Nizak tlak i kako ga pobijediti

Nizak tlak i kako ga pobijediti

Nizak tlak i kako ga pobijediti
  • Objavljeno: Srijeda, 10.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrtoglavice i iskrenje pred očima znak su da imate niski tlak. Mnogi pate od niskog tlaka, pogotovo žene između 18 i 25 godina. Muče ih vrtoglavice, teško se skoncentriraju, boli ih glava, povremeno osjećaju lupanje srca, noge im natiču, gube apetit, osjećaju se slabo i umorno. Svi ti simptomi ukazuju na niski tlak, a mjerenjem tlakomjerom liječnik će ga točno diagnosticirati.

Tlak je nizak ako oscilira između 60-70 i 100 -110. Nije to znak neke bolesti, ali ipak osobu ne pošteđuje neugodnosti. Naime, niski tlak još nije dovoljno istražen jer, nasuprot visokom tlaku koji je opasan za srce i mozak, on nije toliko štetan. Simptomatične su tako vrtoglavice i "iskrenje" pred očima što ih niskotlakaši osjete kad se naglo dignu iz ležećeg položaja. Zapravo, kad čovjek naglo ustane pa vidi crno ili svjetleće mrlje, to je zato što srce jače kuca, pa otuda koji put i vrtoglavica. Događa se to stoga što krv, zbog djelovanja sile teže, sporije dotječe u srce i mozak. I tako, dok se rad srca ubrzava da bi to ispravili, vid i mozak to osjećaju. Ipak, sve brzo prolazi. Organizam reagira prirodnim mehanizmom. Vene u nogama snažno se stežu i brzo tjeraju krv prema gore pa se krvotok brzo vraća u normalu.

Jednostavan test

Tko pati od ovih smetnji, često ih i ne zna na pravi način opisati svome liječniku. No, oni imaju jednostavnu metodu kojom mogu ustanoviti uzrok tih tegoba. Dovoljno je da pacijentu izmjeri tlak dok leži na krevetu u ordinaciji i još jednom čim ustane. Ako između tih dvaju rezultata mjerenja postoji prilična razlika, to je dokaz da neprilike potječu od niskog tlaka.

Plivanje koristi

U borbi protiv niskog tlaka pomaže što više kretanja jer ono potiče krvotok. Lijekovi za podizanje tlaka nisu djelotvorni i mogu imati neugodne nuspojave. Najbolja strategija u borbi protiv niskog tlaka bila bi: svaki dan jednosatna šetnja, uspinjanje stubama jer to učvršćuje vene u nogama, te što češće plivanje jer kretanje u vodi učvršćuje krvne žile. No, sportom se treba početi baviti postupno: u protivnom može naglo promijeniti brzinu krvotoka i izazvati nesvjesticu. A od nje nerijetko pate baš osobe s niskim tlakom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije