Otkrijte kako smanjiti stres i razinu kortizola

Otkrijte kako smanjiti stres i razinu kortizola

Otkrijte kako smanjiti stres i razinu kortizola
  • Objavljeno: Srijeda, 15.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nitko nije imun na stres, čak i najsmirenije osobe, koje se znaju nositi sa svim, ponekad osjećaju da su pod stresom jer ga je s današnjim načinom života teško izbjeći. Osim toga, posljednjih godinu i pol dana stres je uzrokovala pandemija koronavirusa koja je promijenila život kakav smo poznavali, a Hrvatsku su pogodila i dva razorna potresa, što je uzrokovalo dodatan stres.

Što je kortizol?

Kortizol je hormon koji se proizvodi za vrijeme stresa i upale. Kad tijelo percipira stres, nadbubrežne žlijezde oslobađaju kortizol, što uzrokuje porast otkucaja srca i krvnog tlaka. Ako razina kortizola ostane povišena duže vrijeme, može doći do niza negativnih posljedica za zdravlje. Kronično visoke razine kortizola mogu negativno utjecati na mikrobiome crijeva i probavni sustav, imunološko zdravlje, razinu energije, mogu smanjiti osjetljivost na inzulin, pridonijeti ubrzanom starenju pa čak i izazvati osjećaj tjeskobe i depresije.

Kortizol nije jedini uzročnik stresa

Kortizol i nadbubrežna neravnoteža najveći su neprijatelji vašeg zdravlja, sreće i blagostanja. Međutim, stres nije jedini uzrok kronično visokih razina kortizola. Nedostatak sna i temeljni zdravstveni problemi koji utječu na nadbubrežne žlijezde također mogu uzrokovati skok razine kortizola na duže vrijeme

Kako smanjiti razinu kortizola u tijelu?

Postoje neki trikovi koji vam pomažu da se opustite i smanjite stres, a samim time će i razina kortizola u tijelu biti niža.

1. Dobro se naspavajte

Ovaj savjet je ponekad teško primijeniti jer postoji začarani krug loše spavanje-visoke razine kortizola kojeg je potrebno prekinuti. Uspostavite večernju rutinu, nabavite zatamnjene zastore, uložite u kvalitetan madrac, koristite sve moguće trikove da dobijete tih osam sati sna tijekom večeri jer ćete jedino tako prekinuti ciklus nespavanja koji uzrokuje povišen kortizol i vrti se u krug.

2. Smanjite stres

To je jednostavno za reći, ali malo teže za primijeniti. Mnogi su ljudi toliko naviknuti na rad pod visokim stresom da im je to postalo normalno i ne shvaćaju da su pod stresom dok im tijelo ne pošalje signale da jesu. Ako mislite da ste pod stresom, duboko udahnite i opustite se, meditirajte ili napravite toplu kupku, to će ublažiti stres i sniziti razinu kortizola.

3. Nabavite adaptogeno bilje

Adaptogeno bilje poput ashwagandhe ili gljiva (chaga, reishija i lavove grive) sve se više koristi jer je to prirodna supstanca koja smanjuje stres. Iako su zapadnjaci tek odnedavno počeli biti svjesni svega toga, to je nešto što je stoljećima poznato u ajurvedskoj medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini.

4. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 kiseline važne su za zdravlje, a stručnjaci tvrde da 4000 miligrama ribljeg ulja dnevno tijekom šest tjedana snižava jutarnji kortizol. Iste rezultate ćete dobiti ako unesite omega-3 masne kiseline hranom, a imajte na umu da sz masna riba, orasi, sjemenke lana i chia sjemenke dobri izvori.

5. Orgazam

Orgazmi mogu sniziti razinu kortizola i preplaviti vaš mozak sretnim neurotransmiterom oksitocinom. Pomozite svom mozgu da odabere zadovoljstvo umjesto stresa na najprirodniji i najjednostavniji način.

Premda mnogo toga dobroga za kortizol možete napraviti konzumacijom prave hrane i zdravim načinom života, ako osjetite da ste pod stresom, obavezno se konzultirajte s liječnikom i provjeriti razinu kortizola. Ako imate visoku razinu kortizola, nemojte se plašiti i nemojte se oko toga stresirati jer se sve to može izliječiti.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije