Parafilije

Parafilije

Parafilije
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 5.692
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Bitna obilježja parafilije su ponavljajuća, snažna seksualna maštanja, seksualne potrebe ili ponašanja koja općenito sadrže : 1) neljudske objekte, 2) patnju ili ponižavanje osobe ili njezinog partnera, ili 3) djecu ili druge osobe koje to ne žele, te da se to javlja u razdoblju od najmanje 6 mjeseci. Za neke osobe, parafilijska maštanja ili podražaji obvezni su za erotsko uzbuđivanje i uvijek su uključeni u seksualnu aktivnost. U drugim slučajevima, parafilijske aktivnosti pojavljaju se samo povremeno (npr. za vrijeme razdoblja stresa), dok je u drugim slučajevima osoba sposobna seksualno djelovati bez parafilijskog maštanja ili podražaja.

Parafilijske aktivnosti mogu se izvoditi s partnerom koji to ne žele na način da je za partnera štetan (kao u seksualnom sadizmu ili pedofiliji). Te osobe mogu biti uhvaćene i zatvorene. Seksualni napadi na djecu čine značajan udio u ukupnom broju prijavljenih kriminalnih seksualnih djela, a osobe s ekshibicionizmom, pedofilijom i voajerizmom čine večinu uhvaćenih seksualnih napadača. U nekim slučajevima, izvođenje parafilijskih aktivnosti mogu dovesti do samoozljeđivanja (kao u seksualnom mazohizmu). U nekim slučajevima, neuobičajeno ponašanje (npr. ekshibicionizam ili fetišizam) može postati glavna seksualna aktivnost tijekom bolesnikova života.

Određene želje i ponašanja povezana s parafilijama mogu započeti u ranom djetinstvu ili ranoj adolescenciji, ali postaju bolje definirana i razrađena za vrijeme adolescencije i mlađe odrasle dobi. Razrađivanje i ponavljanje parafilijskih želja mogu se nastaviti tijekom cijeloga života osobe. Poremećaj je sklon da se javlja kronično ili čak doživotno, ali se želje i ponašanje smanjuju starenjem. Ponašanja mogu postati češća kao odgovor na psihosocijalne stresore, u vezi s drugim duševnim poremećajima ili s povečanom mogućnošću parafilijskih aktivnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije