Otkrijte koje slavne osobe pate od disleksije!

Otkrijte koje slavne osobe pate od disleksije!

Otkrijte koje slavne osobe pate od disleksije!
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.04.2017.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Disleksija je poremećaj učenja. Prvenstveno se očituje kod pisanoga jezika, odnosno čitanja i sricanja. karakteriziran težine čitanja je prilično uobičajeno. Neka istraživanja pokazuju da uzrok disleksije može biti različit način obrade podataka u mozgu kod pisanoga i/ili govornoga jezika. Liječnici još uvijek nisu spoznali točan uzrok nastanka disleksije, no tvrde da ona nije poremećaj inteligencije i može se javiti kod svih razina inteligencije. Poznate osobe iz povijesti, kojima je dijagnosticirana disleksija su Leonardo da Vinci, Saint Teresa, Napoleon, Winston Churchill, Carl Jung, Albert Einstein i Thomas Edison.

Prepoznajte poteškoće u razvoju djeteta!

Najbitnija obilježja disleksije su poteškoće u usvajanju i razvoju čitanja i pisanja, ali i u perceptivnom, jezičnom i pojmovnom razvoju. Disleksičari mogu imati određene poteškoće i sposobnosti u ovim područjima:

 • čitanju,
 • fonološkoj obradi riječi.
 • pisanju,
 • vizualnoj percepciji,
 • pamćenju,
 • teškoće sekvencioniranja,
 • teškoće u organizaciji informacija,
 • osobitosti u načinu učenja novih sadržaja,
 • jezične i pojmovne teškoće i
 • neujednačenosti u sposobnostima.

Otkrijte kako poboljšati pamćenje u bilo kojoj dobi!

Jennifer Aniston

Jennifer nije bila svjesna disleksije do svojih dvadesetih godina. To objašnjava zašto je tijekom školovanja imala poteškoća čitanjem i zašto je odabrala ulogu razrednog klauna, umjesto učiteljevog ljubimca. Za medije je objavila kako su ovom spoznajom, nestale sve njene traume, tragedije i drame iz djetinjstva.

Steven Spielberg

Ovaj filmski mogul je imao bliski susret s disleksijom, iako toga nije bio svjestan do 60. godine. Maltretirali su ga u djetinjstvu, kroz školovanje se jedva provlačio, a s fakulteta je izbačen 1968. godine. Od tada, glasoviti redatelj je uzvratio udarac u korist filmske industrije.

Saznajte može li se disleksija iskorijeniti!

Whoopi Goldberg

U djetinjstvu je bila zlostavljana od strane druge djece, koja su je nazivala glupom. Whoopi nije ni znala da ima disleksiju, sve dok nije napustila školu. Kroz život je zaradila mnoga priznanja, uključujući Emmy, Grammy, Oscar i nagradu Tony.

Henry Winkler

Ovaj glumac je priznao kako je zbog disleksije uvijek bio sklon improvizaciji. Također je rekao kako ga je ovaj poremećaj naučio ljubaznosti, a napisao je i dječje knjige o disleksiji, u kojima je on glavni lik.

Muhammad Ali

Legendarni boksački šampion je imao izrazitih poteškoća u čitanju. Disleksija je jedna od Alijeve prve borbe. Unatoč tome, pokazao se kao vješt govornik, koji je često citiran u cijelom svijetu.

Richard Branson

Ravnatelj srednje škole, koju je pohađao ovaj britanski poduzetnik, izjavio je kako će u budućnosti Branson završiti u zatvoru ili postati milijunaš. Branson tvrdi da mu je drugačiji način razmišljanja, uzrokovan disleksijom, pomogao u uspjehu. Branson kaže disleksija i što on opisuje kao „drugačiji način razmišljanja” su pomogli mu uspjeti. Osnivač Virgin Grupe, pokrenuo je više od 400 tvrtki, uključujući i zrakoplovnu. Također je proglašen i vitezom, od strane kraljice Elizabete.

Saznajte kako ojačati samopouzdanje!

John Irving

Disleksija je bila glavna borba njegovog privatnog života, a u romanima je često bila glavna tema. Kada su mu riječi bile suviše teške, odlazio je u teretanu i bavio se hrvanjem. Time se bavio dio života, a zatim se uhvatio u koštac s pisanjem koje ga je dovelo do slave.

Jay Leno

Komičar i voditelj tvrdi kako u vrijeme njegovog školovanja, gotovo nitko nije znao za disleksiju i svi su mu govorili kako se treba trgnuti i više zapeti. Sve se promijenilo kada mu je učiteljica predložila da neku od svojih smiješnih priča, koje prepričava na satu, stavi na papir. Leno je rekao da je tada prvi put u životu mogao biti zaista fokusiran na nešto.

Danny Glover

Glover je prepoznat u kasnim dvadesetima, a za disleksiju nije znao do svoje tridesete, a do tada je smatrao da nije sposoban učiti nove stvari. Pronašao je bijeg u glumi i kroz koju je, kako kaže, uspio izraziti sve ono što je teško skrivao.

Keira Knightley

Iako uspješna u školi i na pozornici, iza kulisa Keira je također bila predmet ismijavanja. Nedavno je izjavila da ne možemo ni zamisliti što su sve djeca u stanju napraviti da bi vas ismijala. Keira smatra da je disleksija zaslužna za njezin talent i uspjeh.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije