Prva zemlja omogućila pravo na menstrualno odsustvo s posla, čak do pet dana

Prva zemlja omogućila pravo na menstrualno odsustvo s posla, čak do pet dana

Prva zemlja omogućila pravo na menstrualno odsustvo s posla, čak do pet dana
  • Objavljeno: Petak, 17.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

U četvrtak je Španjolska donijela novi zakon, revolucionaran za mnoge žene, a riječ je o pravu na odsustvu s posla zbog menstrualnih bolova, piše CBS.

Ženama će od sada biti dopušteno ostati kod kuće nekoliko sati tijekom radnog dana ili uzeti liječnički dopust ako ih bol sprječava u radu. Zakon daje pravo na trodnevni menstrualni dopust, s mogućnošću produljenja na pet dana za one s iznimno bolnim mjesečnicama, koje izazivaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje, objavio je Euro News. Za dopust je potrebna liječnička potvrda, a javni sustav socijalnog osiguranja pokrit će sve troškove bolovanja.

Ovim potezom reformiran je zakon iz 2010. godine, koji jamči seksualna i reproduktivna prava žena, a novi zakon usvojen u četvrtak utvrđuje poziciju Španjolske kao jedne od najnaprednijih europskih zemalja po pitanju pobačaja i reproduktivnih prava.

Zakon sad dopušta 16-godišnjakinjama i 17-godišnjakinjama da naprave pobačaj bez pristanka roditelja. Nacrt zakona, koji je dio šireg paketa o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključuje i dopuštenje svima koji imaju 16 i više godina da slobodno promijene spol na osobnoj iskaznici.

Španjolska vlada također je proširila javno financiranje kontracepcije i razvoja muške hormonske kontracepcije. Osim toga, besplatna distribucija pilule za jutro poslije zajamčena je u zdravstvenim centrima i službama diljem Španjolske, stoji u novom zakonu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije