7 godina živio sam u ašramu, a kad sam krajem 1980-ih postao vegetarijanac, bio sam ekscentrični čudak

7 godina živio sam u ašramu, a kad sam krajem 1980-ih postao vegetarijanac, bio sam ekscentrični čudak

7 godina živio sam u ašramu, a kad sam krajem 1980-ih postao vegetarijanac, bio sam ekscentrični čudak
  • Objavljeno: Srijeda, 20.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album

Kad pomislimo na astrologiju, većina će pomisliti na zapadnu astrologiju i horoskop temeljen na svima poznatih 12 znakova. No jeste li znali da postoji i istočna astrologija, takozvana jyotish ili vedska? Dean Valentić, vedski astrolog i savjetnik otkrio nam je kako se počeo zanimati za filozofiju Dalekog istoka, gdje je učio zanat kojim se danas bavi te o svom radu kao vegetarijanski kuhar te životu u ašramu kod Hare Krišne. Ovaj 52-godišnjak rođen je i trenutno živi u Puli, a neko vrijeme svog života proveo je u Sloveniji i u kraćim putovanjima po Europi i Indiji.

Zaključio sam da ne želim provesti život kao inženjer elektrotehnike

"Gdje god da sam putovao i boravio tražio sam vodu, a to znači more. Mogu se zadovoljiti blizinom jezera ili rijeka, no, pošto sam odrastao uz more, ono je moj prirodni element. Uz more i u moru osjećam se doma", rekao nam je Dean koji je u jednom trenutku života odlučio promijeniti karijeru. "U Puli sam završio tadašnju srednju tehničku školu i stekao zvanje elektrotehničara. Želja za znanjem i napretkom me je tjerala dalje pa sam krenuo studirati elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Mariboru. Tijekom druge godine fakulteta shvatio sam da to zapravo nije ono što ja želim raditi cijelog života, promatrao sam kolege i došao do zaključka da svoj život ne želim provesti kao inženjer elektrotehnike", priznao je, a u to vrijeme kod njega se budio interes za znanje koje dolazi s istoka; budizam i Vede.

"Tu sam pronašao objašnjenja na pitanja koja sam sebi postavljao. Tako sam odlučio krenuti duboko u izučavanje, ali i prakticiranje znanja i duhovnih tehnika koje su opisane u Vedama. Sedam godina sam proveo u hramu Društva za svjesnost Krišne, popularno Hare Krišna pokreta. Nakon tih 7 godina sam odlučio posvetiti se obiteljskom životu i tada se je rodila ideja o vedskoj astrologiji ili jyotishu kojeg sam krajem devedesetih godina počeo proučavati", kaže.

Dean sa suprugom na ceremoniji vjenčanja 1998.

Prehrana po Ayurvedi

U 23. godini života odlučio je posvetiti se proučavanju Veda, a jyotish je učio od učitelja Gabor Zsuc, Gauranga Dasa. "On je početkom ovog tisućljeća služio kao učitelj jyotisha te sam pet godina od njega učio jyotish. On je učenik pandita Sanjay Ratha, jyotish Gurua iz Indije i ja svoje proučavanje jyotisha i daljnje razvijanje u znanju danas nastavljam od Sanjay Ratha i njegovih učenika", objasnio nam je naš sugovornik koji je jedno razdoblje života proveo i kao vegetarijanski kuhar pa smo ga pitali kako izgleda prehrana prema Ayurvedi.

"Po Ayurvedi postoje tri osnovna tipa ili konstitucije tijela: vata, pitta i kapha. Naravno, ove se osnovne konstitucije miješaju u mnogo različitih varijanti i zato smo svi mi različiti i jedinstveni. Prema Ayurvedskoj prehrani trebate znati koji je vaš prevladavajući tip tijela i po tome se određuje vaša individualna dijeta. Najbolje je ako je osoba uravnoteženog tipa, odnosno posjeduje sve tri doše (ili konstitucije) u približno jednakoj količini. No, ako je jedna od doša dominantna nad druge dvije onda se preporučuje da se dijeta, ali i općenite životne navike prilagode toj konstituciji", objasnio nam je.

Također, naglasio je koliko je hrana izuzetno važna u našem životu. "Već od doba Hipokrata znamo da je najbolji lijek zapravo hrana koju uzimamo. Također znamo da hrana koju konzumiramo oblikuje ne samo naše tijelo nego djeluje i energetski na naš sustav te oblikuje i naš stav, misli, osjećaje i raspoloženja. U znanju iz Veda saznajemo da sve što činimo ima svoju posljedicu, to se zove zakon karme i svi smo čuli za njega. U skladu s time hrana koju uzmemo ima svoju posljedicu i u karmičkom smislu. Postoji poslovica: „reci mi s kim si pa ću znati tko si“. Tu poslovicu bi mogli modificirati u: „reci mi što jedeš pa ću znati tko si“", objašnjava.

7 godina u Indiji u ašramu: život posvećen duhovnosti

Kako je Dean putovao kroz Indiju, osvrnuo se i na razlike kultura. "Indija je drugi svijet, mnogi dožive kulturološki šok kada dotaknu tlo Indije. Meni se svidjela prirodnost i spontanost koja je u Indiji prisutna, a koja nedostaje u velikim gradovima Europe i općenito zapadnog svijeta. Ljudi u Indiji su prirodno pobožni i duhovni. Zavidim im na njihovoj prilici da odrastaju i žive u kulturi u kojoj se cijeni duhovnost, u kojoj se štuju pobožni i sveti ljudi, u kojoj je priroda i sav život na planeti svet i u kojoj se smatra da su sva bića na svijetu pripadnici jedne obitelji, braća i sestre", kaže Dean koji je sedam godina živio i u ashramu kod Hare Krišne kao brahmaćari učenik (posvećenik), a za to iskustvo kaže da ga je naučilo kako prakticirati i održavati život u odlici vrline (ili sattva-gune).

Hram u Vrindavanu, jednom od najsvetijih mjesta u Indiji, mjesto gdje je Šri Krišna provodio svoje zabave

"Postoje tri odlike materijalne prirode i svi mi djelujemo pod utjecajem tih svojstava ili osobina prirode. Nazivaju se „gune“ i one su: tamas guna ili odlika neznanja i tame, rađas guna ili odlika strasti i stvaranja te sattva guna ili odlika znanja i vrline. Životom u ašramu stječu se odlike sattva gune i ljudsko biće se uzdiže do nivoa znanja. To smatram najvećim darom godina provedenih u ašramu", objasnio je te otkrio kako izgleda svakodnevica u ašramu.

"Život u ašramu je u potpunosti posvećen služenju za duhovnu svrhu. Ustajanje je rano ujutro, potom slijedi meditacija i predavanje iz Vedskog znanja, a nakon toga svatko odlazi na svoje individualne službe. Veliki dio mog vremena provedenog u ašramu sam služio kao kuhar. Život u ašramu uključuje principe duhovnog života, a to znači izbjegavanje utjecaja ili distrakcija koje uznemiruju um i osjetila te predstavljaju nepotrebno gubljenje vremena. U ašramu ne postoji TV niti slične zabave koje oduzimaju vrijeme, svaki se trenutak posvećuje smislenom služenju, meditaciji, čitanju i slušanju svakodnevnih predavanja, a često se održavaju i festivali te posjeti Gurua koji obilaze ašrame i održavaju seminare i predavanja", priča.

Hram u Jagannatha Puriju u Odissi; mjesto odakle potječe tradicija vedskih astrologa iz škole u kojoj se uči đjotiš

Što je jyotish (vedska) astrologija?

Jyotish astrologija potiče iz Vedskih spisa i spisa koji su dodaci Vedama. Jyotish se opisuje kao „oko Veda“. Oči nam pomažu da vidimo, da znamo koje je naše usmjerenja, da znamo kojim putem krenuti. Đjoti znači svjetlo, a svjetlo je opet simbol znanja. Svjetlo nam služi da možemo vidjeti usmjerenje kojim želimo krenuti, uz pomoć svjetla možemo znati što je ispred ili iza nas, svjetlo daje život i simbol je znanja. Drugi dio riječi đjotiš je Iša, a to je termin kojim opisujemo Boga ili izvor svega. Đjotiš tako znači „svjetlo koje dolazi od Boga“.

Po čemu se jyotish razlikuje od zapadne astrologije?

Kalkulacije se razlikuju od zapadne astrologije i zato znakovi neće biti isti. Jyotish astrologija se vezuje za fiksne zvijezde koje možemo vidjeti na nebu i te zvijezde opisuju položaje znakova. U zapadnoj astrologiji zodijak ili znakovi su vezani za kretanje Sunca i trenutke ravnodnevnica i solsticija odnosno početke godišnjih doba. Ta dva zodijaka se ne poklapaju i zato postoje razlike. Možemo reći da postoji pokretan zodijak (zovemo ga tropikalni zodijak) koji je vezan na godišnja doba (odnosno sezoyne) na planeti Zemlji i koji se koristi u zapadnoj astrologiji te nepokretni zodijak (sideralni zodijak) koji je vezan za zvijezde na nebu i koji se koristi u jyotish astrologiji.

Temple of Vedic Planetarium - hram koji je još uvijek u izgradnji i unutar čije će kupole biti prikaz vedskog planetarija, odnosno univerzuma kako je opisan u vedskim tekstovima

Perspektiva jyotisha govori o evoluciji duše koja prolazi kroz mnoge živote; kakve zadatke ta duhovna čestica ima u ovom životu, koje dugove nosi sa sobom, izazove, ali i talente, sposobnosti i mogućnosti. U jyotishu se položaji planeta tumače kao pokazatelji karme koju osoba treba izvršiti i sve je stavljeno u službu duhovne evolucije kako bi se pomoglo da se oslobodimo ostataka karme i usmjerimo prema konačnom duhovnom cilju života ili uzdizanju na više nivoe egzistencije u kojima su patnje ovog svijeta umanjene ili u potpunosti nestale.

Što je natalna karta?

Natalna karta je izračun položaja planeta u trenutku rođenja. Trenutak rođenja je početak života osobe i on opisuje sudbinu ili karmu koju ta osoba donosi sa sobom u ovaj život.

Što možemo naučiti kroz jyotish?

Dean Valentić objašnjava i kako poznavanje ove astrologije može pomoći osobi te što sve može saznati o sebi. "Jyotish pomaže da shvatimo važne lekcije ovog života. Saznati se može koja je osnovna životna misija ili životni zadatak, što bi se u ovom životu trebalo činiti, a što izbjegavati. Naravno da je jezik astroloških simbola širok i općenit. Tako ga i treba shvatiti. No, mnoge se stvari mogu poprilično jasno i precizno definirati.

Djelomični prikaz vedskog planetarija koji će biti unutar hrama

Jyotish raspolaže alatima koji nam omogućavaju da prepoznamo talente i znanja koja će osoba u životu steći. To je važno za svakog roditelja kako bi svom djetetu pomogao i usmjerio ga prema znanju u kojem će biti uspješan. Ne samo roditeljima, mnogi od nas se pitaju „u čemu sam dobar, što bih trebao raditi da budem uspješan i ispunjen?“. Jyotish pokazuje koje slabosti treba izbjeći ili zbog kojih grešaka treba biti oprezan. Jyotish precizira periode i opisuje koji su uspješni, a koji su izazovni u karijeri, financijama, zdravlju i partnerstvu. I tako dalje, moglo bi se još i još nastaviti opisivati što se sve može izvući iz natalne karte", kaže ovaj astrolog kojeg smo pitali i odakle mu dolaze klijenti, što ljudi traže i jesu li sve više zainteresirani za ovu vrstu astrologije.

"Moji klijenti dolaze iz svih zemalja regije, prvenstveno iz Hrvatske, ali i Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Postoje i mnogi iseljenici koji žive po svijetu i često me kontaktiraju, a manji dio mojih stranaka su osobe engleskog govornog područja koje uglavnom dolaze zbog preporuke zadovoljnih korisnika mojih usluga. Postoji mnogo interesa za jyotish, upravo zbog njegove posebne perspektive koju sam u prethodnim odgovorima opisao. Uvjeren sam da će interes za jyotish sve više i više rasti kroz budućnost. Svjesnost društva se uzdiže, toga smo svjedoci i trendovi se mijenjaju", kaže Dean, a dodaje da to može potvrditi naj osobnom primjeru.

"Kada sam krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća odlučio da ću biti vegetarijanac bio sam promatran poput crne ovce i ekscentričnog čudaka. Danas je već moderno biti vegan ili vegetarijanac, to je trend i ljudi su otvoreni za zdrav život, ekologiju, povratak prirodi i sve više shvaćaju kako im metode i tehnike samopomoći, ali i tradicionalnih znanja poput yoge i jyotisha mogu pomoći da se oslobode okova koji ih sputavaju u životu, kako da poboljšaju svoje živote, iskoriste svoje potencijale, dovedu se u optimalno stanje duha i tijela", zaključuje Dean Valentić.

Pogledajte video u kojem Dean Valentić odgovara na tri pitanja o sebi i svom radu:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije