Vrijeme je za promjenu! Osvojite In Body analizu i započnite s vježbanjem i zdravom prehranom

Vrijeme je za promjenu! Osvojite In Body analizu i započnite s vježbanjem i zdravom prehranom

Vrijeme je za promjenu! Osvojite In Body analizu i započnite s vježbanjem i zdravom prehranom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Marko Lopac

Kako to već biva s novogodišnjim odlukama, mnogi od vas su čvrsto sami sebi obećali da će krenuti s redovitom tjelovježbom, smršavjeti i pokušati donositi zdravije odluke. Bravo! Prvi korak na putu do toga je svakako definiranje realnih ciljeva. No, da biste to mogli, potrebno je točno znati na čemu ste, odnosno, koja je vaša polazišna točka, a to najbolje pokazuje sastav tijela.

Sastav tijela jedna je od sastavnica zdravstvenog fitnesa koja opisuje prvenstveno odnos masnog i mišićnog tkiva. To je vrlo važan podatak jer se na temelju rezultata može precizno planirati i programirati trening i prehrana koja će dovesti do povećanja mišićne mase, redukcije potkožnog masnog tkiva ili održavanja tjelesne težine bez negativnih posljedica za zdravlje.

Tjelesna težina vrlo malo govori o tome koliko ste fit

Zašto je to uopće važno? Uzmimo za primjer dvije ženske osobe visine 165 cm koje teže 60 kilograma. Jedna od njih, nazvat ćemo ju Ana, djeluje “zategnuto” i vitko, dok druga, Maja, izgleda kao da ima više kilograma nego što pokazuje vaga. To je zbog toga što Ana ima veću mišićnu masu i manji postotak potkožnog masnog tkiva, dok je kod Maje obrnuta situacija. Tjelesna težina zapravo vrlo malo govori o tome koliko ste fit. Ono što je puno bitnije je upravo odnos između mišićnog i masnog tkiva, stoga bi naše Ana i Maja bi u ovom slučaju trebale imati drugačiji pristup prehrani i treningu.

Međutim, tu ne govorimo samo o estetici. Omjer masnog i mišićnog tkiva pomaže i u određivanju rizika od pojave mnogih bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, bolesti arterija, povišeni kolesterol te neki oblici karcinoma.

Važno je i razlikovati dvije vrste masnog tkiva - potkožno i visceralno. Potkožno masno tkivo je salo koje se nalazi odmah ispod kože te ga većina želi izgubiti uglavnom zbog estetskih razloga. Visceralno masno tkivo je ono koje se nalazi oko naših organa te je puno opasnije po zdravlje čovjeka u usporedbi s potkožnim masnim tkivom, ali dobra je vijest što se redovitom tjelovježbom lakše reducira.

Za precizan plan prehrane i treninga potrebna je detaljna analiza tijela

Poželjan postotak tjelesne masti za žene kreće se između 19 i 30% dok kod muškaraca iznosi između 10 i 18%. Postoje mnoge metode mjerenja sastava tijela no ono što je trenutno najpouzdanije je brza, neinvazivna metoda bioelektrične impedancije. Uređaj kojim se mjeri je sličan vagi te se sastoji od elektroda koje nam šalju struju neopasnu za život kroz tijelo. Nemasna masa puno bolje provodi struju zbog vode i elektrolita, dok masna masa stvara otpor struji. Upravo zbog otpora kojeg stvara masna masa, bioelektrična impedancija, uz pomoć regresijske jednadžbe, procjenjuje postotak masnog tkiva u tijelu.

Jedan od najpouzdanijih takvih uređaja na tržištu je In Body. Osim što mjeri postotak mišićnog tkiva, potkožne masti te visceralnog masnog tkiva, daje precizan uvid u niz parametra. Na primjer - na kojem dijelu tijela najlakše razvijamo mišiće te postoje li kakvi disbalansi. To je vrlo važno kod preciznog postavljanja kvalitetnog programa treninga. Daje nam i informaciju postoje li optimalni uvjeti u organizmu za izgradnju mišića i topljenje masti- to su količina proteina, minerala i vode u tijelu. Računa i bazalni metabolizam, odnosno, količinu kalorija koja je potrebna organizmu u stanju mirovanja za obavljanje osnovnih životnih funkcija kao što su disanje i metabolizam.

Ovakva detaljna analiza tijela meni kao fitness trenerici i nutricionistici daje uvid u početno stanje klijenta na temelju čega mogu postaviti precizan plan prehrane i treninga. Redovitim mjerenjem zajedno s klijentom pratim napredak, a najbitnija komponenta kod procesa mršavljenja je svakako gubljenje masnih naslaga, a ne mišića. Ako su dijeta i trening krivo postavljeni vrlo se lako dogodi upravo suprotno - vi gubite na težini ali to su na žalost mišići, a ne potkožna mast, što je svakako nepoželjan ishod.

Našoj Marini iz redakcije napravila sam analizu tijela In Body vagom nakon čega sam joj dala smjernice kako da i ona u novoj godini postane bolja i zdravija verzija sebe. Osim toga, kao novogodišnji poklon, vjernim čitateljima portala Centar zdravlja darujem 3x analizu sastava tijela In Body vagom nakon čega dajem smjernice kako programirati trening i prehranu koji će vas voditi prema ostvarivanju vlastitog fitness cilja.

Darivanje će se održati od 9. - 13. siječnja 2023., pa Facebook i Instagram stranicu Centra zdravlja i osvojite ovaj vrijedan novogodišnji poklon.

O autoru: Petra Krakan Krešić, licencirana trenerica fitnessa, pilatesa i rehabilitacijskog sporta, savjetnica za nutricionizam. Više informacija potražite na njezinoj Facebook i Instagram stranici.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije