Ne možete zaspati ili loše spavate? Isprobajte ovu meditaciju

Ne možete zaspati ili loše spavate? Isprobajte ovu meditaciju

Ne možete zaspati ili loše spavate? Isprobajte ovu meditaciju
 • Objavljeno: Četvrtak, 31.03.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jedan od najčešćih problema suvremenog čovjeka je loš san. Takvo stanje nas onemogućava u mnogo toga jer nedostatkom kvalitetno provedene noći u stanju sna, gubimo mnogo na kvaliteti našeg vremena provedenog u budnom stanju. O tome kako postići kvalitetniji san i kako zaspati ispisano je mnogo tekstova te je lako i dostupno pronaći informacije koje nam govore o mogućim uzročnicima lošeg sna.

Neke od najčešćih preporuka za postizanje bolje rutine sna su:

 • odgovarajuća prehrana (nikako previše jela prije u večernjim satima),
 • opuštajuće aktivnosti - masaža, topla kupka,
 • isključivanje elektronike, mobitela, TV ekrana (barem sat vremena prije odlaska na spavanje),
 • zamračivanje i prozračivanje prostora u kojem se spava, ali također i urednost tog prostora,
 • umirujući i okrepljujući napici poput čaja od kamilice, lavande, ojas drink,
 • lagana šetnja i lagana fizička aktivnost prije spavanja,
 • odlazak na spavanje na vrijeme,
 • uklanjanje izvora stresa ili umanjenje učinaka stresa.

Mnogo je načina kako si možemo pomoći olakšati svoj san, ali kako je svatko od nas drukčiji, drugačije konstitucije (doshe po ajurvedi), tako su i osobni uzroci lošeg sna različiti, u slučaju kronične neispavanosti najbolje je otići na individualne konzultacije.

Kako otpustiti brige?

Iz moje prakse, kada se na energetskoj razini umanje učinci stresa osoba obično i bolje spava. Protočnošću energije kroz tijelo dobivamo mnogo dobrobiti pa tako i bivamo opuštenima u vrijeme odlaska na spavanje. Razmislimo: spavanje nije nešto što mi radimo, već je spavanje prirodan mehanizam našeg tijela i ne moramo ga učiti. Ono od čega se moramo odučiti su neprirodne blokade koje stvaramo u sebi, a koje nas stavljaju u stanje napetosti koje djeluje na nemogućnost opuštanja i prepuštanja.

Na energetskoj razini upravo je nemogućnost prepuštanja metafizički razlog nemogućnosti punog i dubokog sna. Brige koje nosimo sa sobom u krevet prate nas tako i ostatak noći, dobivajući na snazi ako se prepustimo negativnom djelovanju uma. Stoga su od velike koristi primjene različitih tehnika kojima se otpuštaju stres i napetost kao što su tehnike disanja i meditacija. Unatoč tome svaka vježba koju radite može biti i kontraproduktivna ako je njen učinak da podiže vašu energiju prema gore, pojačava prekomjerno zagrijavanje ili misaonu aktivnost, umjesto da vašu energiju spušta i uzemljuje. Zato se uvijek dobro najprije posavjetovati s nekim praktikantom ili učiteljem. Ako ne razumijete učinak različitih vježbi disanja, najsigurnija varijanta je samo obratiti pažnju na dah: produbljivati udah i produljivati izdah. Ujedno dovesti dah do trbuha i pomicati i trbuh prilikom disanja. Sjetite se da s izdahom od sebe otpuštamo sve neželjeno, nepotrebno, dotrajalo.

Mnogi imaju krivu predodžbu o meditaciji

Što se tiče meditacije, dovoljno je da za sebe kroz dan uzmete bar malo vremena u kojem ćete biti sami sa sobom i sa svojim mislima. Mnogi imaju krivu predodžbu o meditaciji jer smatraju da tada osoba ništa ne misli. I to je moguće, ali da bi do toga došli, to iziskuje redovitu i obično dugotrajnu praksu. Pristupite radije meditaciji za dana kao kontemplaciji. Uslijed mnoštva podražaja, informacija i emocija koje primamo kroz dan, često ih ne uspijevamo ni opaziti, procesuirati, nismo ih svjesni. Takvi razni podražaji zapravo traže našu pažnju i na meditaciju možete gledati kao na proces osvještavanja i čišćenja od najrazličitijih iskustava koja ste doživjeli kroz dan jednostavnim primjećivanjem.

Dobar savjet je i da se u ono što primijetimo ne uplićemo daljnjim promišljanjem i zadržavanjem na iskustvu, dakle da dodatno ne mrsimo naše misli ili emocije. Meditacijom ćete ujedno osvijestiti koje su od tih misli izvorno vaše, a koje nisu. Koja su raspoloženja koja ne pripadaju vama kao ni osjećaji nesigurnosti ili straha, a koji su zapravo u danom neposrednom trenutku nerealni.

Tako provedeno vrijeme učinit će za vas veliku razliku u doba dana kada ćete ići na spavanje, jer vaš um neće biti zaokupljen najrazličitijim besmislicama, jer ste se za njegovu higijenu pobrinuli ranije.

Što je najbolje, iskustvo meditacije protegnut ćete na ostatak vašeg budnog vremena u danu, učinivši vlastito vrijeme budnog stanja provedenim u jednoj drukčijoj kvaliteti. Postat ćete svjesniji, ali postat ćete i svjesni svojeg pravog ja na koje ne utječu i ne mogu ga poljuljati bilo koje moguće nedaće ovozemaljskog života. Kad dostignete i postignete kvalitetu sna, i vaš san može poprimiti dugu dimenziju. Umjesto da je noć vrijeme frustracije, ona može biti jedan od načina na koji se punite životnom energijom, pranom, vrijeme kada se ne samo regenerirate već i iscjeljujete. Postavljanjem svojih namjera prije sna bilo kroz meditaciju ili molitvu, san može postati i vrijeme inspiracije i duhovnog razvoja u kojem pozivamo svoju najvišu svjesnost da u noći djeluje kroz naše tijelo i um u službi nas kao duhovnog bića.

Meditaciju poslušajte u videu:

Autorica je svestrana osoba. Po struci je pravnica, a osim toga vodi Studio Hara u Čakovcu i Varaždinu te više godina radi s vježbačima kao i pojedinačno s klijentima s kojima radi na iscjeljivanju. Do rada s energijom došlo je kao rezultat dugogodišnje osobne prakse meditacije te kao svojevrstan poziv. Kako vjeruje da smo najbolji u onome što je naša unutarnja svrha i što nam donosi najviše radosti u životu, unatoč društvenom okruženju u kojem nailazi na zapreke u prihvaćanju takvog oblika terapeutskog rada, na sreću svih ustrajala je, slušala svoje srce i sada vam može prenijeti svoja mnoga bogata i zanimljiva iskustva rada na iscjeljivanju. Više informacija potražite na YouTube i Facebook stranici Transformation Healing by Tatjana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije