Kako lakše preživjeti ljeto ako vas muči atopijski dermatitis? Pripazite na ovih 6 stvari

Kako lakše preživjeti ljeto ako vas muči atopijski dermatitis? Pripazite na ovih 6 stvari

Kako lakše preživjeti ljeto ako vas muči atopijski dermatitis? Pripazite na ovih 6 stvari
  • Objavljeno: Utorak, 04.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože, koja se najčešće javlja već u dojenačkoj dobi ili tijekom ranog djetinjstva, ali može se javiti i u odrasloj dobi. Točan uzrok nije poznat, no vjeruje se da razvoju bolesti doprinosi imunološki sustav preosjetljiv na okidače iz okoline, poput klimatskih promjena i zagađenja zraka. Značajnu ulogu mogu imati i genetske predispozicije, a faktori koji doprinose pojavi simptoma su i dim cigareta, znoj, različite vrste tkanina, kemikalije te izloženost kože zimskim uvjetima, kada je zrak hladan i suh.

Simptomi i liječenje atopijskog dermatitisa

Simptomi atopijskog dermatitisa mogu se značajno razlikovati od osobe do osobe, i javiti se u rasponu od blagih do teških. Najčešći pokazatelji su suha koža, svrbež te pojava crvenila i ljuskavih mrlja. Intenzivan svrbež posebno je problematičan jer često vodi do češanja zahvaćenog područja, a to može rezultirati daljnjim oštećenjem kože, pojavom krvarenja, stvaranja krusta i razvojem infekcija. Iako se obično razvija na područjima gdje se koža savija, primjerice iza koljena ili s unutarnje strane lakta, atopijski dermatitis može se javiti i na prstima, šakama, rukama, stopalima, nogama, očnim kapcima, pa čak i usnama.

Atopijski dermatitis je kronična recidivirajuća bolest, što znači da postoje faze kada bolest nije aktivna, kao i faze kada je bolest prisutna. Trenutno ne postoji lijek za atopijski dermatitis pa se liječenje odnosi na ublažavanje simptoma, ali i izbjegavanje okidača koji pogoršavaju stanje te promjenu životnih navika. Simptomatsko liječenje provodi se uz nadzor liječnika, a osnova terapije su lokalni kortikosteroidni pripravci. S ublažavanjem blagih do umjerenih simptoma pomaže i Linola . Ono što je važno u fazama kada je bolest aktivna, je smiriti upalu u koži i obnoviti kožnu barijeru jer je koža posebno podložna iritacijama, infekcijama, alergenima i drugim vanjskim čimbenicima upravo kada je zaštitna barijera oštećena.

Na što posebno paziti tijekom ljeta?

Nedostatak vlažnosti u koži glavni je uzročnik iritacije, svrbeža i pucanja kože, zato je poznato da se simptomi atopijskog dermatitisa obično pogoršavaju u zimskim mjesecima - upravo onda kad je zrak suh, posebno u unutarnjih prostorima koji se griju. Međutim, za osobe s atopijskim dermatitisom i ljeto može biti itekako izazovno. Toplina i vlaga dovode do pojačanog znojenja, a ljeti je znoj neprijatelj broj jedan jer sadrži različite soli koje mogu izazvati iritaciju. Srećom, postoji nekoliko stvari na koje možete pripaziti i tako si olakšati ljetni period.

1. Pokušajte utjecati na to koliko se znojite

Kod osoba s atopijskim dermatitisom, ili osjetljivom kožom općenito, pojačano znojenje može izazvati niz neugodnosti. Znojenje nije moguće u potpunosti izbjeći, no možete raditi na tome da pojavu znoja svedete na minimum. Ključno je da tijelo ostane rashlađeno pa je preporučljivo izbjegavati izlaganje suncu kada su temperature najviše i to vrijeme provoditi u zatvorenom klimatiziranom prostoru. Kada ste vani, pokušajte boraviti u hladu i pobrinite se da pijete mnogo tekućine, najbolje vode, jer hidratacija pomaže u regulaciji temperature tijela. Ako redovno vježbate, pazite da to bude u ranim jutarnjim satima kada temperature još nisu visoke i nakon znojenja odmah se istuširajte.

2. Vodite računa o odjeći koju nosite

Kada su temperature visoke birajte široku odjeću od prozračnih materijala u svijetlim bojama. Ako osjetite da se počinjete znojiti ili vam se majica već počne lijepiti za leđa, pokušajte je što prije zamijeniti čistom i suhom odjećom. Ovo je jako važno jer tako brinete o tome da vaša koža ne bude dugo u kontaktu sa znojem, a treba naglasiti i da boravak u vlažnoj odjeći može doprinijeti razvoju infekcije jer je toplo i vlažno okruženje idealno za množenje mikroorganizama.

3. Pripazite na izbor sredstva za zaštitu od sunca

Idući put kad budete kupovali sredstvo za zaštitu od sunca, izaberite mineralnu kremu za sunčanje umjesto kemijske. Standardni proizvodi za zaštitu od sunca sadrže kemijske UV filtere, a za razliku od njih postoje i mineralni, fizički UV filteri. Osnovna je razlika u tome da se, pojednostavljeno rečeno, zaštita od sunca s kemijskim filterima prvo mora upiti da bi počela djelovati, dok UV filteri u mineralnoj kremi za sunčanje štite kožu odmah nakon nanošenja; prekrivaju je kao obrambeni štit i odbijaju sunčevu svjetlost. Mineralne kreme za zaštitu od sunca zato su nježnija alternativa, pogodna za alergičare, djecu i odrasle s osjetljivom kožom, pa tako i osobe s atopijskim dermatitisom.

4. Razmislite o korištenju pročišćivača i ovlaživača zraka

Pročišćivači zraka pomažu s uklanjanjem prašine, peludi i drugih alergena iz zraka koji mogu doprinijeti pojavi alergijske reakcije na koži. Iako još nije znanstveno potvrđeno da pročišćivači zaista mogu koristiti osobama koje imaju atopijski dermatitis, isplati se isprobati i ovu opciju. Nadalje, ako ste često u zatvorenom, klimatiziranom prostoru, razmislite o tome da nabavite ovlaživač zraka jer rad klima uređaja često isušuje zrak, a suh zrak, kao što je ranije spomenuto, može pogodovati pogoršanju simptoma atopijskog dermatitisa.

5. Brinite o redovnoj higijeni i ispiranju kože

Svakodnevno tuširanje neće osigurati samo to da se osjećate svježe i mirisno nakon što isperete znoj, nego je važno i jer čisti kožu od prašine i bakterija koje su se na njoj nakupile tijekom dana. Osobama s atopijskim dermatitisom preporučuje se tuširanje u mlakoj vodi, u trajanju 5 do 10 minuta, i ne češće od jednom dnevno. Međutim, kožu bi trebalo isprati i nakon plivanja u moru ili bazenu jer morska voda, odnosno klorirana voda iz bazena, također mogu izazvati iritacije. Ako idete na plažu na kojoj nemate tuš u blizini, napunite vodom bocu s raspršivačem i ponesite je sa sobom te je koristite za ispiranje kože nakon svakog kupanja. Ne zaboravite nakon toga nanijeti hidratantnu kremu i kremu za zaštitu od sunca kako biste zaštitili svoju kožu i spriječili njezino isušivanje.

6. Osigurajte koži odgovarajuću njegu nakon sunčanja

Već je ranije istaknuto kako je manjak vlage u koži jedan od glavnih čimbenika koji utječu na pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa. Nakon izlaganja suncu, neovisno o tome koliko ste vremena proveli u moru ili bazenu, koža treba kvalitetnu njegu. Linola Losion je emulzija tipa voda-u-ulju, vrlo učinkovita u smanjivanju gubitka vode iz kože. Sadrži 35% masne podloge, a djelatna tvar je linolna kiselinu, koja ubrzava regeneraciju kože. Linola Losion brzo i potpuno prodire u kožu, gdje se odmah i resorbira, pa je zato idealan za primjenu na većim površinama kože. Namijenjen je za svakodnevnu njegu svih oblika suhe i oštećene kože kod djece i odraslih, uključujući i osobe s atopijskim dermatitisom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije