da se upustimo u ono što smo četiri mjeseca unazad planirali. Ipak, Mars u Blizancima može biti pas koji laje, a ne ujeda ili tip koji puno priča bez pokrića. Pripazimo malo na to; da ono što kažemo, tvrdimo, čime se hvalimo, stvarno ima pozadinu iza koje možemo stati.

Početak velikih promjena

Ožujak je pripremni mjesec za glavne promjene koje će se ove godine odvijati u travnju i svibnju. Krajem travnja i početkom svibnja imat ćemo dvije pomrčine, a zatim i konjunkciju Jupitera sa Rahuom. Ovo nije česta konjunkcija, zadnji put je bila početkom 2016 godine, a tada je pala tadašnja vlada u Hrvatskoj. Ne kažem da će ponovo pasti vlada nego da možemo očekivati probleme u pravosuđu, nastavak razotkrivanja političkih afera, padanje maski sa lica vodećih u društvu i slično.

Uživajmo zato u ožujku, ovaj je mjesec lagodan u odnosu na ono što dolazi nakon toga. Pokrenimo stvari koje možemo, nema potrebe ni razloga da čekamo neka bolja vremena, ona će doći tek u kasnu jesen ove godine, a bit će i tijekom ljeta nekih usamljenih otoka u vremenu u kojima ćemo se moći osjećati opušteno.

Piše: Dean Valentić, vedski astrolog i savjetnik

Rođen je u Puli 1969. godine, krajem 1980-ih počinje njegov interes za jogu i filozofiju dalekog istoka (preciznije Indije). Do 1999. živi u Ljubljani gdje radi kao vegetarijanski kuhar te postaje izučen u zdravoj prehrani i nutricionizmu posebno iz vidika Ayurvede. Od početka devedesetih godina proučava Vedske spise i u praksi primjenjuje realizirano znanje. Tijekom 1990-ih godina 7 godina živi povučenim i discipliniranim životom u ašramu, dobiva dvije duhovne inicijacije od duhovnog učitelja (u Brahma-Madhva Gaudiya učeničko nasljeđe) te na taj način stječe kvalifikaciju “brahmana” (poznavaoca Vedskog znanja).

Interes za jyotish astrologiju, koja proizlazi iz dijela vedskog znanja, se budi 1999. od kada živi u Puli. Astrologiju uči pod vodstvom učitelja astrologije Gabora Szucs (Gauranga Dasa) iz Budimpešte. Gauranga Dasa je učenik pandita Sanjay Ratha, učitelja tradicionalne astrologije iz Indije i osnivača astrološke škole i instituta Šri Jagannatha centra. U tom naslijeđu Dean Valentić nastavlja proučavanje, podučavanje i prakticiranje astrologije. Više informacija i kontakt astrologa na web stranici Vedska astrologija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije