Niste jutarnji tip? Ovo je jednostavna rutina koja će pomoći da lakše i bolje započnete dan

Niste jutarnji tip? Ovo je jednostavna rutina koja će pomoći da lakše i bolje započnete dan

Niste jutarnji tip? Ovo je jednostavna rutina koja će pomoći da lakše i bolje započnete dan
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jutarnja rutina aktivnosti koje obavljate čim se probudite je odlična prilika da steknete neke korisne navike koje će potaknuti zdravlje čitavog organizma. S vremenom ćete se naviknuti i bit će vam sve lakše obavljati ove jednostavne i kratke korake koji mogu učiniti veliku razliku ako ste im zaista dosljedni.

  • 6 trikova koji će vam pomoći da lakše obavite veliku nuždu svakog jutra

Zapravo, najvažnije je da je vaša jutarnja rutina dizajnirana za vas i vaše potrebe, a ne temeljena na trendu s društvenih mreža. U nastavku donosimo općenite smjernice i prijedloge dobrih jutarnjih navika od kojih bi svatko mogao imati koristi.

Prijedlog zdrave jutarnje rutine

Dosljedna jutarnja rutina vam može pomoći u postavljanju vašeg biološkog sata. Tako ćete s vremenom steći naviku zbog koje ćete zaspati i buditi se svaki dan u slično vrijeme te ćete s vremenom uklopiti još neke zdrave navike. Bitno je da se cijela jutarnja rutina poklapa s vašim individualnim potrebama i interesima i da pravila vezana uz nju nisu previše kruta. To bi moglo biti kontraproduktivno.

Naime, možda imate skraćenu jutarnju rutinu za dane kada morate ustati i izaći van i dužu verziju za dane kada imate više vremena. Čak i ako imate samo pet minuta, to vrijeme možete pametno iskoristiti da se pripremite i dočekate dan koji je pred vama s više energije i boljeg raspoloženja. Imati dosljednu jutarnju rutinu ključno je za uočavanje prednosti, zbog čega možete odabrati nešto od dolje navedenog ovisno o raspoloživom vremenu i vašim osobnim preferencijama. Ovo su neke od komponenti koje zdrava jutarnja rutina može uključivati:

  • Buđenje bez odgode alarma i brz izlazak iz kreveta. Odgađanje alarma produljuje osjećaj omamljenosti, stoga namjestite alarm na najkasnije moguće vrijeme kada morate ustati i kada se oglasi, odmah spustite noge na pod.
  • Fizička aktivnost ubrzava pumpanje krvi, što je izvrstan način za povećanje energije. Ne morate nužno ići u teretanu, no krećite se na neki način. Neke od korisnih preporuka su brzo hodanje ili nekoliko sklekova ili čučnjeva, na primjer.
  • Osjećaj hladnoće. Operite lice hladnom vodom ili se, ako ste nešto hrabriji, na brzinu otuširajte hladnom vodom. Iako to nije za svakoga nije za svakoga, hladan tuš je izvrsna strategija za brzo razbuđivanje i jačanje mentalne otpornosti, budući da započinjete dan radeći nešto pomalo teško.
  • Svjetlo. Bilo da je vani dan ili ne, upalite svjetlo kada se probudite ujutro. Izloženost svjetlu ujutro pomaže u kalibraciji našeg biološkog sata i tijelu govori da je dan počeo. Ova vam praksa također olakšava da zaspite na kraju dana.
  • Doručak. Vrijeme obroka je vaš osobni izbor, ovisno o preferencijama i prehrani. No ako vam odgovara, doručak je zdrav dodatak vašem jutru. Značajan broj dokaza govori o tome koliko je zdravo doručkovati. Na primjer, meta-analiza je otkrila povezanost između doručkovanja i boljeg zdravlja srca te manjeg rizika od smrtnosti u usporedbi s preskakanjem doručka. Druga je meta-analiza otkrila da je preskakanje doručka povezano s 39 odnosno 31 % većim izgledima za depresiju i anksioznost.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije