Koliko zapravo traje urinarna infekcija i može li nestati sama od sebe?

Koliko zapravo traje urinarna infekcija i može li nestati sama od sebe?

Koliko zapravo traje urinarna infekcija i može li nestati sama od sebe?
  • Objavljeno: Srijeda, 08.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Urinarne infekcije čest su razlog posjeta liječnika kod žena. Dok neke žene nikada nisu doživjele ovu neugodnu pojavu, mnoge se bore s ponavljajućim infekcijama urinarnog trakta, koje mogu biti lakše, ali i kompliciranije.

"Nekomplicirana infekcija mokraćnog sustava javlja se u donjem dijelu mokraćnog sustava, obično u mokraćnom mjehuru i mokraćnoj cijevi", objasnio je urolog James Elist za Woman's health. Nekomplicirana je iz razloga što se može učinkovito liječiti antibioticima i obično ne dovodi do ozbiljnih komplikacija. S druge strane, komplicirana se proteže izvan mokraćnog mjehura i obično je teža za liječenje.

U oba slučaja, tipični simptomi uključuju nagon za mokrenjem i bol tijekom mokrenja, ali također se mogu pojaviti krv u mokraći, groznica, upala mokraćnog mjehura, urinarna inkontinencija, nelagoda u trbuhu ili leđima, urin jakog mirisa i iritacija genitalija. Koliko traje u slučaje liječenja ili bez njega te kako ubrzati oporavak, doznajte u nastakvu.

Koliko dugo infekcija traje kada se ne liječi?

Vjerovali ili ne, oko 30 do 40 posto žena može izliječiti urinarne infekcije bez uzimanja antibiotika. Nekomplicirana infekcija može trajati sedam do deset dana, ali ponekad traje čak i do šest tjedana. "Međutim, ona teža, odnosno komplicirana može trajati tjednima ili čak mjesecima ako se ne liječi, jer će se bakterije nastaviti razmnožavati, dopuštajući infekciji da se proširi na bubrege", rekao je dr. Elist. Ipak, čak i ako mislite da imate lakšu infekciju, uvijek se trebate javiti svom liječniku.

Koliko dugo infekcija traje s antibioticima?

Ako imate simptome infekcije mokraćnog sustava i analiza urina potvrdi dijagnozu, liječnik će vam propisati antibiotike. Kod lakših infekcija antibiotik će vam pomoći već u roku nekoliko dana, dok teži slučajevi zahtijevaju duži ciklus liječenja, koji može potrajati jedan do dva tjedna, pa čak i do mjesec dana. Ako je ipak vaš test urina pozitivan, ali nemate nikakvih simptoma, vjerojatno vam neće trebati antibiotici.

“Često kažem ljudima da je to poput bakterija na vašoj koži, što ne znači da uvijek trebate biti na antibioticima. Neki ljudi imaju bakterije koje se koloniziraju i jednostavno koegzistiraju s osobom. Ne treba ju liječiti osim ako vam stvarno ne uzrokuje probleme,” rekla je urologinja Yanina Barbalat.

"Iako ćete vjerojatno primijetiti poboljšanje unutar dva dana od uzimanja antibiotika, svakako nastavite s uzimanjem i popijte sve tablete koje su vam propisane," kaže dr. Barbalat. Rani prekid liječenja može ostaviti neke bakterije u mjehuru, što potencijalno može dovesti do ozbiljnije infekcije. Ako se simptomi pogoršaju ili traju dulje od tjedan dana, odmah posjetite liječnika jer to može biti znak ozbiljnije infekcije bubrega ili mjehura.

Kako mogu znati je li infekcija nestala?

Jednostavno, kada više nemate simptome. Ipak, dok će većina simptoma nestati za tjedan dana, i dalje možete osjećati peckanje kada mokrite ili hitnu potrebu za korištenjem kupaonice dva do tri tjedna nakon uzimanja antibiotika. "To samo znači da je mjehur još uvijek upaljen i nadražen, pa zapravo ne trebate antibiotike. Pijte puno tekućine, držite se podalje od začinjene hrane, alkohola, kave i drugih stvari koje mogu iritirati mjehur i samo dajte svom tijelu malo vremena da se oporavi“, rekla je urologinja.

Kako se mogu brže riješiti infekcije?

Najbolji način za ubrzavanje oporavka (osim uzimanja antibiotika) je unos tekućine, odnosno dovoljno hidriranje. Također biste trebali održavati genitalije i okolno područje čistima i suhima te često prati ruke. Kako biste ublažili bilo kakvu bol ili nelagodu, dr. Elist predlaže stavljanje grijaćeg jastuka na trbuh i/ili leđa, nošenje široke odjeće i uzimanje lijekova poput ibuprofena ili acetaminofena.

Što se tiče stvari koje trebate izbjegavati kada imate infekciju mokraćnog sustava, dr. Barbalat predlaže da se klonite hrane koja iritira mjehur, kao što je kiselo voće poput limuna, naranče, kivija ili ananasa, alkohol, gazirana pića i umjetni zaslađivači. Također je najbolje izbjegavati antibakterijske ili mirisne sapune za intimno područje jer oni mogu ubiti dobre bakterije, isušiti okolno područje i izazvati upalu tkiva. "Najbolje je i da izbjegavate seks dok još imate simptome. Tehnički je u redu, ali simptomi će vam se gotovo uvijek u tom slučaju pogoršati", zaključila je dr. Barbalat.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije