6 trikova koji će vam pomoći da lakše obavite veliku nuždu svakog jutra

6 trikova koji će vam pomoći da lakše obavite veliku nuždu svakog jutra

6 trikova koji će vam pomoći da lakše obavite veliku nuždu svakog jutra
  • Objavljeno: Petak, 17.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ne možete na WC čim se probudite, ne morate se zabrinjavati. To najviše ovisi o vašem vlastitom ritmu i ako je stolica redovna, tada nema razloga za brigu. Treba imati na umu da se i to što je redovno može razlikovati od osobe do osobe. Međutim, obavljanje nužde u ranim jutarnjim satima za mnoge znači ugodan osjećaj olakšanja pa nije loše pokušati to učiniti dijelom svoje dnevne rutine.

Kako biste si osigurali zdravo pražnjenje crijeva, važno je pobrinuti se da stolica bude mekana. Također je važno da se prilikom obavljanja nužde ne morate naprezati, kao i da se nakon toga osjećate kao da ste potpuno ispraznili crijeva.

U nastavku donosimo trikove koji će pomoći da uspješnije obavite nuždu ujutro, a moglo bi vam koristiti i da pročitate popis namirnica koje će vam pomoći onda kada morate na wc, a ne možete.

Pijte dovoljno vode

Dehidracija je često glavni krivac kroničnog zatvora jer bez adekvatnog unosa tekućice stolica može postati glomazna i suha. Voda pomaže u tome da se hrana kreće kroz crijeva, a doprinosi i tome da ona ostanu fleksibilna i glatka, što također pomaže. Zato ne zaboravite piti vodu tijekom cijelog dana.

Krećite se

Ako želite potaknuti kretanje u svojim crijevima, sasvim je logično da se i vi morate pokrenuti. Bavljenje tjelesnom aktivnošću jako je važno za održavanje redovite stolice. Pokušajte barem hodati svaki dan po pola sata - to će se dobro odraziti na vašu probavu i pomoći vam da ostanete u formi.

Unosite dovoljno vlakana, probiotika i zdravih masti

Uravnotežena prehrana je ključna kad je u pitanju zdrava probava. Dodavanje vlakana, probiotika i zdravih masti u svakodnevnu prehranu svakako će pomoći. Posebno je važna uloga vlakana pa zato redovno jedite namirnice bogate njima, kao što su chia sjemenke, suhe šljive, borovnice, mljevene sjemenke lana i tako dalje.

Popijte kavu

Kavu se često opisuje kao jedan od najboljih prirodnih laksativa, a kad je u pitanje poticanje pražnjenja, mogu pomoći i drugi topli napici, na primjer čajevi.

Različita istraživanja potvrđuju koliko je kava korisna ujutro i koliko je učinkovita u poticanju pražnjenja crijeva. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Gut, 29% sudionika koji su pili kavu osjetilo je potrebu da obave nuždu nakon konzumacije ovog napitka.

Pokušajte s promjenom položaja

Prema nekim izvorima, prirodan položaj za pražnjenje crijeva nije sjedenje, nego čučanje. To ćete, dakako, teško izvesti iznad WC školjke, no kako biste imitirali taj položaj možete koristiti nisku klupicu na koju ćete podignuti noge. Tako će se vaša koljena podići u odnosu na kukove, a posljedično će se povećati kut rektalnog kanala. To može utjecati na opuštanje mišića zdjelice i olakšati obavljanje velike nužde.

Pokušajte s masažom abdomena

Istraživanje je pokazalo da masaža trbuha može pomoći u ublažavanju zatvora i doprinijeti tome da češće obavljate nuždu. Ona može utjecati na kretnje unutar debelog crijeva i pomicanje stolice u pravom smjeru - prema izlazu.

Ako ovi trikovi ne pomažu i ako često imate problema s pražnjenjem, svakako bi bilo dobro da razgovarate s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije