Zdravlje je uvijek u modi, pogotovo ove zime

Zdravlje je uvijek u modi, pogotovo ove zime

Zdravlje je uvijek u modi, pogotovo ove zime
  • Objavljeno: Utorak, 24.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Poznato je da hladno vrijeme i zatvoreni prostori stvaraju uvjete za razvoj i razmnožavanje raznih bakterija i virusa, no to ne znači da zima mora predstavljati sezonu bolesti i da ćete se nužno razboljeti od prehlade ili gripe. Iako očuvanje zdravlja tijekom zimskih mjeseci može biti teško, postoje jednostavne preventivne mjere koje vam mogu pomoći da osnažite svoj imunitet tijekom najhladnijih dana.

Održavajte aktivan način života

U zimskim mjesecima ponekad je teško ostati motiviran za fizičke aktivnosti, no nedostatak kretanja mogao bi pridonijeti padu imunološkog sustava. Upišite teretanu, uključite online trening i vježbajte kod kuće ili se jednostavno uputite u šetnju. I ne zaboravite, toplo se obucite. Aktivnosti na svježem zraku pridonose jačanju respiratornog sustava, ubrzavaju metabolizam i revitaliziraju organizam, a smanjit će i nepoželjne negativne emocije koje biste mogli osjećati. Ciljajte na najmanje 30 minuta dnevno umjerene tjelovježbe.

San je ključan

Mnogi stručnjaci ističu kako je dovoljna količina odmora potrebna za održavanje imunološkog sustava jakim i zdravim jer se naše tijelo regenerira dok spavamo. Nastojte spavati najmanje sedam do osam sati noću i pridržavajte se dobre higijene sna, a uređaje koji emitiraju plavu svjetlost držite podalje od spavaće sobe.

Perite ruke

Stvorite naviku da perete ruke svaki put kada dođete kući ili kada idete u kupaonicu, te prije i poslije svakog obroka. Koristite toplu vodu i sapun i trljajte ruke najmanje 20 sekundi. Pokušajte ne dirati lice kada ste vani.

Ostanite hidrirani

Voda je najbolji način da očistimo svoje tijelo od svih toksina. Ona pomaže u prijenosu hranjivih tvari kroz tijelo, uključujući one bitne za borbu protiv infekcija. Pravilna hidratacija dio je potpore održavanja organa u pravilnom funkcioniranju, čime postoji manja vjerojatnost da ćete se razboljeti. Preporuka mnogih stručnjaka je konzumiranje 2,2 litre tekućine dnevno kod žena, a 3 litre kod muškaraca.

Uravnotežena prehrana

Kraći dani, manjak sunčeve svjetlosti i povećane energetske potrebe organizma stvaraju poriv za povećanjem masnih naslaga i potiču nas da jedemo više i brže. Istraživanja su pokazala da u zimskom periodu često konzumiramo više konzervirane hrane, a manje svježih namirnica, povrća i voća. Potrudite se da na vašem jelovniku bude dovoljna količina potrebnih nutrijenata - od sezonskog voća, omega 3 masnih kiselina u ribi, do cinka u avokadu i raznim sjemenkama, ali i vitamina C kojeg možete pronaći u brokuli, cvjetači i rajčicama.

Razmislite o uzimanju dodataka prehrani

Osim kvalitetnih supernamirnica, posegnite za prirodnim dodacima prehrani kako biste ojačali imunološki sustav. Immun 44 visokovrijedni su dodaci prehrani, proizvedeni iz prirodnih izvora. Riječ je o mikronutritivnom kompleksu koji sadrži vitamine, minerale, ali i Cistus-Plantovir ekstrakt iz sivog dlakavog bušina. Uz pomoć vitamina A, C, E, B12, B6, folne kiseline, selena, magnezija i cinka Immun 44 pružit će normalan, prilagodljiv i otporan imunološki sustav.

*Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života! Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije