Pet neočekivanih načina za iskoristiti blender

Pet neočekivanih načina za iskoristiti blender

Pet neočekivanih načina za iskoristiti blender
  • Objavljeno: Srijeda, 14.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Philips

Blenderi su vrlo popularan alat za pripremu ukusnih i zdravih smoothija, umaka i krem juha, a vlasnici snažnijih modela često ih koriste i za zahtjevnije zadatke poput pripreme biljnih mlijeka ili koktela s drobljenim ledom. Međutim, čak i ako redovno koristite svoj blender, može vam se učiniti da su njegove funkcije ograničene i da vam ponekad nepotrebno zauzima mjesto na radnoj površini. Ako je tako ili ako se pitate kako maksimalno iskoristiti svoj blender, nastavite čitati. Donosimo savjete uz koje ćete shvatiti koliko je blender svestran kuhinjski uređaj i koliko vam može pomoći da si olakšate svakodnevicu, ali i isprobate nešto novo.

Započnite dan uz kajganu lagane, pahuljaste teksture

Idući put kad poželite pojesti kajganu, umjesto da jaja samo brzinski umutite vilicom u zdjeli, ubacite ih u blender. Tako ih nećete samo ravnomjerno izmiješati, nego ćete dodati mjehuriće zraka koji će biti zaslužni za posebno laganu, pahuljastu teksturu.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 3 žlice bademovog mlijeka (ili mlijeka po vlastitom izboru)
  • ½ žličice sitne soli
  • malo maslaca

Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 10 sekundi ili dok smjesa ne postane pjenasta. Izlijte u zagrijanu tavu na kojoj ste rastopili maslac, a za najbolje rezultate, uklonite tavu s vatre u trenutku kada jaja prestanu biti sluzava, prije nego se pojave smeđi dijelovi. Dodatni savjet: Nakon što smjesu izlijete u tavu, dodajte malo topljivog sira. Budući da su jaja u blenderu ravnomjerno izmiješana, sir će se lakše otopiti i prožeti s njima.

Probajte malo drukčije palačinke

Popularne “američke” palačinke zanimljiva su alternativa klasičnim doručcima na kakve smo naviknuli, a ako koristite blender onda možete pripremiti i zdraviju verziju bez brašna - od zobenih pahuljica i banana koje niste stigli pojesti na vrijeme pa su već poprimile smeđu boju.

Sastojci:

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica vode
  • 1 banana (što zrelija, to bolja), narezana na komadiće
  • 2 veća jaja
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • ½ žličice sitne soli

U blenderu miksajte sve sastojke na srednjoj brzini dok smjesa ne postane glatka, između 30 i 60 sekundi. Gotovu smjesu pomoću zaimače stavljajte na zagrijanu tavu premazanu maslacem i pecite dok se na površini ne pojave sitni mjehurići. Zatim okrenite i pecite drugu stanu, a izvadite iz tave tek kad obje strane palačinke porumene. Dodatni savjet: U smjesu za palačinke možete dodati komadiće čokolade ili borovnice, ali ih ručno umiješajte tek nakon blendanja kako ne biste narušili optimalnu vlažnost smjese.

Uživajte u limunadi od čitavih limuna

Ako volite popiti čašu limunade, ali vam je mrzak proces cijeđenja limuna, morate probati ovu verziju. Osim što ćete pripremom limunade od čitavih limuna, uštedjeti vrijeme, ujedno ćete sačuvati i nutritivne tvari sadržane u kori limuna: vlakna, vitamine i antioksidanse.

Sastojci:

  • 1 limun
  • 2 šalice vode
  • 1 šalica kockica leda (ili još ½ šalice vode)
  • 1 žlica šećera

Prerežite limun po dužini, a zatim svaku polovicu narežite na još četiri dijela. Pomoću nožića uklonite koštice, a zatim sve sastojke stavite u blender, uključite ga i miješajte dok ne dobijete limunadu željene konzistencije. Dodatni savjet: Ovu limunadu pripremajte samo onda kada imate organski uzgojen limun i svakako ga dobro operite prije korištenja.

Brže pripremite tučeno vrhnje

Ako imate ručni mikser, možda će vam se učiniti nelogičnim da koristite blender za pripremu tučenog vrhnja, no većina ljudi klasični mikser koristi rijetko i on je obično pospremljen u kutiji u nekom od kuhinjskih elemenata. Blender vam vjerojatno stoji na radnoj površini, već spreman za upotrebu.

Sastojci:

  • 1 vrhnje za šlag (500 g)
  • 2 7žlice šećera u prahu

Stavite sastojke u blender i miješajte na niskoj brzini oko 15 sekundi. Nakon toga šlag će se već malo zgusnuti, ali i dalje biti vodenast pa podignite poklopac i pomoću špatule pomaknite smjesu prema sredini oštrica. Zatim ponovno poklopite i nastavite blendati dok ne dobijete čvrst šlag. Dodatni savjet: Za bolji okus, u tučeno vrhnje možete dodati i malo ekstrakta vanilije.

Nahranite svoje biljke

Kompostiranje je odličan način da iskoristite otpad iz kuhinje, no ako živite u stanu vjerojatno nemate najbolje uvjete za pohranu komposta, a vjerojatno ni zemlju na kojem biste ga iskoristili. No to ne znači da ne možete vrlo jednostavno proizvesti manje količine nutritivne dohrane za svoje kućno bilje. Zato ne zaboravite skupljati ostatke povrća koje vam ostaje nakon čišćenja prilikom kuhanja i pametno ih iskoristiti!

Sastojci:

  • različiti ostaci iz kuhinje (npr. vrhovi mrkve, repe, oštećeni listovi kusa, ljuske luka, prezrele rajčice…)
  • ljuske od jaja
  • voda

Stavite kuhinjske ostatke u blender i blendajte s dodavanjem vode po potrebi, dok ne dobijete konzistenciju poput smoothija. Gotovu smjesu izlijte u zemlju svojih kućnih biljaka. Dodatni savjet: Izbjegavajte u smjesu dodavati velike koštice poput onih od avokada kako ne bi oštetile oštrice vašeg blendera.

Kako izabrati blender koji odgovara vašim potrebama?

Kada razmišljate o tome kakav blender vam je potreban, važno je imati na umu koja će biti njegova funkcija u vašem domu. Blenderi su praktični jer zauzimaju puno manje mjesta od aparata za obradu hrane (multipraktika), a pružaju više mogućnosti od štapnih miksera, koje mnogi koriste kao zamjenu.

Philips blenderi visoke brzine vrlo su snažni i omogućavaju miksanje tvrdih i mekih sastojaka, što znači da ih možete koristiti za pripremu najrazličitijih jela i pića: smoothija, umaka, juha, maslaca od orašastih plodova ili pića s drobljenim ledom. Možete ih koristiti čak i kad želite u trenu zamijesiti prhko tijesto. Odličan su pomagač u kuhinji jer olakšavaju kuhanje, a u isto se vrijeme vrlo jednostavno čiste – svi odvojivi dijelovi Philips blendera mogu se prati u perilici posuđa, osim jedinice s rezačima, no ona se lako može očistiti ispiranjem pod vodom.

Napredni modeli, kakav je i Philips 7000 Series, s tehnologijom ProBlend Ultra, posebno su praktični jer imaju digitalni ekran s definiranim postavkama vremena i brzine za pripremu različitih vrsta obroka. Philips 7000 Series ima snažan motor i posebno dizajnirane oštrice uz koje brzo usitnjava čak i tvrde sastojke, a sve one koji paze na uštedu vremena i preferiraju jednostavnost, razveselit će i to da ovaj uređaj ima funkciju brzog čišćenja uz koju je ono gotovo u samo 2 minute.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije