Nepravilni menstrualni ciklusi mogu biti pokazatelj srčanih bolesti

Nepravilni menstrualni ciklusi mogu biti pokazatelj srčanih bolesti

Nepravilni menstrualni ciklusi mogu biti pokazatelj srčanih bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 29.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Nepravilni menstrualni ciklusi nisu neuobičajena pojava, ali nova istraživanja sugeriraju da je to nešto na što bi trebale obratili pozornost. Naime, nepravilni ili produljeni menstrualni ciklusi mogu ukazivati na povećan rizik od srčanih bolesti.

Životne navike, kao što su zdrava prehrana, vježbanje i nepušenje, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, a ako vam mjesečnice ne stižu svaka četiri tjedna, niste same.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se razumjela veza između nepravilnih ciklusa i kroničnih bolesti, stručnjaci misle da disfunkcija hormona može biti povezana s tim. Prema jednoj opservacijskoj studiji objavljenoj listopadu, istraživači su primijetili da žene koje imaju nepravilne ili produljene menstrualne cikluse mogu imati veći rizik od srčanih bolesti, piše Very Well Health. Naime, pokazalo se da je rizik od srčanih bolesti veći kod žena koje su imale cikluse dulje od 40 dana ili onih koje uopće nisu imale mjesečnicu.

Iako nepravilni menstrualni ciklusi ne uzrokuju srčane bolesti, mogu služiti kao pokazatelj drugih zdravstvenih problema koji u konačnici doprinose srčanim bolestima te je nešto što istraživači žele dodatno istražiti.

"Iz perspektive preventivne medicine pokušavamo identificirati žene za koje je vjerojatnije da će razviti kronične bolesti u svom životu", rekao je za Verywell dr. Yixin Wang, koautor studije i znanstveni suradnik na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Koliko menstrualni ciklusi utječu na rizik od srčanih bolesti?

Kako bi proveli studiju, istraživači su prikupili podatke o menstrualnim ciklusima više od 80 000 žena koje su bile prosječne dobi od 37,7 godina na početku studije. Žene su ispunjavale upitnike za praćenje svake dvije godine tijekom 24 godine od svoje 14. godine, a istraživači su promatrali koliko su u prosjeku trajali njihovi menstrualni ciklusi i jesu li tijekom praćenja doživjele bolest koronarnih arterija, srčani udar, koronarnu revaskularizaciju (postupci za poboljšanje protoka krvi) ili moždani udar.

Dok je samo 1 816 od 80 630 sudionica istraživanja u konačnici razvilo srčane bolesti prije 46. godine, rezultati su pokazali veći rizik od srčanih bolesti među ženama koje su prijavile odsutnost menstruacije, nepravilne ili dulje cikluse.

Navodi se da su u usporedbi s onima koje su prijavile redovite cikluse, sudionice s nepravilnim ciklusima ili nijednom menstruacijom imale između 15% i 40% rizika od srčanih bolesti, dok se rizik se činio najvećim za one u dobi od 29 do 46 godina. U usporedbi s onima koji su prijavile duljinu ciklusa između 26 i 31 dana, kod žena čiji je ciklus trajao duže od 40 dana taj rizik je bio između 30% i 44% veći.

Veza između menstrualnih ciklusa i srčanih bolesti

Iako veza između menstrualnih ciklusa i srčanih bolesti nije u potpunosti jasna, kardiovaskularni epidemiolog sa Sveučilišta u Pittsburghu dr. Samar R. El Khoudary sugerira da promjene u menstrualnom ciklusu u 20-ima i 30-ima koje se obično povezuju s disfunkcijom hormona mogu utjecati na više tjelesnih sustava, uključujući kardiovaskularni sustav.

Osim toga, El Khoudary kaže kako se kod dužeg menstrualnog ciklusa proizvodi manje estrogena, hormona koji štiti srce. Stoga je moguće da žene s duljim intervalima između ciklusa imaju manju kardiovaskularnu zaštitu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije