Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu tjestenine
    Tko od nas ne voli pojesti tanjur tjestenine s ukusnim umakom ili lazanje? Takvu osobu je teško naći, a vjerujemo da svaki pravi ljubitelj tjestenine uvijek traga za novim načinima pripreme. Za vas smo izdvojili pet recepata koje smo isprobali i koje ćemo sigurno jesti još mnogo puta.
Lazanje juha
Ako volite lazanja, a rado pojedete i nešto “na žlicu”, ovo je recept za vas! Za uživanje u ovom ukusnoj kombinaciji imamo samo jedan savjet - nemojte štedjeti na siru.

Sastojci:
- 250 g tjestenine za lazanje
 - 2 žlice maslinovog ulja
 - 1 glavica luka
 - 1 stabljika celera
 - 1 mrkva
 - 3 češnja češnjaka
 - 450 g mljevene govedine, svinjetine ili miješanog mesa
 - 1 žličica origana
 - 1/2 žličice timijana
 - 800 g pelata
 - 6 šalica pileće juhe
 - 2 šalice špinata
 - 8 žlica ribanog parmezana
 - 4 žlice ricotta sira
 - 4 žlice ribanog mozzarella sira
 - Sol i svježe mljeveni crni papar
 - Bosiljak
 
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, celer i mrkvu izrezane na kockice pa pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak, a zatim i meso pa nastavite pirjati još 5 minuta.
3. Umiješajte origano, timijan i rajčice. Dodajte pileću juhu, poklopite lonac i kuhajte tako smjesu 25 do 30 minuta. Za to vrijeme narežite tjesteninu na tanje trakice.
4. Kad se juha skupa, umiješajte tjesteninu, špinat i parmezan pa začinite po ukusu
5. U maloj posudi pomiješajte ricottu s mozzarellom. Tijekom serviranja stavite dvije žlice smjese sira na dno svake zdjelice, a zatim zalijte juhu. Poslužite toplo, ukrašeno bosiljkom.
Složenac od tjestenine s mljevenim mesom
Da jelo izgleda neobično nije nam prioritet, ali uvijek je zanimljivo vidjeti nešto novo. Istina je da ovaj složenac možete uz manje truda pripremiti s bilo kojom vrstom tjestenine, no ako se odlučite za rigatone koje ćete slagati okomito, to će stvarno izgledati impresivno.

Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
 - 1 glavica luka
 - 3 češnja češnjaka
 - 450 g mljevenog mesa
 - 450 g pasirane rajčice
 - 450 g rigatoni tjestenine
 - 8 žlica ribanog parmezana
 - 250 g mozzarelle
 
Priprema:
1. Kalup za tortu od 18 cm premažite uljem i zagrijte pećnicu 190 stupnjeva.
2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, meso i pola pakiranja pasirane rajčice i ostavite da se kuha još 10 minuta.
3. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i prelijte ostatkom rajčice, a zatim je slažite vertikalno u kalup. Smjesu s mesom prelijte preko tako posložene tjestenine i na vrh ravnomjerno rasporedite mozzarellu.
4. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta.
Pečena “gnijezda” od tjestenine
Ovo je još jedno jelo koje vrlo lijepo izgleda. Također je jednostavno za pripremu, a praktično je iz još jednog razloga - idealno je za iskoristiti višak tjestenine. Jer kome od nas se nije dogodilo da je skuhamo previše?

Sastojci:
- 500 g tjestenine (špageta)
 - 5 rajčica srednje veličine
 - 250 g mozzarelle
 - 2 češnja češnjaka
 - 1 glavica luka
 - 3 jaja
 - 200 g vrhnja
 - mješavina provansalskih začina
 - mljevena paprika
 - muškatni oraščić
 - svježi bosiljak
 - sol i papar
 
Priprema:
1. Skuhajte špagete i dobro ih ocijedite.
2. Pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte luk i češnjak izrezan na kockice pa dobro začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Pomiješajte sa špagetima.
3. Od tjestenine oblikujte gnijezda pa ih stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje, a možete si olakšati tako da jednostavno tjesteninu stavljate u kalupe za muffine.
4. Na svako gnijezdo stavite sitno narezanu rajčicu i komad mozzarelle, a na kraju pospite začinskom mješavinom.
5. Pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Prije posluživanja ukrasite svježim bosiljkom, a po želji možete dodati i malo parmezana.
Tjestenina s umakom od pečenog feta sira i rajčica
Ako ste aktivni na društvenim mrežama, onda vam je ovaj recept već poznat, budući da je pravi hit na TikTok-u i Instagramu već nekoliko godina. Možda je stvar u okusu, a možda još više u činjenici da je riječ o vrlo jednostavnom ručku za čitavu obitelj.

Sastojci:
- 300 g tjestenine
 - 250 g feta sira
 - 300 g cherry rajčica
 - 4 režnja češnjaka
 - svježi bosiljak
 - 4 žlice maslinovog ulja
 - sol i papar
 
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a tjesteninu stavite kuhati.
2. U posudu za pečenje stavite cherry račice, feta sir i češnjak pa sve prelijte maslinovim ulje. Pecite u pećnici oko 40 minuta.
3. Izvadite posudu iz pećnice, dodajte u nju tjesteninu, sve dobro pomiješajte i ukrasite svježim bosiljkom
Slatka tjestenina s cimetom
Aletria je poznati portugalski desert, idealan za istinske ljubitelje tjestenine. Osim okusom, osvojit će vas i jednostavnošću pripreme. Najbolje je to da je gotov već za desetak minuta.

Sastojci:
- 350 g vermicelli tjestenine (možete koristiti i obične špagete)
 - 1/2 šalice vode
 - 3 šalice mlijeka
 - 1 šalica šećera
 - korica limuna
 - 6 žumanjaka
 - 2 žlice maslaca
 - 2 žličice cimeta
 
Priprema:
1. Stavite lonac na vatru, ulijte 2,5 šalice mlijeka i 1/2 šalice vode i ostavite da zavrije, a zatim dodajte šećer, koricu limuna i maslac pa dobro promiješajte. Smanjite vatru i dodajte tjesteninu.
2. Umutite žumanjke pa nakon 3-4 minute dodajte i njih u lonac zajedno s ostatkom mlijeka. Neka se sve kuha dodatne 3 minuta.
3. Kad je gotovo, premjestite u zdjelice i pospite cimetom.
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana
                        
                        Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 - 
                Recept tjedna
                        
                        Smoothie od borovnica i đumbira: Snažan...
10 min12345 - 
                Recept mjeseca
                        
                        Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 
