Najveća opasnost keto dijete

Najveća opasnost keto dijete

Najveća opasnost keto dijete
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Što se tiče dijeta koje bi vam mogle pomoći da izgubite višak kilograma, sigurno postoji dosta opcija. Međutim, prema pisanju portala Eatthis, postoji novo istraživanje koje navodi kako kada je riječ o značajnim i trajnim rezultatima gubitka kilograma, keto dijeta može biti dobar izbor.

U istraživanju koje je predstavljeno putem Medscapea na 8. međunarodnom znanstvenom simpoziju „New Frontiers in Scientific Research from the PronoKal“, pacijenti su stavljeni na keto dijetu u kojoj su konzumirali samo 600 do 800 kalorija dnevno, a rezultati su pokazali da su uključeni izgubili kilograme i održali taj gubitak kilograma.

Kada je riječ o tome zašto je niskokalorična keto dijeta bila učinkovita, Ana Belén Crujeiras, glavna istražiteljica Zdravstvenog istraživačkog instituta Santiago de Compostela-Galician Health Service, Skupina za epigenomiku u endokrinologiji i prehrani i Biomedicinsko-istraživačkog mrežnog centra za fiziopatologiju pretilosti i prehrane, objasnila je da postizanje ovog metaboličkog stanja (ketoze) zahtijeva izgaranje masti, a to potiče gubitak tjelesne težine.

"Naš rad je pokazao da je vrlo niskokalorična ketogena dijeta učinkovita za brzo mršavljenje i održavanje izgubljene težine, kao i za smanjenje masti, prvenstveno visceralne", nadodala je Crujeiras. Također, tijekom navedenog simpozija je otkriveno kako se ketogena dijeta pokazala učinkovitom strategijom ne samo za mršavljenje, već i za upravljanje komorbiditetima povezanim s pretilošću, piše Medscape.

„Svatko tko je stavljen na dijetu od 600 do 800 kalorija smršavjet će bez obzira slijedi li keto dijetu, dijetu s visokim udjelom ugljikohidrata ili dijetu s niskim udjelom masti", rekla je za portal EatThis dijetetičarka Kimberly Duffy te dodala da problem nastaje kod dugoročnog održavanja tjelesne težine.

„Keto dijeta se ne može održati, pa kada osoba prekine ovu dijetu, vraćanje težine može biti prilično brzo", kaže Duffy. Osim toga, Duffy napominje da "ekstremno ograničenje i krivnja oko izbora hrane dovode do prejedanja i disfunkcionalnog odnosa s hranom".

"Kao dijetetičarka nikome ne preporučujem niskokaloričnu dijetu", dodaje Duffy te napominje da svoje klijente radije uči kako se malim promjenama može doći do cjeloživotnih navika.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije